Büyükbaş ve küçükbaş olarak adlandırılan sığır, manda, öküz, koyun, keçi, kuzu gibi hayvanlar tuza ihtiyaç duymaktadır. Yabani dağ keçileri tuz ihtiyaçlarını yamaçlarda eriyen kayaçların üzerinde bulunan tuzları yalayarak gidermektedir.
Tüm hayvanların tuza ihtiyacı olduğu için, doğadaki mevcut tuz yalama alanları, popüler hayvan toplanma noktaları gibidir. Geyik, koyun, keçi, sığır ve fil gibi hayvanlar, kalsiyum, fosfor, demir, çinko ve sodyum gibi ihtiyaç duydukları mineralleri almak için doğadaki tuz kaynaklarına düzenli ziyaretler yaparlar.
Hayvanlar, tuz yemeye ihtiyaç duyarlar çünkü vücutlarındaki birçok önemli işlev için tuz gerekli. Tuz, hayvanlarda da vücut sıvı dengesinin korunmasında ve sinir iletiminin düzenlenmesinde önemli rol oynuyor. Ayrıca, tuz, kasların ve kalbin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamakta etken.
Sığırlara ihtiyaçları olan tuz verilmeli, eğer bazı durumlarda gübredeki tuz miktarı fazla ise gübre gerekli şekilde muamele edilerek bu problem çözülmelidir. Araştırmalar, sığırların tuz ihtiyaçlarının rasyonun % 0.1 - 0.5 oranında olduğu nu göstermiştir.
Atlar tuzu yemle kolaylıkla tüketebilirler. Ortalama tuz ihtiyacı 85 g/gündür, atın çalışmasına, çevre sıcaklığına göre değişebilir. İyot eksikliği bulunan bölgelerde iyotlu tuzlar kullanılabilir. Konsantre yemlere %0.5-1.0 oranında tuz katılması ihtiyacı karşılayabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Karma yem 3 kısım yulaf veya arpa kırması veya ezmesi ile 1 kısım ayçiçeği veya keten tohumu küspesinden oluşturulabilir. Yağlı tohum küspesi bulunamıyorsa 1 kısım dane yem kırma veya ezmesi ile 1 kısım kepek karıştırılır ve buna bir miktar tuz ilave edilerek kuzulara verilir.
Doğuma 15-20 gün kala hayvanlarımızın kuru madde alımları sık sık kontrol edilmeli, doğuracağı hafta sağmal rasyonun yarısını tüketebilir durumda olmalıdır. Meme ödemini artıracağından kuru dönem boyunca hayvana tuz ve soda gibi sodyum oranı yüksek katkılar verilmemelidir.
Tuz; ter, gözyaşı ve kanda bulunur ve bu da onu hayati bir bileşen yapar. Bu nedenle, hayvanların sodyum ihtiyacını diğer minerallerle birlikte karşılamak için tuz ihtiyacı oldukça normaldir.
Canlı ağırlığı 500 kg olan bir süt ineğinin yaşama payı tuz ihtiyacı günde 20-25 g'dır. Buna, ineğin verdiği her 1 kg süt için ayrıca 2 g tuz eklemek gereklidir. Süt sığırlarının su ihtiyacı, hayvanın vücut ağırlığına, süt verimine, verilen yemin cinsine ve çevre isısına bağlı olarak değişir.
İster merada, ister ahırda beslensin, danalara mineral madde ve tuz vermek şarttır. Mineral karması verilebilir ya da önlerine içerisinde bir çok mineral ihtiva eden yalama taşı konabilir.
Hayvanlar Neden Tuz Yalar? çalışabilmesi ve onların su içmeye teşvik edilebilmesi için tuz yemeleri gereklidir. ayrıca tuz vucutlarının sıvı dengelerini korur. Her hayvan direk olarak yalama taşı kullanmaz bazı hayvanlar toprağı yalamak suretiyle tuz ihtiyaçlarını giderebilirler.
Tuz Balgamı ve öksürüğe iyi gelir. düzensiz kalp ritmini ve tansiyonu düzenler. Çocuklarda kuru öksürüğe iyi gelir. Ağızdaki bakterileri öldürür.
İçecekleri suyun ılık olmasına dikkat edilir. İneklere içerisine arpa, buğday, yulaf unları katılmış ılık tuzlu su vermek faydalıdır.
Tuzlu besinler tavuklar için oldukça zararlıdır. Tavukların sindirim sistemi bozukluğuna ve kalp yetmezliği gibi sorunlarına yol açabilir.
Aynı anda başka tip yalama bloklarına veya tuz kaynaklarına yer verilmemelidir. Tüketim Miktarı: Büyükbaş hayvanlarda 80 gr/gün küçükbaş hayvanlarda (koyun, kuzu, keçi, oğlak, sanen keçisi, romanov koyunu, halep keçisi ) 5-15 gr/gün uygundur.
Tuz, köpeğinizin beslenmesinde önemli bir bileşendir ve onun refahında önemli bir rol oynamaktadır. Tuz (ya da sodyum klorür), vücutta sıvı tutulmasını sağlar ve sinir sistemi ile organların çalışması için gereklidir.
Öncelikle bilinmelidir ki bebekler ihtiyaç duydukları tuzu zaten ilk 6 ay boyunca anne sütünden alıyorlar. 6. aydan itibaren ek gıdaya başlayan bebeklere de ekstra tuz verilmesine gerek yoktur; zira ek gıdalarda yeterince tuz bulunmaktadır. Bu nedenle 1 yaşına kadar bebeklere ekstra tuz verilmesine gerek yoktur.
"Bir sığır günde 50-200 litre arası içme suyu tüketir. Bir sağmal inek 1 litre süt için 3-4 litre su tüketir. Bir işletmede 1 sığırın içtiği su ve ahır temizliğinde kullanılmak üzere 300 litre su tüketilir.
Sağlık otoritelerinin verileri günlük 6 gr tuz kullanımını desteklemektedir. Fakat bu sağlıklı bireyler için önerilen miktardır. Tansiyon, böbrek veya tiroid gibi hastalığı olan bireylerin tuz tüketimi bir uzman kontrolünde sağlanmalıdır.
Besiye çekilen kuzuların erken ve sağlıklı gelişmelerini sağlar. TRAKYEM kuzu besi yemi protein, vitamin ve minerallerce dengelenmiş bir rasyona sahiptir. TRAKYEM kuzu besi yemi ile birlikte verilecek iyi kalitede kuru ot veya kuru yonca ile yüksek performans sağlanır.
Koyun, hem otun her kalitede olanını, hem de hububat ve gıda sektörünün yan ürünlerini değerlendirebilen bir hayvandır. Koyunlar hayat boyu hep aynı şekilde yemlenmez. Gebe iken başka bakım ister, süt verirken başka bakım ister.
Doğumdan sonraki kuzu ölümlerinin en büyük etkeni patojen mikroorganizmalardır. HIGT ve JURY (1970) araştırmalarında ölümlerin % 11.6'sını patojen mikroorganizmalara bağlamıştır. KANTER (1977) ise araştırmalarında düşüklerin (yavru atmaların) % 26.2'sini anaların clamydia ovin ile bulaşmasına bağlamıştır.
Büyükbaş ve küçükbaş olarak adlandırılan sığır, manda, öküz, koyun, keçi, kuzu gibi hayvanlar tuza ihtiyaç duymaktadır. Yabani dağ keçileri tuz ihtiyaçlarını yamaçlarda eriyen kayaçların üzerinde bulunan tuzları yalayarak gidermektedir.
-Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların günlük iz mineral madde ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla hazırlanmış dengeli bir iz mineral kaynağıdır.
Gebe ineğe ve düveye ilk aylarda özel bir bakım gerekmemektedir. Gebeliğin son 2- 3 ayında diğer hayvanlardan ayrılmalı ve yağlanmaya meydan verilmeyecek şekilde vücut formunu koruyacak ve buzağının normal gelişmesini sağlayacak şekilde kaliteli kaba yem ve ilave kesif yemle beslenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri