Allah zâlimlere, günahkârlara mühlet verir, fırsat tanır, fakat onları neticede cezalandırır. Başkalarına ibret olması için, Cenâb-ı Hak bazı zâlimlerin cezasını dünyada verir. Onların yaşadıkları şehirleri, kasabaları helâk eder, tabiî afetler gönderir.
Hz. Peygamber (SAV) şöyle buyurdu: "Yüce Allah zalime mühlet verir. (Cezasını hemen vermez, bir müddet için erteler.) Ama gazabını indirmeye hükmettiğinde o kişiyi hiç kimse kurtaramaz." (Buhari, Müslim, İbn Mace).
Demek ki, Allah bazen bir zâlimi diğer bir zâlimin üzerine musallat ederek o zalimi cezalandırıyor. Allah, zulmün cezâsı olarak zâlimi zâlime musallat kılar, o da onları zillet ve felâkete götürür. Allah, zalime tövbe etmesi için mühlet verse bile, asla ihmal etmez.
Zâlimlerin sonu helâk olmaktır. Târih zulümleri sebebiyle helâk edilen insan ve toplumlar mezarlığı hâlindedir.
Allah'ı, peygamberlerini, indirdiği vahyi ve vahyin barındırdığı ahkâmı dikkate almayanlar, onları değiştirmeye, kendi heva ve arzularına göre hareket etmeye kalkışan birey ve yönetimler zalimdir. Allah'a kulluk yapılmasına ve insanların inançlarını yaşamalarına engel olanlar zalimdir.
İlgili 32 soru bulundu
İslam dininin temel ilkesi Tevhid'dir. Zulüm haksızlık yapmak, başkasının hakkını ihlal etmektir. Allah'a şirk koşmak en büyük zulümdür.
Kur'an'da zulüm; Allah'a karşı işlenen bir haksızlık anlamında şirk, bir işi olması gerektiği gibi yapmamak şeklinde amel, kendine ve başkasına haksızlık etmek anlamında ahlâk anlamında kullanılmaktadır. Allah'ın sevmediği bir eylem olarak zulüm en ağır ceza ile karşılık bulmaktadır.
Zalimlere meyledip mazlumları desteksiz bırakan, zalimlerle birlikte belâsını bulur. İmam-ı Şâfii rahimehullah; “Kur'an-ı Kerim'de öyle bir ayet vardır ki, zâlimin kalbine ok gibi saplanır, mazlumun gönlüne su serper” buyurdu.
Zalimlerin sonu değişmez. Çünkü zulüm her zaman 'yıllar geçse de kalplerde sönmeyen bir ateştir. ' Eninde sonunda o ateş, zalimi kavurur.
Kadim Nasihatler on X: "Zalimin sonu yaklaştıkça zulmü artar ve daha da azgınlaşır. Hz. Ali (RA) https://t.co/pCbCtN7y0N" / X.
O cezalandırıcı değil, rahmet edicidir, yoksa hangimiz bir saniye göz açabiliriz.) Allah dünyada insanları cezalandırmaz mı, sadece öldükten sonra mı cezalandırır? Elbette dünyada da cezalandırır ve cezalandırdığı da Kur'an-ı kerimde bildiriliyor. Azap âyetleri, rahmet âyetlerinden daha çoktur.
Allah Teâlâ, suçluları cezalandırmada acele davranmaz. Onların suçlarından, zulümlerinden ve kötülüklerinden pişmanlık duyup tövbeye yönelmeleri için kendilerine mühlet verir; onlara süre tanır.
Mazlumların hakkını zalimlerden alacaktır. İnsanları Cehenneme sürükleyen hainlerden intikam alacak, cezalandıracaktır. Dilediklerinden kendi hakkını da alacaktır. Onun için hiçbir günahı küçük görmemeli; çünkü Allahü teâlâ, intikam alıcıdır.
Zulüm bir haddini aşmışlık ve haksızlık, böyle bir günahı irtikâp eden zâlimin hasmı da Allah'tır. O çok merhametli olduğu kadar “ihkâk-ı hak” eden bir Âdil-i Mutlak'tır. Rahmetiyle ve hilmiyle zalime mehil üstüne mehil verir ama mazlumu, mağduru da sonuna kadar çiğnetmez.
(Bakara Suresi, 152) buyurmuştur. Allah bizden Kendisine yalvarıp yakarmamızı ve dua etmemizi ister. Allah'ın insana verdiği en büyük nimetlerden birisi "isteme" duygusudur, yani dua etme hissidir. "Vermek istemeseydi, istemek vermezdi" sözünde anlatıldığı gibi, Yüce Allah, "vermesini", "istememize" bağlamıştır.
Allah, kullarının O'na ibadet ve itaat içinde olmalarını sever, çünkü bu ibadet onlara fayda sağlamaktadır.
"Her kim zalim olduğunu bildiği hâlde, yardım etmek için zalimle beraber yürürse (ona destek olursa),o kişi İslâm'dan çıkmıştır." İbn Abbas (r.anhuma)'dan.
Zalim, sana gelirse kalkmak, ayakta karşılamak caiz olur. Dinin izzetini ve zulmün kötülüğünü bildirmek için kalkmamak iyi olur. Mümkün ise, nasihat yapılır. Zalimden her zaman uzak kalmak daha iyidir.
Zulüm üç çeşittir: Allah'ın affetmeyeceği zulüm, Allah'ın affedeceği zulüm ve Allah'ın ondan vazgeçmeyeceği (hesapsız bırakmayacağı) zulüm. Allah'ın affetmeyeceği zulüm, Allah'a şirk koşmaktır.
Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, Müslümanların olur olmaz sebeplerle birbirleri aleyhine beddua etmeleri İslâm ahlâkıyla bağdaşmadığını belirtilirken ancak zulme uğrayan kimsenin zalimler hakkında beddua etmesinin caiz olduğunu gösteren âyet ve hadisler de bulunuyor.
Allah'a bu esma ile dua eden bir acizin intikamını Allah onun yerine almaktadır. Bu sebeple El-Müntakim sıfatı, aynı zamanda zarar verenin yaptığını karşılıkla ödeştiren olarak ifade edilmektedir. El-Müntakim Faziletleri Nedir? El- Müntakim genellikle zulüm ve düşmanın kötülüğünden kurtulmak için okunan bir esmadır.
Mazluma yardım İslam'ın esaslarından biridir. Zâlimin zulmüne mani olmak, ona karşı yapılabilecek en büyük hayırdır. Zâlimin zulmüne engel olmak, mazluma yardımcı olmak sayılır; zulme engel olmamak ise, bir çeşit zulümdür. "İnsan olma haysiyetine sahip olan hiç kimse zulmü sevmez, zâlimin destekçisi olmaz."
Çocuğa dini terbiyeyi vermemek; helali, haramı öğretmemek zulümdür. Bir kişinin veya toplumun sıhhatiyle, canıyla, duygularıyla, her ne olursa olsun inançlarıyla oynamak, alay etmek; insanların ve mahlukatın hayatiyet ve süreklilik haklarını engellemek zulümdür.
acımasız ve haksız davranan, kıyıcı, zulmeden.
Kim haksızlık ettikten sonra tevbe eder ve durumunu düzeltirse Allah da onun tevbesini kabul eder. Allah bağışlayıcı, merhamet edicidir. Ancak kim işlediği zulümden sonra tevbe eder ve (davranışlarını) düzeltirse, şüphesiz Allah onun tevbesini kabul eder. Muhakkak Allah, bağışlayandır, esirgeyendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri