Acve hurması Medine ve çevresinde yetişir. Özellikle Peygamber Efendimizin (S.A.V.) kendi elleriyle diktiği bu hurmanın çekirdeklerinde ALLAH (C.C. )'ın 99 isminin bulunduğuna inanılır.
Muhammed'in (s.a.v.) mübarek elleriyle diktikleri rivayet edilmektedir. Yanmış hurma dalının yeşermesi mucizesine konu olmuş çok özel bir hurmadır. Bazılarının çekirdeklerinde ALLAH(c.c)'ın 99 esması yazdığı kabul görmüştür.
Bilinmeyen Yönleriyle Acve Hurmasının Hikayesi
Peygamberin eliyle aşıladığı yanık bir dalı dikmesi sonucunda yetiştiği rivayet edilir. Kendi eliyle diktiği için Peygamber hurması veya yanık hurma şekillerinde isimlendirilir.
Taze olmalıdır: Taze hurmalar, yumuşak ve nemli bir dokuya sahiptir. Kurumuş veya taze olmayan hurmalar ise daha sert ve kuru bir dokuya sahiptir. Ayrıca taze hurmalar, tazeliğini korumak için kutularda veya buzdolabında saklanabilir. Renk: İyi bir hurma, canlı ve zengin bir renge sahiptir.
Meryem'in loğusalığındaki yiyeceği idi. (Hz. Meryem validemize Allah (C.C.) kuru bir hurma ağacından onu vermişti). Şayet (loğusa için) hurmadan daha iyi bir yiyecek olsa idi Allah (C.C.) Onu Meryem'e ikram ederdi." buyurarak hurmanın önemini belirtmişlerdir.
İlgili 36 soru bulundu
Hurmanın tek sayıda yenmesi Allah'ın birliğine işaret içindir. Resûlullah (aleyhisselam) gün içinde, nice fiilinde, hep teki seçer. Mesela, suyu iki veya dört yudumda değil, üç yudumda içer.
Yaklaşık olarak bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması dünyanın en kaliteli hurma çeşidi olarak gösterilir. İçeriğinde potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir A, B1, B2 ve C vitraminleri ile magnezyum bol miktarda bulunur. Cennet hurması, bazı bölgelerde Trabzon hurması olarak bilinir.
Nebî -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmayı çok sever, tek adetle yer ve çekirdeğini baş ve orta parmaklarıyla tutar ve çıkarırdı. Yine yaş hurmayla acuru birlikte yedikleri olurdu: “– Kim her sabah yaş hurmadan aç karnına yedi tane yerse, o gün ona zehir yahut sihir zarar vermez.” buyurmuşlardır.
Efendimizin (ASM) "hurma çeşitlerinden en hayırlısı bernidir" buyurduğu rivayet edilmektedir. Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir. Mebrum Medine Hurması; hurma denince akla gelen, Berni ailesinden kahverengi-kırmızı renge sahip, ince kabuklu, besleyici bir çeşittir. Özgün bir aroması vardır.
İran Hurması fiyatı – İran Hurması Iran ülkesinden getirilmektedir. iran hurması neden ucuz? Sorusunun basit cevabı bulunmaktadır. diğer hurmalara göre fazla rağbet görmemekle beraber komşu ülkemiz olması nedeniyle düşük nakliye masrafları nedeniyle ucuzdur.
Canan Karatay, iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurmayla oruç açılmasına sert tepki gösterip, "Zeytinle açılacak oruç. Hurma İsrail'den geliyor. Aklınızı başınıza alın." dedi.
Peygamberimiz günde 5 tane hurma yiyerek oruç tutardı | Prof.
Kur'ân-ı Kerîm'de yirmi üç yerde “hurma ağacı” (nahl, nahle, lîne), “hurma bahçesi” (cennetün / cennâtün min nahîl), “hurma” (nahîl, semerâtü'n-nahl, rutab), “hurma kütüğü” (a'câzü nahl), “hurma dalı” (urcûn) ve “hurma lifi” (mesed) şekillerinde hurmanın bahsi geçmektedir.
Hurmanın tek kılınması Allah'ın birliğine işaret içindir.
Abdestte de, gusülde de suyu iki, dört veya altı kere değil; üç kere üstüne dökmeyi tercih eder. Her namazdan sonra yaptığı tesbihat için seçtiği rakam, 33'tür. Sübhânallah'ı da, Elhamdülillah'ı da, Allahuekber'i de 33 kere söyler.
Efendimiz (sas) bir hadis-i şerifinde acve hurmasının şifasını şöyle ifade ediyor: "Kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir ne de zehir tesir eder.”
Ramazanla özdeşleşen iftar sofralarının baş tacı hurma sadece kendisiyle değil çekirdeğiyle de şifa dağıtıyor. Çöp diyerek attığımız hurma çekirdeğinin faydaları oldukça fazla. Böbrek, karaciğer, kalp hastalıklarına karşı önleyici olan hurma çekirdeği cilt ve saç problemlerine de iyi geliyor.
Trabzon hurması (Diospyros kaki), Japon hurması, cennet hurması, Karaagac hurması ya da Akdeniz hurması, yöresel adı ile ambe veya amme; abanozgiller (Ebenaceae) familyasından, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad.
Medjoul Hurması - Kudüs Hurması
Tadı çok şekerli hurma çeşitlerinden biri olan Medjoul hurma, folik asit, demir, kalsiyum, magnezyum gibi mineraller bakımından zengin olmasıyla da çok sevilen hurma çeşitlerinden, aklınızda bulunsun.
Medine Hurması adıyla özdeşleşen Mebrum; kahverengi, lezzetli ve diri bir yapıda olup orta büyüklükte ve orta şekerli bir hurmadır. Kahverengi-Kırmızı renkli, orta büyüklüktedir. Mebrum ile aynı ağacın meyvesidir. Farkı nispeten kabuklu ve damarlı olan hurmaların seçilmesidir.
Peygamberimiz: “Misk, kokuların en güzelidir” buyurmuştur. Ve onu başına, saçlarına ve sakalına sürerdi. Hz. Ayşe validemiz Peygamberimizin ihrama girmeden önce, Kâbe'yi tavaftan önce ve bayramda misk içeren koku kullandığını bildirmiştir.
5-6 dişi hurma ağacının ortasında bir erkek hurma ağacı bulunur. Erkek ağaç dişilere nazaran biraz daha irice, dişi ağaçlar ise narin ve zariftir. Hurmanın gelişimi, sadece tepesindeki “gummar” denilen yerden olur.
AMBER HURMA Lif oranı yüksek olması nedeniyle diyet yapanlara, tok tutması ve besleyiciliği açısından önerilir. BAKLAVA HURMA Kahverenginde, yoğun tatlılık oranına sahip olan Baklava Hurma, büyük ve etli bir çeşit olmasıyla beraberinde kan yapıcı özelliğiyle bilinir.
Katar'dan Küveyt'e kadar Basra körfezinin Arap yarımadası kıyıları ile Bahreyn ve Feyleke adalarını kapsayan ve tarihte Dilmun adıyla bilinen bölge eskiden beri hurmalıklarıyla meşhurdur; hatta bir görüşe göre hurmanın anavatanı burasıdır.
Bir de Peygamber Efendimiz'in (s.a.s.) diktiği hurma ağacı olarak bilinen Acve var. Bunun fiyatı da mebruma göre oldukça yüksek. Vatandaşlarımız hurma alırken Mekke'den daha ucuz olan Medine'yi tercih etsinler. Çünkü burası hurmanın vatanı.
Acve Hurması; Peygamber Efendimizin (S.A.V.) mübarek elleriyle diktikleri, Medine ve çevresinde yetişen, bazılarının çekirdeklerinde, bazılarında ise hurmanın üstünde ALLAH (C.C. )'ın 99 ismi bulunan kutsal ve mucizeye konu olmuş en özel hurmadır. Acve (yanık) isminin mucize üzerine verildiği rivayet edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri