Harf. [1] y, ı, i harfine denk gelmektedir.
Ye (ﻱ), Arap alfabesinin yirmi sekizinci ve son harfi. İbranice muadili Yud harfidir. Ebced hesabındaki değeri 10'dur.
Birleşmeyen harfler: Şu yedi harf kendisinden önce gelen harfle bitiştiği halde kendisinden sonra gelen harfle bitişmez. Bunlar, اelif, دdal, ذzel, رra, زze, ژje ve و vav harfleridir. Daha kolay hatırda kalması için şöyle söyleyebiliriz. Baştan elif, sondan vav ve birbirini izleyen beş harf; dal, zel, ra, ze, je.
Şedde kelimesi, Arap yazısında bir ünsüzün iki kez okunması gerektiğini gösteren bir im olarak bilinmektedir. Harflerin üzerinde bulunur. Şedde yazılışı bakımından 'w' şeklinde görülmektedir. Bir harfin iki kez okunması gereken durumlarda o harfin üstüne yazılmaktadır.
Latincede “w” ve “j” harfleri yoktur. “J” harfi alfabeye Orta Çağlarda ilave edilmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
"J" harfi, daima "c" olarak okunur.
Harekesiz Ya(ﻯ), kalın okunan harfleri "ı" sesi ile başlayan ve "i" sesi ile sona eren bir sesle, ince okunan harfleriyse "i" sesiyle uzatarak okutur.
Arap dilinde ve tecvidde bir terim. Sözlükte “dinmek, durmak; kımıldamamak; ruhî rahatlık, huzur, sakinlik” gibi anlamlara gelen sükûn Arap gramerinde ve tecvid ilminde bir harfin harekesizlik halini ifade eder; sükûn halindeki harfe sâkin denir.
Hareke sistemi
Bunlar fetha (üstün), kesra (esre), damma (ötre), tenvin (iki üstün, iki esre, iki ötre), sükûn (cezm), teşdid (şedde)'dir.
- Arapçada eskiden beri, soruda gösterilen P, J, Ü, Ö, Ç, G ve İ harfler yoktu. Arap harfleri “lam elif” hariç 28'dir. Arap lisanıyla vahyedilen Kur'an'da da yalnız bu 28 harf kullanılmıştır.
Elif ve vav harfleri Kuran-ı Kerim'de yer almasının yanında hat ve tezhip gibi alanlarda bazı değerleri ifade etmek için kullanılan harflerdendir. Elif harfi Allahu Tealanın varlığını ve birliğini temsil eden vav harfi ise kulun Allahu Tealaya yakınlığını ifade eden harfler anlamına gelmektedir.
Kalın okunan harfler 7 tanedir. Bunlar, "خ ص ض ط ظ غ ق" harfleridir. Bu harfler her hareke ve konumda kalın okunurlar.
"و" (vav) harfi, dudak uçları açık kalacak şekilde, dudakların ileri uzatılarak kapanmasıyla çıkar. İnce okunur. "ه" (ha) harfi, boğazın göğse bitişik olan en alt kısmından çıkar. İnce okunur.
Hemze çoğunlukla aslî harftir; bazan vav, yâ veya eliften bedel olabilir. Elif ise aslî harf değildir; daima ibdâl harfi olarak bulunur. 6. Hemze kelimelerin baş, orta ve sonlarında yer alabilirken elif asla başa gelmez.
Bazı şartlarla, kendisinden önceki harfin sesini harekesi doğrultusunda uzatmayı sağlayan harfe med harfi denir. Med harfleri و ى ا harfleridir.
Ayet ve duraktan önceki kelimenin son harfinin harekesi şeddeli ise kelimenin sonu yine cezimlenerek durulur. Ancak şeddenin varlığı sebebiyle son harf biraz daha belirgin şekilde yani üzerine bastırılarak telaffuz edilir.
sükûn - Nişanyan Sözlük. Arapça skn kökünden gelen sukūn سكون “1. durma, dinme, dinlenme, ikamet etme, 2. Arap yazısında durak işareti” sözcüğünden alıntıdır.
Süngü ifadesi her ne kadar sadece askeri bir terim olarak bilinse de süngünün başka anlamları da bulunmaktadır. Süngü bazen demir çubuk anlamında göze çarparken, bazen de sırık olarak ifade edilmektedir.
Üç tanesi de fâ, bâ ve mîm'dir. Bunlara ise “dudak harfleri” anlamında el-hurûfu'ş- şefeviyye adını vermiştir. İki dudak ve dilin kaslarının esnekliği sebe- biyle bu harflerin telaffuzu kolaydır.
Dudak harfleri, b, v ve mim. Ön diş harfleri tı, peltek se, te, sad, sin, zı, peltek ze, ze, dal. Dilin ortasındaki harfler, cim, lam, nun, ra, şın ve ye harfidir.
غ (Gayin): Boğaz evvelinden çıkarılır. Kalın, açık ve yumuşak okunur. ف (Fe): Ön dişlerin ucu ile alt dudağın içinden çıkarılır. İnce ve yumuşak okunup, telâffuz edilir.
Kalın ve ince harfler olması ağızdan sesin çıkarken yuvarlak şekilde çıkıyor ise kalın sesli, ses ağızdan çıkarken ağızın az açılması ile çıkan sesler ise ince sesli harfler olarak adlandırılmaktadır. Sessiz olan harfler ise “z, y, v, t, ş, s, r, p, n, r, m, l, k, h, j, ğ, g, d, ç, c, b” harfleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri