Dildeki Rahatsızlıklara İlişkin Belirtiler
Dildeki problemin ya da hastalığın ortak belirtilerinden bir tanesi bölgedeki ağrıdır. Ayrıca, dil ile ilgili bir sorun olduğunda kişinin yiyecekleri tatma yeteneği de etkilenebilir. Bunun haricinde dilde şişlik, renk değişikliği veya dokusunda değişiklikler olabilir.
Çok farklı sebepleri olabilen dil ülserinin tedavi edilmesi günlük yaşamın rahat devam ettirilebilmesi açısından önem taşır. Dermatoloji, ağız ve diş sağlığı hekimlerinin ilgilendiği dil ülseri farklı hastalıklar nedeniyle görülebildiği için multidisipliner bir şekilde incelenmelidir.
Dil yanması daha çok vitamin eksiklikleri nedeni ile ortaya çıkmaktadır. B12 vitamini eksikliği kansızlığı tetikleyen bir durum yaratır. Bunun yanında dil de yanmalara da neden olmaktadır. Hayvansal gıdalarda bulunan B12 ekonomik nedenlerle tüketemeyen kişilerde dil yanması fazla görülür.
Kişiler düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanmaya özen göstermelidirler. Kortikosteroid ilaçların tedavide kullanıldığı ve başarılı sonuçlar sağladığı bilinmektedir. Şiddetli olmayan dil iltihabı durumunda doktor tarafından yalnızca ağız çalkalama sularının kullanımı da tavsiye edilebilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Günlük ağız bakım rutinini yalnızca birkaç saniye daha uzatmak ağzınızdaki bakterileri temizler ve halitozis olarak da bilinen ağız kokusunu hafifletir. Dilinizi temizlemenin en kolay yolu yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmaktır ve dil kazıyıcısı da bu konuda işinizi görebilir.
Özellikle kırmızı dil b vitamini ve demir eksikliğini işaret eder. Dil parlak kırmızı renkte ise kalp rahatsızlıklarının ve kan rahatsızlıklarının belirtisidir. Dil mor renkte ise yüksek kolesterolün habercisidir. Beyaz bir dil cilde rengini veren hücrelerin ölmeye başladığının belirtisidir.
Tiamin (Vitamin B1) eksikliği
Ağızda görülen sorunlar arasında dilde yanma, tat kaybı, ağız mukozasında aşırı duyarlılık.
Ağızdaki acı ve kötü tat için dahiliye doktoruna gitmek gerekir. Evde karbonatlı su ya da dil temizleme aletiyle de bu acı tadı engelleyebilirsiniz. İlaçların yan etkileri: Bazı psikiyatri ilaçları ile kalp ilaçları ağızda kötü bir acılığa sebep olabilir.
Hastaların yaklaşık yarısında başlangıç belirtileriyle dişlerle ilgili problemler ve yapılan tedavilerle bağlantı kurulur. Bu nedenle yanan ağız sendromu olan hastalar öncelikle bir diş hekimine veya KBB hastalıkları uzmanına başvururlar.
Ağızda acı hissi yaratan dil yarasına genellikle ağız ülserleri, travma, vitamin ve mineral eksikliği, virüs, bakteri, sigara kullanımı, enfeksiyon, yoğun baharatlı ve tuzlu gıdalar, sıcak-soğuk tüketimi neden olmaktadır.
Bir su bardağı içme suyunun içine silme olacak şekilde 1 tatlı kaşığı tuz ilave edip karıştırın ve elde ettiğiniz bu tuzlu su karışımı ile özellikle dilinizdeki yaranın olduğu bölgeye gelecek şekilde gargara yapın. Bu, hem ağrıları hafifletecek hem de dil yaranızın daha kısa sürede geçmesine yardımcı olacaktır.
Dil kanseri genellikle dil yüzeyini kaplayan ince, düz hücreler olan skuamöz hücrelerde gelişir. Dil kanseri, dilin üzerinde yaralar, aftlar veya beyaz beneklerin oluşmasıyla kendini belli eder. İlk bakıldığında basit bir yara gibi görünse de uzun süre geçmeyen durumlarda kansere çevirebilir.
Afazi; Beynin dil ve konuşmadan sorumlu bölgelerinin tümüne ya da bir kısmına görülen fiziksel hasar veya felç sonucu ortaya çıkan dil ve konuşma bozukluğudur. Afazi bir beyin hastalığı nedeniyle sonradan edinilmiş dil bozukluğudur.
Pamukçuk kendini genel olarak dil beyazlaması şeklinde gösterse de bu hastalıkta lezyonlar yanak içlerine, damağa, diş etlerine ve bademciklere yayılabilir. Başta kanser ve AIDS gibi hastalıklar olmak üzere pamukçuğun daha şiddetli seyretmesine neden olan durumlarda lezyonlar yemek borusuna kadar ilerleyebilir.
Ağız yaraları
B12 vitamini eksikliği, aşağıdaki ağız sorunlarına neden olabilir: Şiş, kırmızı bir dile neden olan glossit. Ağız ülseri. Ağızda yanma hissi.
Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır. Anemi durumuna sahip bireyler dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları ile karşılaşabilirler.
Dengesiz ve sağlıksız beslenmeye bağlı olarak görülen B12 vitamin eksikliği durumunda sinir hücrelerinin fonksiyonları bozulur. Bu da his kaybı, ağrı, yanma hissi ve karıncalanma gibi nörolojik semptomlara yol açar.
Dil kanserleri ağız içinde görülebilen kanser türleri içinde en sık karşılaşılanıdır. Dil dışında, ağızda ağız tabanı – dil altı, diş eti ve çene kemiği (mandibula maksilla), yanak, tonsil – bademcik, sert ve yumuşak damaklar – küçük dil (uvula) ya da dudak kısımlarında da kanser görülebilir.
Erkeklerin dil kanserine yakalanma olasılığı da kadınlardan iki kat daha fazladır. Genç insanlarda dil kanseri nadiren görülürken 40 yaş ve üstü kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Dil kanseri için risk faktörleri özetle şunlardır: Sigara içmek veya diğer tütün türlerini kullanmak (çiğneme vb.)
Dil ülseri, ağız boşluğunda veya dil üzerinde ağrılı yaralara neden olan bir durumdur. Dil ülserleri, aftöz stomatit olarak da bilinen bir tür ağız yaralarıdır. Genellikle sıcak yiyecekler, asitli yiyecekler veya stres gibi faktörler nedeniyle ortaya çıkarlar.
Dil temizliğinin en iyi yolu ise diş hekimlerine başvurarak ağız ve diş temizliği için yardım almaktır.
Bir çay kaşığı kadar karbonatı, bir limon suyu ile karıştırın. Macun kıvamına gelen karışım ile diş fırçası kullanarak dilinizi ve dişlerinizi fırçalayıp ılık su ile durulayın. Bu işlemi günde bir kez tekrarladığınızda etkili bir temizliğe ulaşabilirsiniz.
Normal bir dil, pembe renklidir, orta kalınlıktadır ve çatlak olmamalıdır. Üzeri hafif beyaz, nemli bir yapıdadır. Şurada Paylaş! Kırmızı bir dil ise bazı besinlerin eksikliği anlamına gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri