Aynı zamanda triger zincir değişimi ekonomik yakıt kullanımı sağlar. Eğer araçtan tıkırtı şeklinde ve sert bir ses hissedilirse triger zincirinin değişmesi gerektiği anlamına gelir. Çünkü bu ses zincir gergisinden kaynaklı olabilir. Aynı zamanda motor arıza ışığı yandığı zamanda değişim gerektiği anlaşılabilir.
Motor devrini kontrol eden triger zinciridir. Triger zinciri kırılırsa, motor durur veya hiç çalışmaz. Triger zinciri değişimi profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. 100.000 kilometrede bir veya her 3 yılda bir triger zincirinin değişmesi gerekir.
Triger kayışı değişimi hakkında detaylı bilgiye ulaşmak ve fiyat listesine göz atmak için zaman kaybetmeyin. Triger kayışı arızalanırsa, motorun valfleri doğru sırayla açılıp kapanmaz. Triger kayışı arızalı ise, motor çalışıp pürüzlü çalışabilir veya motor hiç çalışmayabilir.
Triger kayışı aşınmaya başladığında, motorun içinde bir tıkırtı sesi çıkarabilir. Bu sesi duyduğunuzda, en kısa sürede bir oto servisine uğramanız sizin için iyi olur. Tecrübeli bir motor ustası, sesin kaynağını ve sebebini size söylecektir. Çünkü motordan gelen her tıkırtı sesi triger kayışına işaret etmez.
Triger zinciri yıprandıkça uzama yapar, ateşleme ile valflerinin zamanlamasını geciktirir. Triger zincirinin zamanlama hatası nedeniyle motor ışığının yanmasına sebep olur. Triger zincirinin uzaması ve aşınması durumunda motorun ön bölümünden sert bir tıkırtı sesi işitilir.
İlgili 25 soru bulundu
Günümüzde araç servislerine araç performans tutkunları tarafından en çok gelen sorulardan birisi “triger değişimi performansı etkiler mi? “ olmaktadır. Bu sorunun cevabı dışardan bakıldığında hayır olarak söylenebilir.
Eksantrik zincir gergisi, genişleme arızası halinde belirli bir ses çıkartmaya başlar. Bu ses araçtan bir tıkırtı olarak gelmektedir. Triger zinciri sesi bu noktada sizleri endişelendirebilir. Sesi duymanız halinde hızlı bir şekilde oto servise gidip değiştirmeniz gerekmektedir.
Triger kayışı değişimi için belirli bir süre öngörülmemektedir. araçların kullanım şekli ve sıklığı bu noktada önemli rol oynamaktadır. Ancak araç 60 bin ile 100 bin kilometreye ulaştığında mutlaka triger kayışını değiştirmelidir.
Araçta meydana gelen arızalanmalar işlevini yitiren parçalardan ötürü oluşmaktadır. Bu oluşumları en aza indirmek ve genel performansı artırmak adına düzenli olarak triger kayışının değiştirilmesi gerekir. Triger kayışının değiştirilmesi performansının artmasına büyük oranda etki eden bir durum değildir.
Triger kayışı değiştirilirken, aracın soğutma araçları da değiştirilebilir. Bu sayede kayışın sertleşmesi ya da çatlamasına neden olabilecek etkenler azaltılır. Triger kayışı ile birlikte neler değişir araştırmacıları için; su pompası, termostat veya radyatör gereçleri sayılabilir.
Bazı araçlarda ikili veya üçlü zincir bulunur. Triger zinciri değişiminde tüm zincirlerin değişmesi gerekir. Aracın triger zinciri, bir set olarak değiştirilmelidir. Triger zincir seti; triger zinciri, yağ pompa zinciri, palet takımı, eksantrik dişlisi, krank dişlisi, eksantrik gergi kütüğü ve yağ pompasından oluşur.
Triger seti motorda bulunduğu yer ve fonksiyonu açısından araçların ayrılmaz bir parçasıdır. Setin içinde kayışı, gergi bilyası ve devirdaim pompası bulunur. Krank mili ile eksantrikleri aynı hizada tutarak onların döndürülmesini sağlayan kayış, motorun çalışmasında çok önemli bir rol üstlenir.
Triger Kayışı Değişimi Ne Zaman Yapılır? Triger kayışının değişimi sadece ömrünü doldurduğu zaman gerçekleştirilmez. 3 yıldan kısa süre içerisinde 90 bin kilometre katedildiyse triger kayışı kontrol edilir ve çoğunlukla değiştirilir. Kısacası 90 bin kilometre ya da 3 yıl içerisinde kayış değiştirilmelidir.
Triger zincirinin ömrünü uzatmak için aracın motorunun yağ bakımları zamanında yapılmalıdır. Kaliteli ve doğru viskozite aralığındaki motor yağı kullanılmalıdır.
Triger zinciri koptuğunda motor gürültülü bir şekilde çalışabilir veya aracın kaputunun altından siyah bir duman gelebilir. Böyle bir durumda motoru çalıştırmaya devam etmek hasarın daha da büyümesine neden olmaktadır.
Genellikle bu değişim 2-3 saatlik bir sürede tamamlanır. Triger setinin değişmesi esnasında başka parçaların da sorunlu olduğu tespit edilirse bunların da değişmesi gerekebilir. Tabi bu durumda triger değişimi için ayrılan süre de uzayacaktır. Bazı araçlarda triger kayışı yerine triger zinciri vardır.
Triger kayışlarının genellikle 60.000 km veya 4 yıllık kullanımdan sonra değiştirilmesi öneriliyor. Ancak kullanıma bağlı olarak yıpranma ve deformasyonlar da oluşabiliyor. Bu nedenle triger kayışı bakımı düzenli olarak yaptırılması gereken bir işlem.
Tipik olarak, triger kayışı değişimi 1 ila 4 saat arasında sürer. Daha modern ve karmaşık motorlara sahip araçlarda değişim süresi daha uzun olabilir. Ancak, mekanik beceriye ve deneyime sahip bir profesyonel tarafından yapıldığında, triger kayışı değişimi genellikle oldukça hızlı bir işlemdir.
Motor çalışırken sürekli ve hızlı hareket ettiği için son derece dayanıklı olması gereken sertleştirilmiş metal bir zincirdir. Bu zincir ön motor kapağının arkasında bulunur ve yağ pompasının çalışmasını ve su pompasının işlevini de rolüne dahil edebilir.
Triger Seti Değişiminde Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler
Marka ve modele göre değişmekle birlikte, triger kayışı genellikle her 60.000 kilometrede bir değiştirilmelidir. Honda Civic 1.6 ies triger seti değiştirirken, setin tüm parçaları aynı anda değiştirilmelidir.
dikkat!!! sökülen bir triger kayışı asla yeniden takılmaz.....
Triger kayışının yağlanmaya ihtiyacı yoktur. Belirli bir bakım programı yapılmaz. Ancak triger zinciri, aracınızda kullandığınız motor yağı ile yağlanır. Bu nedenle zamanında yapılmayan periyodik bakımlar ve motordaki motor yağı seviyesinin azlığı triger zincirinin ömrünü azaltır.
Triger zincirinin kopma ihtimali vardır. Böyle bir ihtimal aracın motorunda büyük problemlere yol açabilmektedir. Yani bu milin kopması ile birlikte krank mili ile triger milinin dönme zamanı bozulur motorun yanma sistemi bozulur.
Cevap: Eskimiş Triger Kayışı Yakıtı Arttırır Mı? Trigerin yakıtı arttırması için hiç bir sebep yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri