Peygamberlerin özel eşyalarının yanında Mekke ve Medine'ye ait parçalardan oluşan eserlerin de teşhir edildiği Kutsal Emanetler Dairesi, 24 saat okunan Kur'an-ı Kerim eşliğinde ziyaretçileri ağırlıyor. Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof.
Ömer'in kılıcı, Hz. Yusuf'un cübbesi, Hz. Fatma'ya ait gömlek, hırka, seccade ve sandık gibi Peygamber asrının kokusunu ve bereketini bugüne taşıyan yüzlerce emanet, Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler Dairesi'nde sergileniyor.
Hz. Peygamber'in Topkapı Sarayı'nda Mukaddes Emanetler Dairesi'nde korunan hırkası. DOSYASINDA YER ALMAKTADIR.
Kur'an-ı Kerim tilaveti ve İstanbul Müftüsü Safi Arpaguş'un dua okumasının ardından Hırka-i Şerif ziyarete açıldı. Hırka-i Şerif'i görmek için cami bahçesinde vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. Kutsal emanet, hafta içi 10.00-18.00, hafta sonu 09.00-18.00 saatleri arasında görülebilecek.
İlgili 37 soru bulundu
topkapı sarayı kutsal emanetler bolumunde bulunur.
Peygamberlerin özel eşyalarının yanında Mekke ve Medine'ye ait parçalardan oluşan eserlerin de teşhir edildiği Kutsal Emanetler Dairesi, 24 saat okunan Kur'an-ı Kerim eşliğinde ziyaretçileri ağırlıyor. Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof.
Hz. Peygamber'in giydiği ayakkabılar, “na'l-i resûl, na'l-i pâk, na'l-i mübârek, na'l-i saadet, na'leyn-i saadet, na'leyn-i şerîfeyn, başmak-ı şerif” gibi adlarla anılmıştır. Mukaddes Emanetler Dairesi'nde Hz. Peygamber'e ait olduğu söylenen ve İstanbul'a farklı zamanlarda intikal eden üç na'l-i şerif sergilenmektedir.
Sarayın üçüncü avlusuna Enderûn Avlusu da denilmektedir. Bu bölümde büyüklü küçüklü odalar, padişaha ait Arz Odası, Doğancılar Koğuşu (Şahinciler), Seferliler Ocağı, Kilerli Koğuşu, Enderûn Hazinesi ve Has Oda (Mukaddes Emanetler Dairesi), ayrıca Saray Okulu'na ait yapılar yer almaktadır.
Sekiz parçadan oluşan, 1 metre 20 santim uzunluğundaki hırka, genç develerin boğazlarının altındaki tüylerden dokunmuş. Özellikle Ramazan ayı boyunca Türkiye'nin çeşitli yerlerinden ziyaretçi akınına uğrayan Hırka-i Şerif, gümüş bir koruma içinde saklanıyor. Gülay Köprülü de bu ziyaret esnasında orada hazır bulunuyor.
Tam adı "Ebû'l-Kâsım Muhammed ibn-i 'Abd Allâh ibn-i 'Abd'ûl-Muttâlib ibn-i Hâşim ibn-i 'Abd Menâf El Kureyşî" (Arapça: محمد بن عبد الله بن عبد المطلب بن هاشم بن عبد مناف القرشي) ya da daha kısa olan "Ebû'l-Kâsım Muhammed bin 'Abd Allâh bin 'Abd'ûl-Muttâlib El Hâşimî" olarak geçer.
Topkapı Sarayı'nda kesintisiz Kuran okuma geleneği, Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferinden dönüşüne dayanıyor. Peygamber Efendimiz (SAV) başta olmak üzere bazı peygamberlere ait kutsal emanetleri İstanbul'a getiren Sultan Selim, Topkapı Sarayı'nın bölümlerinden biri olan Hasoda'da Kuran okutmaya başlar.
Kısacası; Hz.Ömer (r.a.) ve Hz.Ali (r.a.) Efendilerimiz Veysel Karanî Hazretlerini araştırıp soruşturmuşlar, onu bularak mübarek emaneti kendisine teslim etmişlerdir.
Hz. Peygamber'e ait saç ve sakal telleri. Resûl-i Ekrem'in saç ve sakalından günümüze ulaşan teller İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi Mukaddes Emanetler Dairesi ile dünyanın çeşitli yerlerindeki cami ve evlerde “lihye-i saâdet, lihye-i şerif, sakal-ı şerif” adı altında muhafaza edilmektedir.
Bu sebeple Hz. Peygamber, onu Hz. Ali'ye emanet etmiştir.
Hırka-i Şerif, 1851 yılından bu yana Fatih'teki Hırka-ı Şerif Camii'nde muhafaza edilmektedir.
Sancak-ı Şerif, İslam peygamberi Muhammed zamanında kullanıldığına inanılan siyah renkte sancak. 16. yüzyıldan bu yana İstanbul'da muhafaza edilen bu sancak günümüzde Topkapı Sarayı'nda bulunan diğer Kutsal Emanetler arasında saklanmaktadır.
Has oda içerisinde sadece padişaha ait olan özel unsurlar yer alırdı. Onlar içerisinde yatak başta olmak üzere kıyafetler ve bu gibi unsurlar öne çıkar. Ayrıca padişahların yardımcılarını ağırlanması ve onlarla konuşması için özel divan gibi eşyalar da bulunurdu.
İlk olarak Yavuz Sultan Selim'in 1517'de Mısır'ın fethinden sonra İstanbul'a getirdiği Mukaddes Emanetler, bugün adı Hırka-i Saadet Dairesi olan Has Oda'da sergileniyor. "Mukaddes Emanetler" arasında Hazreti Muhammed başta olmak üzere, daha önceki peygamberlere, halifelere ve sahabelere ait eşyalar bulunuyor.
Günümüze kadar devam eden bir destanın lideridir. Fahreddin Paşa denince ilk akla gelen, mukaddes emanetleri İstanbul'a intikal ettirmesidir. Eğer bugün Topkapı Sarayında o değerli eşyaları görebilme imkanına sahipsek bunu tamamen Fahreddin Paşa'ya borçluyuz.
Pandemi nedeniyle ziyarete kapalı olan Topkapı Sarayı Müzesi'nde Yavuz Sultan Selim döneminden bu yana devam eden 24 saat Kur'an-ı Kerim okuma geleneği sürdürülüyor.
Hakkında birden fazla rivayet olması bakımından gerçekliğinin sorgulanabilirliği daima mümkün olan bu kılıcın orijinalinin üç metre boyu ve yüzün üzerinde bir kilosu olduğu düşünülmektedir.
Hırka-i Şerif, Peygamber Muhammed'e ait olduğuna inanılan ve Hırka-i Şerif Camii'nde bulunan hırka. Peygamber'in miraca çıkarken üzerinde bulunduğu ve vasiyeti üzerine Ali ve Ömer tarafından Veysel Karani'ye verildiği rivayet edilir.
Peygamber'in daima yanlarında bulundurdukları bazı zatî eşyalarını da kaydetmişlerdir. Bunlar; tarak, ayna, misvak, kürdan, makas, sürmedan gibi eşyalardır. Peygamber Efendimiz (asm), üst-baş temizliğine son derece dikkat ettiği gibi, üstlerinin başlarının tertipli olmasına da o ölçüde itina gösterirlerdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri