Kuşun yavruları yuvadan ayrıldıktan sonra yuva genellikle yiyecek parçaları, dışkı, ve diğer döküntülerle kaplı olduğundan uyumak için genellikle uygun değildir.
Umarım oturuyorsunuzdur çünkü söylüyorum: Kuşlar yuvalarında uyumaz. Hayır, uyumaz. Zihnimizdeki görüntü çok hoştur: küçük bir kuş, sabahın erken saatlerinde solucan toplamaktan yorulmuş, sıcacık küçük yuvasında ufak bir yapraktan örtüyü kaldırıyor ancak durum böyle değil.
Sanılanın aksine kuşlar yuvalarda uyumazlar. Bunu ancak kuluçkada yumurtaları olduğu zaman yaparlar. Uyumak için yüksek dalları ve oyukları gibi yırtıcıların görüş alanının dışındaki yerleri seçerler.
Kuşlar uyumak için ilk olarak tüneme pozisyona girer ve uykuya dalar. Kuşların türüne göre değişiklik gösterse de, genellikle ağaçlık alanlarda uyumayı tercih ederler. Soğuk havalarda sıcak bir alan bularak uykuya dalar. Kuşların uyuduğunu görmek pek mümkün olamayabiliyor.
Uyumak için sessiz ve karanlık ortamları severler. Sık sık oratm değiştirmek muhabbet kuşları için iyi değildir. Uygun koşullarda uyuduklarında enerjik ve neşeli olurlar. Ancak sesli ve ışıklı ortamlarda sürekli bulundurulurlarsa uyuyamazlar, bu durumda halsizlik ve tedirginlik olarak onlara yansır.
İlgili 21 soru bulundu
Ses Değişikliği
Birçok kuş can sıkıntısından ya da mutsuzluktan yüksek ses çıkarır. Bu bağırma tarzı seslerin nedeni kuşun ilgisiz kalmasıdır. Bir süre sonra sürekli olarak yüksek ses çıkarıyor olmaları onların depresyonda olduğunun göstergelerinden bir tanesidir.
Muhabbet kuşları akşam üzeri olduğu vakit geceleri uyurlar. Özellikle muhabbet kuşu sahibi erken zamanda yatmıyor ise, üstünün örtülmesi onun rahatça uyumasına imkan verir. Böylece muhabbet kuşu kendini çok daha güvende ve huzurlu şekilde de hissedebilir.
Kuşlar uyurken düşme hissi yaşarlar ve bu yüzden iyice tutunurlar. Aynı şekilde, muhabbet kuşları da bu hissi deneyimler ve kendilerini güvende hissetmek için sıkıca tutunurlar. Birden fazla kuşun bulunduğu durumlarda, birbirlerine yaklaşarak uyumaya çalışırlar. Bu, toplu uyuma eğilimleridir.
Kuşların kafalarını bir dış kulak gibi kullanmaktadır. Kuşların sağ ve soldan aldıklarını frekanslar farklı olduğu için kuşlar seslerin yönünü kolaylıkla anlayabilmektedir. Kuşların dış kulakları olmasa da kulak zarları mevcuttur ve sesleri duymaları beyinlerinin yaptığı bir şeydir.
Bunun en doğal nedeni uyku halidir. Muhabbet kuşları genellikle başlarını gövdelerinin bir yanına dayayıp tüylerini kabartarak uyku pozisyonu alırlar. Yani bu kuşların uyurken kabarması normaldir. Tüy kabartmanın doğal bir tepki olduğu başka bir durum ise kur yapma davranışıdır.
Bu nedenle gece aktif olan kuşların gözünde daha fazla fotoreseptör yani çomak hücre bulunur. Bu sayede gözleri daha fazla ışık toplayarak geceleri karanlıkta daha iyi görmelerini sağlar.
Evde tek başına kaldıklarında ruhsal ve fizyolojik ihtiyaçlar bakımından etkilenebiliyorlar. Sahibine çok alışkın olan kuşlar tek başına kalınca strese girebiliyor. Eğer emanet edecek kimseniz yok ise bu durumda bazı önlemleri alarak evde 3-4 gün bırakabilirsiniz.
Özellikle uzun süre bir yere tünedilerse ayaklarının yorulma ihtimali yüksektir. Ayrıca gün içerisinde son derece aktif olan kuşlar, ayaklarını tırmanma ve nesneleri hareket ettirmek için de kullanırlar.
Muhabbet kuşu ömrü, doğru bakım sağlandığı takdirde ve beslenmesi kaliteli olduğu zaman geçirdiği yaşam koşulları ile doğru orantılıdır. Genel olarak, sağlıklı bir muhabbet kuşu 5 ila 10 yıl arasında yaşamaktadır. Lakin, bazı muhabbet kuşu 15 yıl yaşayabilmektedir.
Bu sebeple soğuk Kış aylarında evden kaçan bir kuş eğer bulunmazsa yaşama şansı maalesef yoktur. Muhabbet kuşları için ideal sıcaklık aralığı Evcil kuşlarımız için 21 derecenin üzerindeki sıcaklıklar normal sayılır, ideal sıcaklık ise 23-24 derecedir.
Peki kuşlar uçarken nasıl uyuyabiliyor? Yapılan son araştırmada, kuşların uçarken beyinlerinin sadece bir yarısının ya da her iki yarısının uyku halinde olabileceği anlaşıldı. Beynin bir yarısının uykuda, diğer yarısının uyanık olduğu durumda, kuşların bir gözü de açık oluyor.
Birçok kuş sahibi kuşlarının mutlu, üzüntülü, heyecanlı olmak gibi duygusal ifadelerini tespit etmiştir. Araştırmalar kuşların kendilerinin de bu duyguların farkında olduğunu kanıtlıyor.
kuşlarda ışığa duyarlı 4. bir merkez bulunur. yani insanlar bu merkezler sayesinde kırmızı. yeşil ve mavi olarak 3 ana rengi algılar. ve bu renklerin bileşimi ile binlerce rengi görür. kuşlar ise bu 4. merkez sayesinde. ultraviyole ışıllarını da görebilirler.
Cere bölgesine bakarak muhabbet kuşunuzun cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Eğer dişi bir muhabbet kuşunuz var ise cere bölgesi beyaz, bebe mavisi, krem veya mor olacaktır. Ancak tam emin olamıyor iseniz burun etrafında ki deliklerin kenarlarına bakabilirsiniz.
Muhabbet kuşları vücut sıcaklıklarını korumak ve düzenlemek için tüylerini kabartırlar. Bu hareket özellikle soğukta kaldıklarında sık gözlemlenebilen bir durumdur. Tüylerini kabartarak tüylerin altına hava hapseder ve ısıtırlar. Bu sayede vücutları sıcak kalır.
Aklınıza gelebilecek soru muhabbet kuşu karanlıktan korkar mı ? tabi ki de cevabı HAYIR. Bazen gece kuşunuzun kafesine yaklaştığında tüneğinde olmadığını ve kafes tellerinde asılı uyuduğunu görürüz. Bu durum ve çırpınma olayı kuşunuzun karanlıktan korktuğu anlamında değildir.
Genellikle 3-6 ay arasındaki kuşlar en kısa sürede konuşmayı öğrenebilir. Bu dönem eğitim için en ideal yaşlardır.
Ortalama olarak bir kafeste iki kuş beslemeniz doğru olacaktır. Muhabbet kuşunuz varsa boyutuna ve kuş sayısına göre kafes büyüklüğüne karar verebilirsiniz. Özellikle muhabbet kuşu kafeslerinin doğru boyutlarda olması ve kafes demirleri arasında yeterli boşluk yapısına sahip olması önem teşkil etmektedir.
Kuş, güneşli, hava akımı olmayan bir bölgeye yerleştirilmelidir. Kuşların yeni bir çevreye alışması için ilk hafta hariç, aktivitenin çok olduğu bir yere yerleştirilmeleri daha yararlıdır.
Kafes içerisinde dostunuzun hem mental hem de fiziksel sağlığını koruyacak kuş ürünleri bulunmalıdır. Bu ürünler arasında su kabı, yem kabı, vitamin, tünek, kuş havuzu, ballı kraker, ayna, zil ve kuş oyuncağı çeşitleri yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri