Kalp, tansiyon, mide şeker hastalığı, su kaybı, migren, vitamin ve mineral kaybı, doğurganlık, hamilelik, baş ağrıları, karaciğer ve safra kesesi gibi alanlarda kahvenin aşırı tüketimi tehdit oluşturmaktadır.
Kimler kahve içmemeli? Reflü, ülser, gastrit gibi sindirim sistemi problemi olanlar, akut veya kronik ishali olanlar, hipertansiyon hastaları ve yüksek kolesterolü olanların kahve içmemesi gerekir. Kan potasyum seviyesi yüksek olanların, karaciğer veya böbrek problemleri yaşayanlarında kahveden uzak durması gerekiyor.
Kahve mide hassasiyeti olan kişilere zararlıdır. Çok dikkatli tüketmeleri gerekmektedir. Ayrıca hamile ve emziren kadınlarda bebeğe zarar gelmemesi açısından kahveyi kontrollü tüketmelidir ve bazı durumlarda hiç tüketmemelidir. Ayrıca kalp hastalığı, kalp ritim bozukluğu olanlar da oldukça dikkatli olmalıdırlar.
Kahvede bol miktarda bulunan kafein adlı bileşen, tüketimin ardından hızla kana karışarak beyine ulaşır. Burada üretilen ve uyku haline neden olan adenozin adlı nörotransmitteri inhibe ederek (bloklayarak) uyanıklığı arttırır, enerji düzeyini yükseltir. Bu sayede gün içerisinde hissedilen yorgunluğu önler.
Metabolizmadan cilde kadar etkili olan Türk kahvesi, bazı durumlarda sağlık için zararlı hale gelmektedir. Türk kahvesi kafein miktarı yüksek olduğundan tansiyon hastaları ve hamile kişiler için biraz tehlikeli bir içecektir.
İlgili 36 soru bulundu
En Sağlıklısı Sade Kahve
Bu nedenle hem sağlık hem de lezzet açısından taze çekim, hafif ve orta kavrulmuş kahveler, katkısız hazırlanmalı ve tüketilmelidir.
Norveç'te yapılan yeni bir araştırmaya göre, içilen kahve türünün kalp krizi riskini artırıp azaltabileceği tespit edildi. Araştırmada, kahve tiryakilerinin kalp hastalığı riskini azaltmak için filtre kahve içmelerinin daha faydalı olacağı belirtildi.
Kafeinin egzersiz sırasında pıhtılaşma faktörünü önemli ölçüde artırdığını buldular, bu da kafeinli içecekleri alan katılımcıların kan pıhtılaşmasına neden olan şey söz konusu olduğunda daha yüksek bir risk faktörüne sahip olduğu anlamına geliyor.
Kahve tükettikten sonra kendini hasta gibi hisseden ve deride kaşınma ağız kuruluğu ve ağızda karıncalanma gibi belirtiler gösteren kişilerde kahve alerjisi olduğu söylenebilir. Kahve alerjisine kahvenin içinde bulunan bileşenlerden biri ya da birkaçı neden olabilir.
Belli miktarda kahve tüketiminin toplardamar sağlığı ve varis oluşumu üzerine belirgin derecede zararlı etkileri bulunmamaktadır. Kahve içeriğindeki kafein erken saatlerde toplardamarlar üzerinde çok hafif derecede büzüşme etkisi (vazokonstriksiyon) yaratabilir.
Vücudumuzun bizi uyandırması için geliştirdiği mekanizmada günün belli saatlerinde kortizol hormunun seviyesi artar. Kortizol ( stres hormunu ) üretiminin en üst seviyeye çıktığı zamanlarda, kahvaltıdan sonra ve ( 08.00-09.00, (12.00-13.00) ve (17.30-18.30) dışındaki saatlerde kahve tüketilmelidir.
Genel olarak kansızlık ve demir eksikliği sorunu olanlar yemeklerden hemen sonra kahve içmemelidir. Kahvede bulunan polifenoller demir emilimini engeller.
Kahve İçmek B12 Eksikliği Yapar mı? Çok fazla kahve tüketimi B12 eksikliğine sebep olabilir. Bu durumda da kişilerde halsizlik hali ortaya çıkabilir. Kahvenin bol miktarda kafein içermesi tüketiminde stres hormonlarını tetikler.
Bazıları diğerlerine göre genetik yapıları nedeniyle kahvedeki kafeini vücutlarından daha geç ve yavaş atabiliyor. Bu tür sorunu olanlarda geç saatlerde içilen kahve uyku kaçırıyor. Fazla miktarda tüketilen kahve ise çarpıntıya ve tansiyon fırlamalarına sebep olabiliyor.
Her ne kadar çalışmaya katılanlar sorunsuz şekilde uykuya dalmış olsalar da, araştırmacılar, yatmadan hemen önce, yatmadan üç saat önce ve yatmadan altı saat öncesine kadar tüketilen kafeinin uykuyu bölücü etkileri olduğu bulundu. Ayrıca gece içilen kahve, vücut saatini bozarak vücudunuzda jet-lag etkisi yapabilir.
Kahvede bulunan bir diğer bileşik olan terpenoidin de inflamasyonu azalttığı, enfeksiyonlara karşı etkili olduğu ve kalp sağlığını desteklediği gösterilmiştir.
Aşırı çay ve kahve tüketim isteği fosfor eksikliğinin bir göstergesi olabileceği gibi, sodyum ve demir eksikliğinden de kaynaklanabilir. Normalden fazla alkol tüketimi ise potasyum, kalsiyum, gultamin eksikliklerinin bir sonucu olabilir.
Kahve tüketmeyi bırakanlar depresyon, anksiyete, baş dönmesi, grip benzeri semptomlar, uykusuzluk, sinirlilik, ruh hali değişimleri ve halsizlik gibi yan etkiler bildirdiler.
Kahvenin diüretik etkisi
Yüzde 70'i sudan oluşan insan vücudu için rahatsızlık yaratan bu durum, kalp atışlarının hızlanmasına ve tansiyonun yükselmesine neden olur. Vücuda ekstra yük oluşturan bu tepkiler de kişinin kendini yorgun ve halsiz hissetmesinin başlıca nedenlerindendir.
Kan pıhtılaşmasının belirgin belirtileri yoktur; çünkü pıhtılaşmanın olduğu bölgeye göre görülebilecek belirtiler de farklılık gösterebilmektedir. Örneğin; Akciğer ve kalpte görülen pıhtılaşmanın belirtileri; göğüs, kol, sırt ve boyunda oluşan ağrı ve nefes darlığı yaşanması.
"Kahve, kalp hastalığı ve krizi riskini önemli ölçüde azaltıyor" sonucuna varıldı. Araştırmaya göre günde 3 fincan kahve tüketmek kalp hastalıklarından kaynaklı ölüm riskini yüzde 17, kalp krizi geçirme riskini de yüzde 21 düşürüyor.
En önemli belirtiler ani başlayan nefes darlığı, sık soluk alma, göğüs ağrısı, çarpıntı ve kan tükürme şikâyetidir. Göğüs ağrısı hastanın nefes almasını engeller ve bıçak saplanır tarzdadır. Öksürük nadir de olsa görülür. Yine bacakta ağrı, şişlik ve ısı artışı olabilir.
Kolombiya, kahve üretim hacmi bakımından rakip ülkelerin gerisinde kalmış olsa da, dünyanın en iyi kahvesinin üretildiği yer olarak ün yapmış bir ülke.
En iyi su filtre kahve tavsiyelerine gelecek olursak; Tchibo, Oze, Mehmet Efendi, Davidoff, LavAzza, Blendblack, Julius Meinl ve Starbucks, Jacobs yoğun aromaya sahip, yumuşak içimli, French Press'e uygun, hoş kokulu, lezzetli, kaliteli, taze filtre kahve markaları olarak öne çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri