Erkeklik hormonu olarak adlandırılsa da kadınlarda da belli bir oranda testosteron salgılanıyor. Testosteron da tıpkı östrojen gibi cildin yağ dengesini baskın bir şekilde etkiliyor. Testosteron fazlalığında ciltte yağlanma artıyor, gözenekler belirginleşiyor ve ödem birikimi oluşabiliyor.
Yüzün yağlı olması cildin doğal yağlama maddesi olan sebum üretiminin artmasından kaynaklanabilir. Sebum, cildin nem dengesini korumak ve cildi sağlıklı tutmak için gereklidir, bu nedenle ciltte belirli bir miktarda yağ bulunması normaldir ve sağlıklı bir cilt için gereklidir.
Östrojen seviyesinin yükselmesine bağlı olarak güzelleşir, cildi ışıl ışıl parlar, hareketlidir, canlıdır ve hem sosyal hem iş hayatında çok daha verimli olur. Bu dönem ayrıca çocuk yapmak için de en uygun süreçtir. Hamileliğin oluşmasıyla birlikte ise farklı hormonlar devreye girer.
Hormon bozukluğu belirtileri arasında ishal, kabızlık, kilo kaybı, kilo alma, soğuk ve sıcak hassasiyeti, depresyon ve kaslarda zayıflık şeklinde ortaya çıkabilir. Genel hormon bozukluğu belirtileri yanında vücutta 50'den fazla hormon oluştuğundan farklı semptomlar da görülebilir.
Hormon bozukluklarında birçok cilt belirtisi oluşur. Bunlar sıraya şağıda verilmiştir. Akromegali: (büyüme hormon aşırılığı vardır) dilde büyüme, diş etlerinde büyüme, yüz hatlarında kabalaşma, ciltte pigmentasyon artışı, aşırı terleme, ciltte siyahlaşma (akantozis nigrikans, kıllanmada artma, tırnak değişikliği.
İlgili 41 soru bulundu
Hormon bozukluğu belirtileri
Genel belirtiler, adet düzensizliği (sık ya da seyrek kanama olabilir), adet dışı kanama, tüylenmede artış, sivilcelenme, ödem ve buna bağlı kilo değişimi olabilir. Tiroit hormonları da üreme fonksiyonlarını etkiler; bozukluğunda hipo ya da hipertiroidizm bulguları olabilir.
Progesteron hormonunun rahim dışında da sayısız işlevi vardır: Ruh halini dengeleyici bir etkiye sahiptir ve uykuyu kolaylaştırır. Hormon ayrıca cilt güzelliği açısından da önemli bir rol oynar. Progesteron, doku yıkımını önler ve yaşlanyı yavaşlatır.
Kan tetkikleri ile hormon testleri yapılarak hastalıkların teşhisi belirlenebilmektedir.
E vitamini kadınlarda progesteron ve östradiol arasında sağlıklı bir denge sağlamak için çok önemlidir. Alfa, beta, gamma ve delta tokoferolleri (pirinç kepeği yağından çıkarılan formüllerde bulunan) içeren günlük takviye, sağlıklı bir hormon dengesi sağlanmasında yardımcıdır.
Bu hormonların ölçülmesi için farklı yöntemler olsa da genellikle hormon test vücuttan alınan kan örneği ile yapılır. Vücuttaki birçok hormon düzeyini kan örneğinin laboratuar ortamında incelenmesi ile öğrenmek mümkündür.
D vitamini yönünden zengin besinlerin düzenli olarak tüketilmesi ve D vitamini içeren cilt bakım ürünlerinin düzenli olarak kullanılması cildin sağlıklı görünümünün korunmasına yardımcı olur. Retinol olarak da bilinen A Vitamini, en popüler cilt güzelliği vitaminlerinden biridir.
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
A, E, C, D, K B3 ve B9 vitaminlerinin her biri cildin sağlığı ve güzelliğinin korunmasında paha biçilmez değerdedir. Aynı zamanda antioksidanlar ve mineraller de cilt sağlığını destekler ve güzelliğini bir üst düzeye çıkarır.
Düzenli olarak yüzün yıkanması, temizliğinin yapılması ve sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durulması önemlidir. Ayrıca cildi düzenli olarak nemlendirmek ve yüz maskesi yapmak da cilt yağlanmasının önüne geçebilir.
Bu yağ bezleri cildi korur ve nemlendirir. Ancak bazı bireylerden bu yağ gereğinden fazla salgılanmaktadır. Bu durum yüzde ve saç derisinde aşırı yağlanmaya yol açmaktadır. Hatalı beslenme, kötü alışkanlıklar, yeterince su içmemek, kozmetik ürünler, uykusuzluk, stres ve hormonlar cilt yağlanmasına sebep olmaktadır.
Hamile kalındığında ise progesteron hormonu göğüsleri süt üretimine ve emzirmeye hazırlar. Adet Döngüsü: Yumurtlamadan sonra korpus luteum progesteron üretimini artırır. Bu, rahim astarının hazırlanmasında östrojenin çalışmasını sağlar. Bu sayede yumurta döllenmiş bir şekilde hamileliği oluşturabilir.
Hormonların çalışması vitamin ve minerallere bağlıdır. B5 vitamininin, böbreküstü bezi veya diğer adıyla adrenal bezinden kortizol hormonu salgılanmasında ve beyindeki asetil kolin isimli çok önemli bir maddenin yapımında rolü vardır. Östrojen, progesteron üretimi yeterli B5 vitamini olduğunda üretilebilir.
Progesteron hormonu düşüklüğü nedir? Progesteron hormonu, gebelik için temel hormonlardan biri olduğundan progesteron hormonu düşüklüğünde hamilelik büyük olasılıkla gerçekleşmez. Bir kadın vücudunda döllenme sağlıklı bir şekilde gerçekleşse de progesteron hormonu yetersiz olduğunda rahim duvarı yeterince kalınlaşmaz.
Hormon Testleri
Adetin 2. veya 3. günü FSH, LH, E2, PRL, TSH istenir. Gerekiyorsa yumurtalık rezervinin tayini için daha ileri testler olan İnhibin, AMH'de istenebilir.
Kan sayımı, biyokimya, hormon testleri, bulaşıcı hastalıklara yönelik testler, vitamin ve mineral düzeylerine yönelik testler gibi çeşitli kan tahlilleri aile hekimliği tarafından yapılabilir.
Kadınlarda hormon testi için örnek verilecek dönem adet döngüsü ile bağlantılıdır. Yapılacak teste bağlı olarak değişiklik gösterebilse de genellikle adetin 2. ya da 3. günü test örneği verilir. Progesteron ölçümü için 20. gün tercih edilir.
Kadın hormonları - östrojen ve progesteron - melanin üretimini uyararak cilt pigmentasyonunda belirleyici bir rol oynar. Bu nedenle hormonlar kahverengi lekelerin ana nedenlerinden biridir.
Östrojen fazlalığı vücudun su ve tuz tutmasına neden olur. Yüz yuvarlaklaşır, el ve ayaklarda şişlik ve ödem gelişir. Östrojen fazlalığı bacak damarlarının tıkanmasına, akciğere pıhtı kaçmasına, safra kesesinde taş oluşmasına ve tansiyonda artışa sebep olabilir.
Ancak, progesteron karaciğerde metabolize edildiğinden ciddi karaciğer fonksiyon yetmezliği ya da hastalığı olan hastalarda kullanımı kontrendikedir. Eğer hafif ya da orta derecede karaciğer fonksiyon yetmezliği olan hastaların progesteron ile tedavi edilmesi gerekiyorsa bu hastalar dikkatlice izlenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri