Mavi ışık filtresi, teknolojik cihazların ekranlarından yayılan mavi ışığın zararlı etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu filtreler, ekranın üzerine yerleştirilir ve mavi ışığın yüzdesini azaltarak göz sağlığına faydalı olur.
Bu ışık, göz sağlığını ve uykuyu etkiler; bu nedenle PC'nizde mavi ışık filtresi gibi seçeneklerle aşırı mavi ışığı azaltmak iyi bir fikirdir. Ne yazık ki, bu mavi ışık göz yorgunluğuna, uykuyu bölmeye ve hatta daha fazla probleme neden olabilir.
Özellikle ekran karşısında çalışırken kullanılmalı. Onun dışındaki zamanlarda da kullanılmasının dezavantajı yok. Hatta bu özellikteki gözlük camları ileri yaşlarda oluşabilecek katarakt, sarı nokta hastalığı (Makula Dejenerasyonu) gibi göz hastalıkları riskini minimize eder.
Göktuğ Demirci, televizyon, bilgisayar, telefon gibi teknolojik aletlerden yayılan mavi ışığın zararlarına dikkat çekti. Doç. Dr. Demirci, yapılan bilimsel araştırmalar sonucu mavi ışığın ultraviyole ışınlarından sonra göz için en tehlikelisi olduğunu belirterek "Mavi ışık yüksek enerjili ışık olarak kabul ediliyor.
Mavi ışık ışınları gözün arka kısmında bulunan retinaya doğrudan ulaşıyor. Gözün sahip olduğu doğal filtrelerin yeterli koruma sağlayamaması nedeniyle retina hücrelerine doğrudan zarar veriyor. Retinada oluşan bu zarar da görme kaybı ya da yaşa bağlı makula dejenerasyonu oluşumuna neden oluyor.
İlgili 28 soru bulundu
Çıkar şöyle iç tarafına bak gözlüğün camına ışık gelmesini sağlayıp. Yani gökyüzüne, güneşe doğru gözlüğün iç tarafını döndür, içine bak yeşil-mor falan renkler çıkıyo filtrelidir. Çıkar şöyle iç tarafına bak gözlüğün camına ışık gelmesini sağlayıp.
Yüksek miktarda UV ve mavi ışık insan gözüne zarar verebilir. Göz hekimlerine göre konjonktiva ve kornea enfeksiyonuna sebep olabileceği gibi, katarakt oluşmasını tetikler ve retina tabakasına zarar verebiliyor.
Mavi ışığa maruz kalma saatleri arttıkça göz yorgunluğu, uyku düzeni bozuklukları, bulanık görme, odaklanma zorluğu, göz kuruluğu ve tahrişi gibi birçok rahatsızlığın olasılığı da aynı oranda artış gösteriyor.
Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Dilek Uzer, akıllı cihazların ekranlarından yayılan mavi ışığın gözün arka segmentinde yaşlılık pigmenti olan lipofuscin maddesinin birikimine yol açtığı ve bunun da uzun dönemde katarakt ve hatta makula ( sarı nokta ) dejenerasyonuna sebep olabileceği belirtti.
Dijital ekranlara çok yakın bakan ve bu ekranlar karşısında çok fazla vakit geçiren çocuklarda mavi ışığın gözün ön ve arka çapını arttırmasıyla miyop hastalığının görülme olasılığını eskisine oranla çok fazla arttırdığı gözlenmiştir. Mavi ışığın verdiği zararlardan birisi de uyku düzeni bozukluğudur.
Bu sayede mavi ışığı engelleyen gözlük, hem iç hem de dış mekânda gece ve gündüz kullanılabilme pratiğine sahiptir. Mavi ışıktan kaçışın imkânsız olduğu günümüzde her gün kullanılan tablet, bilgisayar, telefon, yapay ışık kaynakları ve güneşten gelen ışınlar için mavi ışık filtreli gözlük tavsiye edilir.
Mavi ışık korumalı gözlük, mavi ışığın genellikle %10-15 kadarını engeller. Bu koruma %40`a kadar çıkar. Az miktardaki filtre bile, uzun süreli mavi ışık etkisini değiştirir. Filtreli gözlüklerin herkes için uygun olduğu söylenemez ancak olası göz problemlerine uygun bir seçenek olarak öngörülmektedir.
Mavi ışık özellikle gözün retina tabakası için toksik olabilmektedir. Mavi ışığa maruz kalmak özellikle retinada fototoksiteye neden olarak yaşa bağlı maküla hastalığına (sarı nokta hastalığı olarak da bilinir) yol açar.
Mavi ışık filtresi gözlük tasarımlarında sağlığı korumak için kullanılan bir sistemdir. Bu filtreye sahip gözlükler tıbbi cihaz niteliğinde olmadığı ve yüzde taşındığı için tasarım olarak da dikkat çekmelidir. Hem kadınlar hem de erkekler için kullanılabilen unisex tasarımdaki modeller her tarza uyum sağlayacaktır.
Mavi Işık Filtreli Gözlük Bakımı İçin Öneriler
Temizlik için alkolsüz ve amonyaksız solüsyonlar tercih edin. Alkol ve amonyak, lens kaplamalarına zarar verebilir. Gözlüğünüzü temizlerken ve kurularken mikrofiber bir bez kullanın. Bu, camın çizilmesini önler.
Mavi ışık gözlüklerinde nelere dikkat edilmeli? Rowen, mavi ışık gözlüklerini satın alırken filtrelenen dalga boyu aralığının belirtildiği bir sertifika olmasına özen göstermenizi öneriyor. “Mavi ışık filtrelemesi için bu aralık en az 455 nanometreye kadarını kapsamalıdır” diyor.
Derler ki : “İsteyen herkes dinlendirici gözlük takabilir”: Yanlış! Çünkü “dinlendirici gözlük” diye bir şey yoktur! Çok çalışıp yorulduysanız gözlük takmak sizi dinlendirmez. Eğer bir kırma kusurunuz varsa, bunu düzeltecek gözlük ancak görüşünüzü arttırır.
Çünkü sarı ışık rengi olarak tabir ettiğimiz 2700-3000 Kelvin aralığındaki ışıklar gözlerimiz için daha yararlıdır. Sarı ışık gözlerimizi çok yormaz. Fakat 6000-6500 Kelvin aralığına sahip beyaz ışıklar gözlerimize zarar veren mavi bir ışık yayarlar.
Güneş gözlükleri, zararlı mavi ışığa karşı belli bir koruma sağlar.
Özellikle son yıllarda üretilen tüm akıllı telefon sistemlerinde hem Android hem de iOS'da mavi ışık filtresi bulunuyor. Böylece akıllı telefon kullanıcılarının uzun saatler süren telefon kullanımlarında bile göz sağlığının bir noktaya kadar korunması sağlanıyor.
Görünür ışıklardan en yüksek enerjiye ve en kısa dalga boyuna sahip olan ışık ise mavi ışıktır. Mavi ışık aslında her yerdedir. Açık havada; gün ışığı, kapalı ortamlarda ise LED aydınlatma, bilgisayar, akıllı telefonlar, tabletler neredeyse tüm teknolojik cihazlar mavi ışık yayar” dedi.
Doğal güneş ışınları; ultraviyole, yüksek enerjili mavi (mor/görünür ışık), ve kızılötesi (infrared) ışınları olmak üzere farklı dalga boylarında elektromanyetik ışınlardan oluşur. Mavi ışığın kaynağı ne yazık ki sadece güneş değildir.
Enerji tasarrufu yapacağız derken göz sağlığınızdan olabilirsiniz! Bir araştırmaya göre beyaz ışık gözlerde kalıcı hasara neden olabiliyor. Uzmanlar sarı ışık tavsiye ediyor!
Oturma odası, yemek odası, yatak odası ve evin diğer odalarında sıcak beyaz yani sarı renkte ışık yayan ampullerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Çünkü sarı ışık, daha az mavi ışık içerdiğinden, gözler için daha rahatlatıcı bir etki yaratır.
UV ışınları belirli göz hastalıklarına ve görme problemlerine yol açabilir. Bütün yıl boyunca yüzeylerden yansıyan ışınlar kısa süreli veya uzun süreli sorunlara neden olabilir. Işık hassasiyeti, bulanık görme, gözlerde ağrı ve kızarıklık UV ışınlarına maruz kalınca ortaya çıkabilecek belirtilerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri