Balgam, vücut için koruyucu bir salgı olmasından dolayı bazı sağlık sorunları yaşadığımızda ürettiğimiz balgamın miktarı artar. Bu sebepten ötürü balgamı bir belirti olarak görmek mümkündür. Astım, bronşit, alerjiler, zatürre ve soğuk algınlığı gibi bazı hastalıkları yaşayan kişilerin ürettikleri balgam miktarı artar.
Uzun süreli balgam oluşma durumu bazı hastalıklar nedeniyle görülür. Bunlar; kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kistik fibroz ve astım gibi hastalıklardır. Balgam kahverengi bir görünüme sahipse bu, bakteriyel zatürre, KOAH, kistik fibroz gibi hastalıkların apse yapmasından kaynaklanır.
Solunum sistemimin doğal bir parçası olan balgam, günlük hayatı etkileyecek düzeyde arttığında mutlaka bir uzman tarafından kontrol edilmelidir. Özellikle balgamın rengi kahverengi, kırmızı, siyah ya da köpüklü ise ciddi bir sağlık probleminin habercisi olabilir.
Bazı hastalıklar mukus sıvısının artmasına neden olabilir. Balgam, boğazda ve akciğerlerde oluşur ve öksürükle atılır. Solunum yolu enfeksiyonu, grip, sinüzit gibi hastalıklar sonucunda balgamda rahatsız edici bir seviyede artış oluşabilir. Balgam üretiminde görülen artışın bir diğer nedeni ise alerjik reaksiyonlardır.
İlgili 24 soru bulundu
Sağlıklı her insanın her gün belli oranda balgam üretmesi hastalık belirtisi değildir. Vücut için koruyucu salgı özelliği taşıyan balgam, bir başka tanımla; soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklık sisteminin verdiği tepkidir.
Balgam parlak kırmızı renkte ve köpüklü kıvamdaysa bu durum kötü huylu bir akciğer hastalığı kaynaklı olabilir. Böyle bir durumda belirtilere oldukça dikkat edilmelidir. Eğer balgamın rengi pembe ve köpüklü ise bu akciğerlerde sıvı toplandığını işaret eder.
Solunum yolu ve akciğeri nemli ve sıcak tutmaya yardımcı olur. Bununla birlikte genellikle balgam çıkarmak endişe edilmesi gereken bir durum değildir. Akciğer ve boğazdaki yabancı ve rahatsız edici maddelerin temizlenmesi amacıyla balgam çıkarılır.
Her durumda vücuttan atılması ideal olanı olsa da, günlük hayatta balgam yutmak zararsızdır. Ancak balgamda enfeksiyon var ise, bu durum tehlikeli olabilir. Mide asidinin çeşitli bakteri veya mikropları yok edebilmesine rağmen, bu zararlı maddelerin kan dolaşımına katılma riski de vardır.
Bu bağlamda boğazdaki balgamı yutmak orucu bozar mı, ağza gelen balgamı yutmak orucu bozar mı, bilerek balgam yutmak orucu bozar mı, bilmeden balgam yutmak orucu bozar mı gibi soruların tümünün cevabı hayır olur; herhangi bir durumda balgam yutmak orucu bozmaz.
Balgamı doğal yoldan atmak için bir kase sıcak su içerisine nane yağı katarak buhar solumak, bol su tüketmek, tuzlu su gargarası yapmak, balgamı inceltip atmayı kolaylaştırmak için sıcak bitki çayları içmek balgamlı öksürükten kurtulmaya yardım edebilir.
Akciğer hastalığını düşündüren bulgular arasında öksürük, balgam, nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüs ağrısı, kan tükürme, horlama ve uykuda nefes durması sayılabilir. Bu belirtileri olan kişiler mutlaka Göğüs Hastalıkları Bölümüne başvurmalıdırlar ve göğüs hastalıkları uzmanlarınca tedavi edilmelidirler.
Balgam Söktürücü Pratik Bilgiler
Ciddi bir sağlık sorunu olmamakla birlikte eğer zamanla tedavi edilmezse, bronş tüplerini tıkayabilir ve tahriş edebilir. Bu da üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Bu durumlarda balgam söktürücü ilaçlar almanıza gerek yok.
Bol miktarda pembe renkli, köpüklü balgam, akciğer ödemine (özellikle kalp yetmezliğine bağlı akciğerde ani sıvı göllenmesi) işaret edebilir. Beyaz veya gri renkli balgam şikayeti çoğunlukla gripal infeksiyonların belirtisidir. Astım hastaları da az miktarda, zor çıkan şeffaf beyaz renkte balgam çıkarırlar.
Beyaz veya gri renkli balgam şikâyeti çoğunlukla gripal infeksiyonların belirtisidir. Astım hastaları da az miktarda, zor çıkan şeffaf beyaz renkte balgam çıkarırlar.
Balgam varsa enfeksiyon olabilir
3-4 hafta süren akut öksürükler daha çok enfeksiyonlara bağlıdır. Bu enfeksiyonlar üst havayolunda veya alt havayolunda olabilir. Öksürüğe eşlik eden balgam olması, balgamın çok miktarda, sarı-yeşil-kahverengi gelmesi, ateş olması enfeksiyonu düşündüren nedenlerdir.
Siyah balgam: Kalın ve yapışkan bir balgamdır. Sigara içenlerde ve kokain kullananlarda görülebilir. Mantar enfeksiyonlarında da siyah balgama rastlanabilir. Beyaz balgam: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, viral bronşit ve konjestif kalp yetmezliğinde görülür.
Balgamlı öksürük, vücutta oluşan çeşitli enfeksiyonların belirtilerinden biridir. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi virüs ve bakterilerin neden olduğu hastalıklar sonucu ortaya çıkabilir. Günlük yaşantıyı olumsuz etkilemesinin yanı sıra gece uykuyu bozabilir veya nefesi tıkayabilir.
Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu yöntemi ise biraz daha farklıdır. Yarım litrelik suya kırdığınız keçiboynuzları kaynatılır. Elde edilen su içilince balgam atılmaya başlanır. Gıcık öksürüğe ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu tarafından aynı şekilde çözülmüştür.
Ancak yukarda görüldüğü gibi koronavirüs vakalarının %27'sinde balgamlı öksürükte olabilmektedir.
Kanlı balgam
Zira öksürük ile kan gelmesi (hemoptizi) ciddi sağlık sorunlarının belirtisi (akciğer kanseri gibi) olabilir. Ayrıca akciğer damarlarında pıhtı (pulmoner emboli) ve tüberkülozun belirtisi de olabilir.
Enfeksiyon nedeniyle bağışıklık sistemi tepki verir. Bu tepki sırasında beyaz kan hücreleri, mikroplar, proteinler üretir. Bunlar da balgamın önce sarı bir renk almasına neden olur. Vücudun enfeksiyon ile verdiği savaşın artması ile sarı balgam yeşil bir renk alır.
Geceleri ortaya çıkan, kuru ve balgamsız öksürük genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonuna ya da alerjiye bağlıdır. Geniz akıntısı, sinüzit ve gastroösefageal reflüye bağlı öksürükler çocuk uykuya daldıktan hemen sonra başlamaktadır. Egzersiz, hareket, gülme ve ağlama ile artan öksürük astıma işaret etmektedir.
Hapşırma eylemi sonucunda, burun boşluğunu tahriş eden vücuttaki yabancı partikülleri içeren balgam çıkartılmış olur. Hapşırma esnasında ağız tavanının arkasını oluşturan yumuşak damak ve küçük dil üzerindeki baskı artar.
Balgamlı öksürük rahatsızlıklarında çözüm yolları arasında bol su içmek, tuzlu suyla gargara yapmak, oda nemlendirici kullanmak veya sıcak buhar banyosu almak, bal tüketmek, öksürük pastilleri emerek rahatlamak ve zencefil, kekik ya da karanfil gibi bitki çayları içmek bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri