Süt, su gibi malzemelerin aşırı soğuk ya da çok sıcak bir şekilde eklenmesi mayanın yapısını bozabiliyor. Bu durum hamurun kabarmasına hatta kabarmadan sönmesine neden oluyor. Yapılan bir diğer hata ise şekerle birlikte tuzu da ilave etmek ve o şekilde mayayı karıştırmak.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
CO2, ekmeğin kabarmasını sağlar. Ekmeğin yapısını ise undaki proteinler belirler. Ekmek yapımında; maya, tuz, un-hamur- ve sıcak su (süt ) karıştırılır. Yoğurma işlemi, iyi bir karışım elde edilinceye kadar sürer (Başka bir deyişle, gluten proteini açığa çıkarana kadar sürdürülür) ve ekmek hamuru kabarmaya bırakılır.
Bir fırın tepsisini kaynar suyla doldur ve fırınının en alt rafına yerleştir. Hamur kabını orta rafa yerleştir. Fırının kapağını kapat ve hamurun kabarmasına izin ver. Alternatif olarak bir bardak suyu mikrodalgada kaynatıp sonra hamur kabını su ile birlikte mikrodalgaya koy ve kapağını kapat.
Mayaların Çalışma Prensibi
Mayalar, şekeri bünyelerinde sindirirler. Tıpkı diğer canlılarda olduğu gibi besini sindirip enerjiye dönüştürdükten sonra atık madde ortaya çıkar. Bunlar etil alkol ve karbondioksit gazıdır. Açığa çıkan karbondioksit gazı hamur içerisinde hapsolur ve hamurun kabarmasını sağlar.
İlgili 32 soru bulundu
Yoğurma el robotuyla 1/2 l el ılık su ekleyerek pürüzsüz bir hamur elde edene dek yoğurun. 3. Hamuru kalıba alın ve önceden ısıtılmış fırında 200° (orta, fanlı 180°) yaklaşık 50 dakika pişirin.
Kullanılan un ve kabartma tozu yeterince güçlü değilse hamuru kabartmıyor olabilir. Ekmek unu veya güçlü bir kabartma tozu kullanın. Mayalanma çok hızlı gerçekleşiyorsa veya maya sıcaklığı çok yüksekse çökme sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Maya oda sıcaklığında kullanılmalıdır.
Fırınınızı açın, kabı fırın telinin üzerine yerleştirin ve fırınınızın kapağını kapatın. Kapağını hiç açmayın ve yaklaşık 20 dakika hamurunuzu içeride bırakın. 20 dakikanın sonunda hamurunuzun kabardığını ve mayalandığını göreceksiniz. Çıkarıp dilediğiniz işlemi yapabilirsiniz.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Sıcak bir havada mayalandırırsanız ve uzun süre mayalanırsa hamur da ekşimeler olabilir. Tadı bozulabilir daha birçok farklı sorunlarla karşılabilirsiniz.
Eğer yaş maya ya da kuru maya kullanıyorsanız yaş mayayı önden ılık su ya da süt, sıvı yağ ve mutlaka toz şekerle açarak, üzeri kapalı şekilde bir süre dinlendirmeniz gerekiyor. Bu aşama mayanın aktifleşmesini sağlıyor, hamurun daha çabuk kabarmasına yardımcı oluyor.
Guar Gam gıda sektöründe pek çok alanda kullanılmaktadır. Fırıncılık ürünlerinde yoğurmayı iyileştirmesi ve su tutma özelliğiyle raf ömrünü uzatılmasını sağlar. Ekmek yapımında hamura ilave edilerek hamurun verimini arttırır, dokusunu geliştirir ve raf ömrünü uzatır.
Kural: Mayalı hamurunuza şeker ekleyin.
Mayanın içindeki mantarlar da işte bu şekerle beslenir. Hamura ekstra şeker ilavesi yapmak yani mantarları daha çok beslemek hamurunuzun daha iyi kabarmasını sağlar.
Pişirdikten sonra hemen kesmeyin
Tüm aşamalarda gösterdiğiniz sabrı piştikten sonra da gösterin. Ekmeğinizi oda sıcaklığında 30 dakika kadar mutlaka dinlendirin.
Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa sürede kullanılması önerilir.
Pişirirken fırının içerisine içi su dolu minik bir kap koyun. Özellikle ince kabuklu ekmekler için ekmeğinizi bir fıs fıs yardımıyla hafifçe ıslatın. Bu şekilde dokusu daha güzel bir ekmek elde edeceksiniz.
3) Tuz, hamur fermantasyonunu tesbit edici bir özelliğe sahiptir.Bilindiği gibi hamurun fermantasyonu maya faaliyetine bağlıdır.Maya faaliyetini kontrol eden tuzdur. Tuz maya aktivitesini inhibe ederek hamurun gaz oluşturma gücünü düşürür.
Mayalanması için ılık bir ortamda 25-30dk kadar bekletin. Hamur mayanlandıkça genişleyecek ve kabaracaktır. Eğer 30dk sonra hamurunuz yeterince kabarmadıysa bir süre daha bekletin. Hazırladığınız mayalı hamuru, arzu ettiğiniz hamur işini yaparken kullabilirsiniz.
1 kg un için 1 yemek kaşığı (20g) kadar maya kullanmak yeterli gelecektir. Kuru mayayı kullanmadan önce 10 dakika kadar ılık suda bekletmeniz gerekmektedir.
Hamuru hazırlarken fırınınızı 120 derecede ısıtmaya başlayın. Yaklaşık 15 dakika fırınınızı bu ısıda ısıtın, içerisine de içi su dolu bir kap koyun ki nem dengesizliği yaşanmasın. Ardından fırının kapağını kapalı bir şekilde bırakın ve fırınınızı kapatın. 5 dakika kadar bu şekilde dinlendirin.
Pişi hamuru sert yoğrulursa kabarmaz ve şekilleri güzel olmaz. En önemlisi lezzetli olmaz. Hamurun kıvamı çok önemli. Bunun yanında kullanılan kabartma tozu, karbonat veya mayanın taze olması gerekir.
1kg un ve 1 tatlı kaşığı tuz ile hazırlanmış bir ekmek hamuru için 20 gr maya yeterli olacaktır. Mayanın düşük sıcaklıklarda daha hızlı gelişimini dilerseniz maya miktarı artırılmalıdır.
Sebep 1 Fırın sıcaklığı yetersiz geliyor olabilir. Eğer kabuk kararmış ama iç kısım çiğ kalmışsa fırın çok sıcak olmalı. Sebep 4- Hamurun su oranı, unun kaldırabileceğinden fazla olduğunda yani çok cıvık olduğunda iç kısım hamur kalacaktır.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Ekmek yapışan bir yapıya sahipse ortamda rutubetin fazla olması, aşırı enzim aktivitesi, hamurun çok soğuk olması, yetersiz fermantasyon süresi, pişirme süresinin yetersiz olması gibi nedenlere odaklanmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri