Suda çözünen vitaminler (tiamin, riboflavin, niasin, pantotenik asit, pridoksin, folik asit, kobalamin) hurmanın çeşidine ve olgunlaşma aşamasına göre değişebilmektedir. Tiamin, niasin, pantotenik asit ve pridoksin olgunlaşmış hurmalarda, riboflavin, folik asit ve kobalamin ise ham hurmada yüksektir (21).
Klinik çalışmalar ayrıca düzenli hurma tüketiminin doğumu kolaylaştırıcı etkilerini de gözler önüne serer. Tüm bu etkilerine ek olarak hurmanın içeriğindeki magnezyum gebelik kramplarının azalmasını katkı sağlarken, folik asit bebeğin sinir sisteminin gelişimini destekler.
Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum bakımından zengindir.
AMBER HURMA Lif oranı yüksek olması nedeniyle diyet yapanlara, tok tutması ve besleyiciliği açısından önerilir. BAKLAVA HURMA Kahverenginde, yoğun tatlılık oranına sahip olan Baklava Hurma, büyük ve etli bir çeşit olmasıyla beraberinde kan yapıcı özelliğiyle bilinir.
Kudüs hurması Medine hurması farkı: Kudüs hurması Medine hurmasına göre daha etlidir. Kudüs hurması ayrıca daha pahalı bir hurma çeşididir. Medine hurması diğer hurma çeşitlerine göre daha küçük yapılıdır. Renk olarak Medine hurması daha açıktır.
İlgili 28 soru bulundu
Hamilelikte Hurma Ne Zaman Yenir? Riskli hamilelik yaşayan bireyle hurma tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır. Düşük riski yaşamayan hamileler hamileliğin ilk haftalarından itibaren hurma tüketebilir. Anne adayları 38. haftayı doldurduktan sonra günde 5-6 hurma tüketerek daha kolay doğum süreci yaşayabilir.
Şelebi hurma, Medine ve çevresinde bolca yetişmektedir. Eğer kansızlık rahatsızlığınız varsa şelebi hurmasını bol bol tüketebilirsiniz. Şelebi hurması, ince kabuklu ve tatlı aromalıdır. Kan yapıcı özelliği olduğu için pek çok kişi tarafından severek tüketilir.
Kudüs hurması ve Medine hurması en iyi hurma çeşidi seçeneklerindendir. Medine hurması ile Kudüs hurması arasında belirli farklılıklar vardır. Medine hurması diğer hurma türlerine göre küçük boyutludur. Kudüs hurmasına göre de küçük boyutlu olan Medine hurmaları oldukça lezzetlidir.
Özellikle diyabet ve tansiyon hastalarının aşırı şekilde tüketmemeleri gerekir. İlaç kullananların doktorlarına danışarak tüketmelerinde fayda vardır. Hurma içerdiği şeker yüzünden bazı durumlarda diyabet hastaları için önerilmez. Kilo sorunu olanlar aşırı şekilde tüketmemelidirler.
Cennet hurması; folik asit, piridoksin ve tiamin gibi çeşitli B vitaminlerini içerdiğinden dolayı metabolizma için faydalıdır. Bu vitaminler, vücuttaki çeşitli metabolik fonksiyonları ve enzimatik süreçleri destekler. Diyetinize Trabzon hurması ilave etmek, metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olur.
Baklagiller, fasulye, bezelye ve mercimek gibi çeşitli bitkilerin tohumlarıdır. Bu besinlerin her biri, içerdiği miktarlar değişse de mükemmel birer folik asit kaynağıdır. Örneğin, bir kâse (177 gram) pişmiş barbunya 131 mcg folat içerir. Bu da günlük ihtiyacın yaklaşık %33'ünü karşılar.
Folik Asidin Yan Etkileri
Doğal olmayan yöntemlerle üretilen sentetik folik asidin takviye olarak alınması durumunda veya yüksek doz alınması durumunda bazı yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Bu sorunlar genellikle alerjiye bağlı gelişen kurdeşen, nefes darlığı, yüz, dil, dudaklar ve boğazda şişlik gibi durumlardır.
Soya fasulyesinde 375 mcg, kuru fasulyede 388 cmg, barbunyada 394 mcg, baklada 423 mcg folik asit vardır. Folik asitçe en zengin baklagiller ise yeşil mercimek, nohut, kuru börülcedir. 100 gram yeşil mercimekte 479 mcg, aynı miktarda nohutta 557 mcg, kuru börülcede ise 633 mcg folik asit vardır.
Folik Asit İçeren Kuruyemişler
Fındık, ceviz, badem, kaju, fıstık gibi kabuklu kuruyemişler yüksek oranda protein içerir. Aynı zamanda bağırsak sağlığının korunmasında önemli rol oynayan lif ile vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok vitamin ve mineral açısından zengindir.
Acve hurması Peygamber hurması olarak da bilinir. Tüketicilere enerji sağlar ve besin değerleri açısından büyük ilgi görür.
100 gramında 6,7 gram lif içeren hurma, yüksek lifli meyvelerin başında geliyor. Lifli yiyeceklerden zengin beslenmek de bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkilidir. Sindirim sisteminin düzenlenmesi de hemoroit, kolon kanseri ve kolit gibi sindirim sistemi hastalıkları riskini azaltır.
Medine Hurması adıyla özdeşleşen Mebrum; kahverengi, lezzetli ve diri bir yapıda olup orta büyüklükte ve orta şekerli bir hurmadır. Kahverengi-Kırmızı renkli, orta büyüklüktedir. Mebrum ile aynı ağacın meyvesidir. Farkı nispeten kabuklu ve damarlı olan hurmaların seçilmesidir.
Besinsel olarak en iyi demir kaynakları; yumurta, et ve et ürünleri, balık, karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller ve tam tahıllardır. Ayrıca badem, kuru erik ve siyah kuru üzüm de iyi birer kaynaktır. Bu yemişler için ara öğünler çok uygundur.
Kisinin demir açısından zengin kırmızı et, karaciğer, balık gibi gıdalar tüketmesi önerilir. Ayrıca hastaya yemeklerde çay, kahve gibi demir emilimini azaltan içeceklerden kaçınması önerilir. Diyetteki değişiklik yeterli değilse ve kansızlık varsa hastanın demir ilacı ile tedavisi gerekebilir.
Efendimiz (sas) bir hadis-i şerifinde acve hurmasının şifasını şöyle ifade ediyor: "Kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir ne de zehir tesir eder.”
Özellikle hamilelik sürecinde bebeğin gelişimini sağlayan kandaki alyuvar dengesinin uygun hale gelmesini sağlıyor. Rahim adalesini kuvvetlendirici özelliği ile doğumu kolaylaştıran hurma doğuma 1 hafta kala hurma yemek hem doğumu kolaylaştırıyor hem de doğum sırasında tansiyon düşmesini de önlemektedir.
Hamileyken de Tüketilebilir
Hamilelik beslenmenize de cennet hurmasını ekleyebilirsiniz.
Anne adayları, 38. haftadan sonra başlayarak günde 5-6 hurma tüketerek, daha kolay bir doğum yapabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri