Genetik hastalıkların önemli bir kısmı hasta anne ve/veya babadan çocuğuna geçse de, döllenme ve gebelik sırasında embriyoda oluşacak mutasyonlar anne baba sağlam bile olsa çocukların hasta olmasına neden olabilir.
Genetik hastalıkların en sık nedenleri arasında mutasyonlar görülmektedir. Anne ya da babanın DNA'sında mutasyon söz konusu olabilir. Bu durumda da DNA'nın yapısında bozulma ve değişme meydana gelmektedir. Bu durum doğacak çocuğa aktarılabilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Bu hastalıklara ek olarak, kistik fibrozis, astım, otizm, lösemi, meme kanseri, akciğer kanseri, lenfoma, kolon kanseri gibi kanser türleri, diyabet, guatr, fenil ketonüri gibi hastalıklar da kalıtsal hastalıklar arasında yer alır.
Erkekler X kromozomlarını annelerinden, Y kromozomlarını babalarından alırlar 1 .
California Üniversitesi'nde 140.000 denek ile gerçekleştirilen genetik analiz sonucunda; depresyon, anksiyete, şizofrenik kişilik bozukluğu, bipolar duygudurum bozukluğu, paranoid kişilik bozukluğu gibi psikolojik hastalıkların genlerimizden etkilendiği kanıtlanmıştır.
Aileden gelen kalıtsal bir hastalık olup olmadığını anlamak için genetik tanı merkezi tarafından gen testi yapılır. Genetik tanı merkezi tarafından yapılan bu tıbbi testler sayesinde bazı hastalıkların erken teşhis ve tedavisi yapılabilir.
Araştırmalar, tüm kanserlerin yüzde 5-10'unu kalıtımsal olarak devralınan gen mutasyonlarından kaynaklandığını gösteriyor. Konuyla ilgili bilimsel çalışmalar devam etmekle birlikte, bugün meme, yumurtalık, prostat ve kolorektal kanserlerin kalıtımsal geçiş gösterdiği biliniyor.
Zekayla ilgili genler X kromozomu üzerinde taşınıyor ve eğer babadan gelirse devre dışı bırakılabiliyor. Araştırmacılara göre çocuğun ne kadar akıllı olacağını annenin genetiği belirliyor ve babanınki herhangi bir fark yaratmıyor.
Totalde bakıldığında hem anneden hem de babadan büyük ölçüde gen aktarılır. Dolayısıyla soy her ikisinden de geçer. Padişahlık gibi soy babadan geçer gibi bir cevap arıyorsanız böyle bir durum söz konusu değildir.
Kepçe kulak genetik bir hastalık olup sonradan olma olasılığı yoktur. Tamamen anne ve babanın genleri ile birlikte çocuğa aktarılmaktadır.
Çocuk oluşumunda anneden ve babadan gelen genler (A=Baskın, a=Çekinik Gen) eğer "aa" şeklindeyse çekinik olur, "AA" olur ise baskın olur. "Aa" şeklinde olursa ise gen olarak melez, dış görünüşe yansıma olarak baskın gen ağır geldiği için baskın özellik görünür. Genlerin biri anneden diğeri ise babadan gelir.
Genelde genlerin yarısı anneden, yarısı babadan gelmesine rağmen babadan gelen genler, %60 aktif iken anneden gelen genler ise %40 aktif oluyor.
Laboratuvarda gen testi yaptırmanın maliyeti 1.950 ile 9.950 TL arasında olunca milyonlarca insan eczane veya online alışveriş sitelerinden fiyatları 79-109 dolar arasında değişen gen testi kitleri almaya başladı.
Genetik test üniversite ve eğitim araştırma hastanelerinin genetik laboratuvarlarında ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Gen Testi Pozitif Çıkarsa
Gen testi sonrasında pozitif sonuç alınması durumunda meme kanserine neden olan gen mutasyonuna sahip olduğunuzu açıklamaktadır. Söz konusu sonuç alındığında kansere yakalanma riskini minimum düzeye indirmek amacı ve erken tanı için çeşitli önlemler alınmaldır.
Toplumda her 100 kişiden % 1-2'sinde görülen bipolar bozukluk, sıklıkla genç erişkinlikte 15-35 yaş aralığında ortaya çıkar, kadın ve erkekte eşit olarak görülmektedir.
Bipolar bozukluk belirtileri, hastalığın mani ve depresif dönemine göre farklılık göstermektedir. Mani döneminde kişide abartılı düşünceler, aşırı özgüven, hiperaktivite, cinsel dürtülerde artış, aşırı neşeli hissetme, çok fazla para harcama gibi belirtiler gözlenir.
Bipolar Bozuklukta genetik yatkınlık önemli bir risk olarak görülmektedir. Akrabalarının hiçbirinde bipolar bozukluk olmayanlarda hastalık görülme olasılığı %1-2 iken, birinci dereceden akrabasında (anne-baba veya kardeşlerinde) bipolar bozukluk olanlarda hastalığın görülme sıklığı %7-8'e yükselmektedir.
Babaların genleri; özellikle büyümeyi ve boy uzunluğunu belirlemede öne çıkıyor. Babanın diş sağlığı, çocuğun diş sağlığında da önemli bir faktör. Örneğin; bir çocuğun annesinin dişleri çok sağlıklı olsa bile dişleri sorunlu bir babanın çocuğu, daha sık tedavi edilmesi gerekebilir.
Sonuç olarak, genlerin etkisine inanlara göre genetik yapı, zeki olmakta %60 ile %75 arası etkili.
22 kromozom kadın ve erkekte aynı olup otozomal kromozom olarak adlandırılırken 23. kromozom ise farklıdır ve cinsiyet kromozomu olarak adlandırılır. 23. kromozomun ikiside XX ise cinsiyet kadın, XY ise erkek olur. Bebeğe anneden sadece X kromozomu gelirken babadan X gelirse bebek kız, Y gelirse erkek olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri