Kırma kusurları, gözde baş ağrısı yapan en önemli sebeplerin başında gelip miyop, hipermetrop ve astigmatizm olarak bilinen ve kişinin görmesini etkileyen göz kusurlarıdır.
Baş ağrıları sıklıkla göz bozukluklarına veya yaşla birlikte gelişen yakın görme azalmasına bağlı göz yorgunluğuyla ilişkilendirilebilmektedir. Ayrıca hipertansiyona, burun, kulak, sinüs ve diş hastalıklarına bağlı olabilir veya strese bağlı gerginlikten de doğabilir.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
GÖZ TEMBELLİĞİ BELİRTİLERİ
– Okulda tahtayı netleştirebilmek ve yazılara odaklanabilmek için sürekli kendini zorlama sonucu oluşabilecek sık baş ağrısı şikayeti.
İlgili 18 soru bulundu
Akut sinüzit, diş problemleri, kulak enfeksiyonları, grip, glokom, beyin damar bozuklukları, iyi veya kötü huylu beyin tümörleri, hipertansiyon, kafa travmaları gibi nedenlerle ortaya çıkar. Baş ağrılarının çoğu masumdur ve en sık gerilim tipi baş ağrısı ve migren tipi baş ağrısı görülür.
Hastaların büyük bir bölümünde herhangi bir belirti görülmez. Erken dönemde bazı hastalarda sabahları belirginleşen baş ağrıları, zaman zaman bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi, televizyon izlerken göz etrafında ağrı, vb. belirtiler ortaya çıkabilir.
Baş ağrısı için hastanelerin Nöroloji kliniklerine başvurmak gerekir.
Küme Tipi Baş Ağrısının Belirtileri
Ağrı esnasında en sık görülen belirtiler şunlardır: Başın tek tarafında görülen ağrı Genellikle göz çevresinde ya da içinde oluşan; zamanla baş, boyun, omuz ya da yüzün diğer bölümlerine yayılabilen dayanılmaz ağrı Aşırı göz yaşarması
Geçmeyen baş ağrılarının büyük bir bölümü beyinde bir sorun teşkil etmemektedir. Hipertansiyon ve metabolik bazı durumlarda ise baş ağrısı olabilmektedir. Kalp, mide, KOAH, astım gibi kullanılan bazı ilaçlarda baş ağrısı yapabilmektedir. Bu konuda Dahiliye muayenesi çözüm üreterek, gerekli tedaviler düzenlenmektedir.
Auralı migrenden kaynaklı auralı göz migreni belirtileri; görme bozuklukları ve görme kaybı, gözde ışıklanmaların görülmesi, mide bulantısı ve kusma, ışığa ve sese duyarlılık, tek taraflı görme kaybı ve gözde şiddetli ağrı ile kendisini belli eder. Migren göz kapağı düşüklüğü de yapabilir.
Hastanın bir ağrı atağı sırasında yanıp sönen, parlayan ışıklar, zikzaklı çizgiler veya yıldızlar görmesi beklenen durumlar arasında yer alır. Hatta bazı hastalarda görüş alanının kısıtlanması ve kör noktaların oluşması da beklenebilir. Göz migreni atağı, hastanın günlük rutinlerini yapmasına engel olabilir.
Uzağı görememek kesinlikle baş ağrılarına neden olabilir.
Yeni gözlüğüm neden başımı ağrıtıyor? Yeni reçeteli gözlüğünüze alışırken, gözlerinizin ve beyninizin yeni camların arkasından net bir şekilde görebilmek için daha fazla çalışması gerekir. Görmek için ne kadar zorlanırsanız baş ağrısı yaşama ihtimaliniz o kadar artar.
Küme baş ağrısı her yaştan insanı etkileyebilir. Ancak en sık gençlik ve orta yaş döneminde görülür. Küme baş ağrısı, kişileri gece uykularından uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Küme tipi baş ağrısı tedavisi, ağrının şiddetini azaltmak ve ağrı ataklarını seyreltmek amacıyla yapılır.
Sık atakların olduğu küme dönemi sonrasında iyileşme dönemi gelir fakat iyileşme süreci haftalar, aylar ve hatta yıllar sürebilir. Küme baş ağrısı hayati bir tehlike barındırmayan, nadir görülebilen ancak yaşam kalitesini bozan şiddetli bir baş ağrısıdır.
Küme tipi baş ağrısı tek taraflı, şiddetli, daha çok göz etrafında kendini gösteren ağrılarla meydana gelir. Ağrının bir diğer tipik özelliği genellikle geceleri ya da sabaha karşı ve aynı saatlerde başlamasıdır. Ağrıya eşlik eden belirtiler ise şu şekildedir; Aynı taraf gözde kanlanma, yaşarma ya da batma hissi.
Baş ağrısında hastadan alınan anemnizin sistemik ve nörolojik muayenenin büyük önemi vardır. Hekim gerekli gördüğü takdirde klinik laboratuvar testler (Hematolojik, Biyokimyasal, Hormonoal Serolojik) Elektroansefolografi (EEG), Beyin görüntüleme çalışmaları (BBT-MRI) gibi tanısal testlerden yararlanabilir.
Şakak bölgesindeki ağrı sinir sistemi, kaslar, damarlar ve diğer çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Stres, yorgunluk, uyku eksikliği, yetersiz beslenme, alkol tüketimi, hormonal değişiklikler ve göz problemleri gibi nedenler bölgede ağrıya sebep olabilir.
Göz migreni meydana geldiğinde gerçekleşen problem nörolojik olmaktadır ve gidilmesi gereken birimin Nöroloji bölümü olduğu bilinmektedir. Herhangi bir tanı ve teşhis yöntemi bulunmaması sebebiyle göz migreni tanısının konulması oldukça zordur. Rutin tetkikler sırasında göz migreni tanısının konması mümkün değildir.
Hipertansiyonun göze vurması damlalı muayene sonrasında retina tabakasının mikroskop ile muayenesinde tespit edilir. Bu muayenede normal insanlarda görülmeyen kanama ve sızıntılar olduğu görülmesi tipiktir. Tansiyonun göze vurması kalıcı ve ciddi görme kaybına yol açabilmektedir.
Halk arasında "Göz Tansiyonu" ya da "Karasu Hastalığı" olarak bilinen glokom, göz içi basıncının sıklıkla yükselmesi nedeniyle görme sinirinin zarar görmesidir. Buna bağlı olarak kişinin görme alanında yavaş yavaş daralmalar meydana gelir.
Göz tansiyonu yükselince, görme sinirleri tahrip olur. Görme siniri yaklaşık bir milyon sinir lifinden oluşur. Önce, ince lifler kaybedilir ve tahrip olan sinirler, gözün görme alanını daraltır. Görme alanı öylesine daralır ki hasta bir anahtar deliğinden bakar gibi küçücük bir alandan görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri