Kuşkuculuk, septisizm, skeptisizm veya şüphecilik, her tür bilgi savını kuşkuyla karşılayan, bunların temellerini, etkilerini ve kesinliklerini irdeleyen, ayrıca aklın kesin bir bilgi elde edemeyeceğini, hakikate erişilse dahi sürekli ve tam bir şüphe içinde kalınacağını, "mutlak"a ulaşmanın mümkün olmadığını savunan ...
Septik düşünürler doğaüstü, teoloji ve metafizik gibi alanlarda net bir sonuca varılamayacağını savunmuştur. Bazı filozoflar ise deney ve gözlem yoluyla elde edilen bilgilerin de sorgulanabileceğini ifade etmiştir.
Sepsis veya halk arasındaki yaygın tabiriyle kan zehirlenmesi, bir enfeksiyon hastalığı etkeninin kan dolaşımı yoluyla vücudun geneline yayılarak hastalık tablosu oluşturması durumudur. Enfeksiyon etkeni olan mikroorganizma, vücudun genelinde iltihabi bir reaksiyon başlatarak genel işlev bozukluğuna yol açar.
"felsefede veya metafizikte insanın duyularının veya aklının ye tersizliğinden dolayı gerçekliğin bilgisine erişemeyeceğini, görünüşün gerisindeki gerçekliğe ulaşmanın hiçbir şekilde mümkün olmadığını ileri süren bir öğreti"yi ve bu öğretiyi savunan kişileri anlarız (Ceviz ci, Felsefe Sözlüğü, 583).
Pyrrhonizmin kurucusu olan Pyrrhon hakkında bir öykü anlatılır. Pyrrhon, bir eylemin diğerinden daha akıllıca olduğundan emin olmak için asla yeterince bilgiye sahip olmadığımızı ileri sürmüştü.
İlgili 37 soru bulundu
Septisizm (şüphecilik) dogmatizmin (inanççılık) karşıtıdır.
Sofistlerin bu bilinemezci tavrını, Septikler "bilgi mümkün değildir" diyecek kadar ileri götürmüşlerdir. Sofistlerin ferdiliği ve göreceliğine karşı Sokrates aklî bilginin imkanını savunmuştur. Bu görüş metafizik felsefenin doğuşuna neden olmuştur.
Analitik felsefe, felsefenin ana işlevinin analiz olması gerektiğini öne süren felsefe geleneğidir. Ezici çoğunlukla Anglosfer ve İskandinav dünyasında yaygındır. Kıta felsefesi ile birlikte, çağdaş felsefede ön planda olan iki gelenekten biridir. Nadir bir kullanım olsa da, çözümleyici felsefe ismiyle de bilinir.
CEVAP: Bu dönemin septikleri Platon'un akademisinin bünyesinde İÖ 3.yy itibariyle yer almış ve iki asır boyunca da varlıklarını korumuşlardır. Akademideki bu değişim akademi tarihi içinde “İkinci Akademi” veya “Orta Akademi” dönemi olarak adlandırılır.
Bilgi problemini sistematik olarak inceleyen ilk septik Pyrrhon'dur. Şüpheciliğin görüşlerini yazılı olarak ilk tanıtansa, onun öğrencisi Timon'dur.
Sepsis, vücudun bir enfeksiyona karşı verdiği tepkinin neden olduğu, bazı vakalarda potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir duruma verilen isimdir. Bağışıklık sistemi normalde vücutta görülen bir enfeksiyonla savaşmak için kan dolaşım sistemine çeşitli kimyasal maddeleri salar.
Septik abortus, spontan veya isteğe bağlı oluşan düşüğün pelvik enfeksiyon ile komplike olma durumudur. İnkomplet abortus olgularında fetal veya plasental dokuların bir kısmının uterusta kalması sonucu da gelişir.
Bağışıklık sisteminin bir enfeksiyona aşırı tepki vermesi, vücudun kendi doku ve organlarına saldırıp, zarar vermesine neden olur ve bu da ölüme dahi yol açabilir. Bulaşıcı olmayan ve başkasından alınamayacak olan sepsis aynı zamanda kan zehirlenmesi olarak bilinmektedir.
Septik artrit eklemlerde oluşan enfeksiyondur. Genellikle kalça ve diz ekleminde görülür. Tanısında sinovyal sıvı aspirasyonu kullanılmaktadır.
Sokrates şüpheciliği, doğru gibi görünen ancak gerçek anlamda doğruluktan yoksun olan tüm bilgileri ortadan kaldırmaya çalışır.
Hayret yaşantıdır, insanı evrendeki varlıklarla ilgili şaşkınlığını dile getirir. Bilgi elde etme arzusunu güçlendirir. İnsanın karşılaştığı olayları anlama ve bilme yetisine katkıda bulunur. Aynı zamanda hayret insanı düşünmeye sevk eder.
Doğru bilgi mümkün değildir
Antik Yunan'da, zenginlerin çocuklarına para karşılığında eğitim veren sofistler ve şüpheyi bir sistem olarak ortaya koyan septikler, doğru bilginin mümkün olmadığını savunan filozoflar arasında yer almaktadır.
Helenistik (Helenizm) Felsefe
Kent devletinin sona erdiği M.Ö. 323 yılıyla Helenistik çağın son büyük imparatorluğunun Roma'nın bir parçası olduğu M.Ö. 30 yılı arasındaki dönemin felsefesine verilen addır. Bu dönemde yer alan dört büyük felsefe okulu sırasıyla, Akademi, Peripatetik okul, Epikürosçu ve Stoacı okuldur.
Öte yandan İlkçağ Yunan filozofu Sokrates'e göre felsefe, neleri bilmediğini bilmek iken, Platon'a göre felsefe, gerçekliğin hakiki doğasını kavramak, tek tek her şeyin ne için olduğunu bilmek yani amaçların bilgisine sahip olmak anlamına gelir.
Pragmatizm, felsefede; uygulayıcılık, uygulamacılık, pragmacılık, fiîliyye, faydacılık, yararcılık gerçeğe ve eyleme yönelik olan, pratik sonuçlara yönelik düşünme temelleri üzerine kurulmuş olan felsefi akımdır. William James (1842-1910) tarafından popüler hale getirilmiştir.
Kıta felsefesinin en temel stratejisi şudur: Dünyada bilimin ve onun dayandığı rasyonalitenin asla “ulaşamayacağı”, birtakım “hakikatler” icat etmek ve bilimi küçümseyerek, bazen aşağılayarak, bu sözde hakikatlerin ancak felsefe—kendi yaptıkları türden felsefe—tarafından ortaya çıkarılabileceğini öne sürmek.
Metafizik ya da doğa ötesi, felsefenin bir dalıdır. İlk felsefeciler tarafından, "fizik bilimlerinin ötesinde olan" anlamına gelen "metafizik" sözcüğü ile felsefeye kazandırılmıştır. Metafiziği tanımlamaktaki zorluk Aristoteles'in bu alana ismini verdiği yüzyıldan bu yana bu alanın gösterdiği değişimdir.
Tek tek insana değer verilmesi, Hakim olan dinin, devletin geçerlilikte var olan hukukunun bağlarından kurtarılması, Her türlü yasanın yerine doğanın konulması, Zayıf muhakemeyi kuvvetli muhakeme haline getirmektir.
Sofistlerden önceki filozoflar ve düşünürler evrenin ana maddesinin (arkhē) ne olduğu üzerinde dururken “physis” ile ilgilenirken sofistler bakışlarını ağırlıklı olarak insana, insanlar arasındaki ilişkiye ve bunun görünümlerine çevirmişlerdir. Sofistler doğa felsefesine karşı insan felsefesini, insanı konu aldı.
Sofist denince en başta gelen isim olan Protagoras şöyle söyler: “İnsan her şeyin ölçüsüdür.” Sofistlere göre insan için insana göre insanın anlayacağı manada hakikat diye bir şey yoktur. İçinde insan olan her konu göreli olduğu değişime ve gelişime açıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri