Bunları kural olarak düşünürsek, bazı yabancı kelimeleri kolaylıkla ayırabiliriz. 1- Türkçe kökenli dillerde c, ğ, l, m, n, r, v, z harfleriyle kelime başlamaz. Ve Türkçede b, c, d, g, ğ harfleriyle kelime bitmez. Türkçede f, h, j, v sesleri bulunmaz.
3. Türkçe sözcüklerin başında c, ğ, l, m, r, z sesleri yansıma dışında bulunmaz: Cahil, can, cebir, lamba, lazım, leğen, mavi, nane, rapor, renk, rezil, rosto, ruh, vakum, vasıf, vazo, vezin, vize, zil. Bu sözcüklerden bazılarını dil kendine uydurmaya çalışır: ilazım, ileğen, ilimon, İramazan, irezil gibi.
4- İki ünsüz harfle başlayan kelimeler öz Türkçe değildir. 5- Üstünde düzeltme işareti bulunan ve uzun okunan ünlülerin yer aldığı kelimeler Farsça ya da Arapça kökenlidir. 6- Son iki harfi ünsüz olan kelimeler Öz Türkçe değildir. Bu kelimede z ve m ünsüz harfleri yan yana kullanılmıştır.
Türkçe kelimelerde uzun ses yani bizim bildiğimiz mânâda şapkalı kullanım yoktur. Bu sesler Türkçeye girmiş yabancı kelimelerde mevcuttur. Demek ki şapkalı bir harf gördüğümüzde bu kelimenin Türkçe olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
2. /f/, /h/, /j/ sesleri Türkçede bulunmayan seslerdir. Yansıma kelimelerde görülebilir. Bunun dışında bu sesleri içeren kelimeler Türkçeye başka dillerden geçmiştir. 3. Türkçede ön seste /c/, /ğ/, /l/, /m/, /n/, /p/, /r/, /v/, /z/ ünsüzleri bulunmaz.
İlgili 38 soru bulundu
f, h, j harfleri ise zaten Türkçe* değildir. ne kelimesinden türeyen (bkz: niye)(bkz: nere)(bkz: nasıl) Soru kelimeleri hariç Türkçede hiçbir kelime n harfiyle başlamaz.
Dilimizde ne kadar kelime sayısı olduğu hemen herkes tarafından merak edilen bir konudur. TDK üzerinden incelendiğinde güncel sözlükte yaklaşık olarak 616.767 tane kelime olduğu söylenebilir. Özellikle Türk kültür ve edebiyat açısından eski dönemlerde kullanılan kelimeler son derece önemli bir yere sahiptir.
M harfi ile başlayan kelimeler dilimizde hayli fazladır. Alfabemizin 16. sırasında bulunan “M” harfi 21 adet ünsüz harften bir tanesidir. Türkçede en çok kullanılan harflerden biri olan m ile başlayan kelimeler ise oldukça fazladır.
4. Türkçe kelimelerin başında “c, ğ, l, m, n, r, v, z” ünsüzleri bulunmaz.3 5. “f, h, j” ünsüzleri Türkçede aslî olarak yoktur; bu ünsüzler Türkçe için ikincildir. 6. Türkçede söz sonunda “b, c, d, g” ünsüzleri bulunmaz.
Türkçede "J" ile başlayan kelime sayısı çok fazla değildir. Çünkü "J" harfi ile başlayan kelimeler genel olarak yabancı kaynaklıdırlar.
Sert ünsüz harflerden bir tanesi olan f harfi; Latin alfabesinin altıncı, Türk alfabesinin ise yedinci harfidir. Çıkış yeri olarak değerlendirildiğinde sert dudak ünsüzleri arasında yer alan f harfi; Türkçe sözcüklerin başında, ortasında ve sonunda bulunabilmektedir.
TDK'ye göre Türkçede 111.027 sözcük vardır. Bunlardan yaklaşık 14.000'i yabancı kökenlidir.
"ğ" harfi Türkçede 9. harftir. "ğ" harfiyle başlayan sözcük yoktur.
7. Dil ve lehçe adları büyük harfle başlar: Türkçe, Almanca, İngilizce, Rusça, Arapça; Oğuzca, Kazakça, Kırgızca, Özbekçe, Tatarca vb.
Öz Türkçe olan kelimeler B ile bitmez. Bunun nedeni B harfinin, G ve D gibi yumuşak ünsüz olmasıdır.
Kısa ünlüler [Uzun ünlüler, çoğu Türk dili için tipik değil- dir.] Sözcük başı sesbirimlerde sınırlılık [Türkçedeki her ün- süzle sözcük başlamaz.]
c) Ünsüz Uyumu
Yani tonsuz ünsüzlerle (ç, f, h, k, p, s, ş, t) bunların karşılıkları olan tonlu ünsüzler (c, v, ğ, g, b, z, j, d) Türkçe kelimelerde yan yana gelmez.
ALFABE (abece) denir. Türk alfabesinde 29 harf vardır. Bunların 8' i sesli (ünlü) harf, 21' i ise sessiz (ünsüz) harflerdir.
Çünkü bu harf tek başına bir sese sahip değildir. Genellikle bulmaca tarzı aktivitelerde karşımıza çıkan ğ ile biten kelimeler sorusuna şu şekilde yanıtlar verilebilir; ağ, böğ, yağ, sağ, dimağ, çırağ, büluğ, Elazığ, meblağ, yanardağ, Tekirdağ ve Uludağ.
M Harfiyle Başlayan Ülkeler
Macaristan (Başkenti Budapeşte) Makedonya (Başkenti Üsküp) Malavi (Başkenti Lilongwe) Maldiv (Başkenti Male)
Eşya, insan emeğiyle yapılan, cansız varlıkların genel adıdır. Eşyanın en belirgin özelliği taşınabilir olmasıdır. M harfi ile başlayan eşya isimleri, masa, manto, merdane, merdiven, mandolin, meşale, mum ve mumluk şeklinde devam etmektedir.
Kürtçe 721.599 Kelime le dünyanın en fazla kelimeye sahip 9. dili oldu.
Türkçede 78 bin ana kelime olmasına karşın, nüfusun büyük bölümü günlük yaşamında ortalama 400 civarında kelime kullanıyor.Girne-Amerikan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof.
Bu nedenle, İngilizce'nin dünyanın en zengin dilleri arasında yer aldığına dair bulgular ortaya çıkmaktadır. Benzer şekilde, İspanyolca, Fransızca, Almanca ve Çince de dünyanın en zengin dilleri arasında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri