3-YUNUSLAR UYUMAZLAR Yunuslar, orkalar ve balinalar bilinçli bir şekilde nefes alıp verirler. Bunu yaparken de daima uyanık kalmalılar. Eğer uyuklarlarsa maalesef bu onlar için hiç iyi olmaz. Ama merak etmeyin, onlar için uyuamanın metodu biraz farklı.
Yarasa ve galago gibi bazı hayvanlar tamamen gececil iken, kedi gibi hem gündüz hem gece faal olan ya da sadece alaca karanlıkta faal olan canlılar da mevcuttur.
Yapılan bir araştırma, Afrika fillerinin tüm memeliler arasında en az uyuyan memeli hayvan türü olduğunu ortaya koydu.
Aklınıza gelip gelebilecek tüm hayvanlar; yarasalar, su aygırları, inekler, köpekler, şempanzeler ve insanlar. Aslında tüm canlıların büyük bir ortak noktası var: Hepsi uyuyor. Bilim insanları henüz uyumayan bir hayvan bulamadılar.
Sizi en uykucu hayvan türüyle tanıştıralım. Günde yaklaşık 19 saat ve baş aşağı pozisyonda uyuyan kahverengi yarasalar. Onlardan sonra en uzun uyuyan hayvanlar armadillolar, keseli sıçanlar, tembel hayvanlar, kaplanlar ve evcil kediler.
İlgili 44 soru bulundu
1. Koala. Günün 18 ila 22 saatini uyuyarak geçiren bu sarmaşma ve şirinlik sembolü hayvanlar, okaliptüs yapraklarını mideye indirdikten sonra uzun süreli bir şekerleme moduna giriyorlar belli ki.
Grönland balinaları (Balaena mysticetus) en uzun yaşayan memelilerdir. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre, Arktik ve yarı arktik balinaların kesin ömrü bilinmemekte, ancak avlanan bazı bireylerde bulunan taş zıpkın uçları, 100 yıldan fazla yaşadıklarını ve 200 yıldan fazla yaşayabileceklerini kanıtlıyor.
Dolayısıyla, 40 bin karıncalık bir koloninin toplam beyin hücresi toplamı bir insanınkine denktir. ) * Bazı karıncalar günde yedi saat uyur. (Normal bir insan günde ortalama sekiz saat uyur.) * Bir karıncanın dışı sert kabuktandır, buna dış iskelet adı da verilir.
Örneğin, şempanzeler ortalama 9,5 saat uyurken üç çizgili gece maymunları günün 17 saatini uyuyarak geçiriyor. Uykunun hafızamız, bağışıklık sistemimiz ve genel sağlığımız için önemli olduğunu söyleyen ve insanların da ortalama 9,5 saat uyumasını tavsiye eden uzmanlar, bunda bir tuhaflık olduğunu söylüyor.
Aslında kedilerin büyük bir kısmı günde 13-16 saat uyur. Nedeni basittir: Et, zengin bir enerji kaynağıdır ve her öğünden sonra uyumak bu enerjinin korunmasını sağlar.
Dünyada da yıllarca uyumadığını söyleyenler var.
Dünyada birkaç kişi daha hiç uyumadığını iddia ediyor. Bu kişiler arasında “Hiç Uyumayan Adam” unvanını dünya çapında koruyan ve efsaneleşen bir isim olan Herpin ve ateşli bir hastalık sonrası 43 yıldır uyumayan Vietnamlı Thai Ngoc yer alıyor.
Ev kedileri, aslanlar ve kaplanlar gibi, günde 18 saate yakın uyuyabilirler. Bilim insanlarına göre bu uyku düzeni kedilere, avdan önce enerji toplamak için saatlerce uyuyan vahşi atalarından miras kalmış. Hipopotamlar, 30'lu gruplar halinde günde 16 saat kadar dinlenirler.
Aslanlar zamanlarının çoğunu dinlenerek geçirirler; günde yaklaşık 20 saat pasif bir haldedirler.
Insomnia hastalığına sahip olan bireyler, uykuya dalmada büyük güçlükler çeker.
Soğuk iklimlerde yaşayan kurbağaların kış uykusu süresi 7 ayı bulabilir. Bazı bölgelerde ise bu süre 2 ayla kısıtlıdır. Kış uykusu, bazı canlılar için doğal bir süreçtir.
Afrika savanlarında yaşayan zürafalar bir günde yaklaşık 2 saat uyur ve uykuları 5-30 dakikalık kestirmeler şeklindedir. Zürafaların bu kadar az uyumasının nedeni ise avcılara karşı tetikte kalmaya çalışmaları.
Fakat maymunların beyinleri ses gücünü insanlarda olduğu gibi konuşmaya çeviremiyor. Sonuç olarak maymunlar hırıltı, mırıltı ve benzeri sesler yardımıyla iletişim kuruyor.
Adı geçen Yahudiler de Allah'ın hükümlerinin iç hikmetine bakmayarak, dış görünüşünü esas alarak hileye baş vurdukları için Allah onları maymuna çevirdi. Bu çevirme işi alimlerin çoğunluğuna göre bir hakikattir; onlar hem maddî hem manevî duygularıyla maymuna çevrilmiştir.
Hemen hemen herkes tarçın kokusuna bayılır. Ancak karıncalar tarçından nefret ederler. Tarçın yağı veya toz tarçını karıncaların evinize girdiği yolun üstüne dökerek onları kaçırabilirsiniz. Arnavut biberi de karıncaların kaçmasına yardımcı olabilir.
Beyinlerinin sade yapısı nedeniyle karıncaların bizler gibi karmaşık duyguları da yok. Sevgi, öfke, empati gibi şeyler hissetmiyorlar.
Yuvaları terk eden karıncalar kütlelerin, kayaçların sesini daha çok algılıyor ve ayakları kulaklarının içinde olması nedeniyle sersemliyor. Bu sersemlediği zaman küme şeklinde olduğu zaman ölüyor. Yüzde 80'i öldüğünde büyük deprem işareti olarak görüyoruz. Bu da 72 saat öncesinden ölüyor.
Kelebeklerin ömrü bir gündür. Yani kelebekler, sadece 1 gün yaşarlar. Dolayısıyla bazıları için bir gün, bir ömre bedeldir.
Dünya'nın yaşayan en yaşlı kara hayvanı olarak kayıtlara geçen Jonathan ile tanışın: Kaç yaşında olduğuna inanamayacaksınız... Kaplumbağa Jonathan, 2022'de Dünya'nın en yaşlı kaplumbağası oldu ve 190 yaşına girdikten sonra Guinness Dünya Rekorları tarafından ödüllendirildi.
1-Karadaki en hızlı hayvan ödülünün sahibi çitadır. Müthiş olan özelliklerinden biri 0'dan 100 kilometreye sadece 3 saniyede çıkabiliyor olmasıdır. 2-Denizlerin en hızlı yüzen balığı saatte 110 km kadar hız yapabilen yelken balığıdır. 3-Dünyanın en hızlı uçan kuşu Gökdoğan'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri