Danimarka'da yapılan bir araştırma haftada üç ya da dört kadeh alkollü içki içenlerin, Tip 2 diyabet hastalığına yakalanma ihtimalinin hiç içmeyenlere kıyasla daha az olduğunu ortaya koydu. Alkollü içkiler arasında da muhtemelen kan şekerini dengeleme rolü gördüğü için şarap daha faydalı bulunmuş.
#viski , rakı, votka ve cinin aksine içine şeker eklenemeyen bir içki olduğu için dünyada %40 alkol oranına sahip tüm viski markalarının 30 mililitresi (tek) 67 KCal dir.
Alkol aynı zamanda karaciğerdeki glukoz üretimini bloke ettiğinden dolayı yoğun iştah artmasına da neden olmaktadır. Özellikle hem diyabet hem de şeker hastalığı olan bireyler alkol kullanımından uzak durmaları gerekmektedir.
Bu sonuçlar günlük bir kadeh kırmızı şarap veya 330 ml'lik bir şişe elma şarabının en iyi seçenekler arasında olduğu anlamına geliyor. Listede daha sonra beyaz şarap, bira ve alkol oranı daha yüksek içecekler (damıtma sırasında polifenolün öldürüldüğü) yer alıyor.
Diyabetlilerin ilaçlarla beraber alkol kullanımı pek çok soruna yol açabilir. Bunların başında hipoglisemi gelir. Çünkü alkol hipoglisemi riskini arttırır ve mevcut ilaçların kan şekeri düşürücü etkisine ilave bir hipoglisemi riskini oluşturur. Bunu göz ardı etmeden dikkatle alkol tüketmeliyiz.
İlgili 19 soru bulundu
Şarap, özellikle de kırmızı şarabın, içindeki polifenoller sayesinde kandaki şeker düzeyini dengeleyici bir etkisi olduğu ve bu nedenle bilhassa daha yararlı olduğu düşünülüyor.
Alkol kan şeker düzeyini etkileyen içeceklerden olup kan şekerinde yükselme veya düşüşe sebep olabilir. Aynı zamanda alkol yüksek kaloriye sahiptir.
Alkol çeşitleri arasında votka kalorisi düşük alkoller listesine giriyor. Bir porsiyon votka-soda yaklaşık 133 kalori ve 0 gram karbonhidrat içerir. Rom ve kolaya kıyasla oldukça masum diyebiliriz. Çünkü bir rom ve kola yaklaşık 200 kalori ve 17.5 gr karbonhidrat içerir.
Alkol aynı zamanda karaciğerdeki glukoz üretimini bloke ettiğinden dolayı yoğun iştah artmasına da neden olmaktadır. Özellikle hem diyabet hem de şeker hastalığı olan bireyler alkol kullanımından uzak durmaları gerekmektedir.
Alkol alımı ile ilgili, tespit edilmiş kesin bir zararsızlık limiti yoktur. Genel olarak kabul edilen görüş, günde 10-15 g alkolün bir sorun olmayacağı yönündedir. örneğin: %10 alkol içeren (100 ml'sinde 10 g alkol) içecekten 150 ml (1 bardak) içilmesi gibi.
Beylerbeyi Göbek Rakısı, piyasada bulabileceginiz en saf rakılardan biridir. Çoğu rakının aksine, Beylerbeyi Göbek rakısında ilave şeker veya tarımsal alkol karışımı yoktur.
Alkol, karaciğerdeki enzimleri alkolün yıkılması ile meşgul eder ve karaciğerin yeni glikoz üretimini engeller. Bu durum alkol alımından saatler sonra hipoglisemi riskinin artmasına yol açar.
Nikotin ayrıca insülin direncinin artmasına yol açar, kan şekeri seviyesini yükseltip, vücudun insülin kullanma yeteneğini düşürür ve diyabetin kontrolünü güçleştirir.
Maden suyu de, normal su gibi kalori, şeker ve karbonhidrat içermez. Karbonatlı su, kan şekeri seviyelerini desteklemenin en iyi yoludur. Papatya çayı, ebegümeci, zencefil, nane çayı gibi bitki çayları, diyabet hastalarının beslenmesine ekleyebileceği içeceklerdir.
Rakıya eklenecek şeker mutlaka rafine beyaz şeker olmalıdır. Piyasadaki rakılardaki şeker miktarı ortalama 0 ile 5 g/lt civarında değişmektedir. Rakı üretiminde kullanılan şeker, Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliği'nde de yer aldığı şekliyle orijinal rakı reçetesinin temel bileşenlerinden biridir.
Rakının; - Üretiminde ikinci kez distilasyona alınan toplam alkolün en az % 65'i suma olmalıdır. - Hazırlanmasında rafine beyaz şeker kullanılmalı, şeker miktarı ürün litresinde en fazla 10 gram olmalıdır.
Bundan dolayı şeker hastalarının tüketmemesi gereken gıdalar ciddi sorunlar oluşturabilmektedir. Bunların dışında şeker hastaları için tehlikeli olan gıdalar ise; kızartılmış gıdalar, patates cipsleri, şeker ve şeker içeren yiyecekler, dondurmalar, enerji içecekleri, alkol ve şekerli içeceklerdir.
Kalp sağlığına çok faydalıdır
Viski damar tıkanıklığını ve pıhtı olasılığını önlemek ile kalmıyor, felç ve kalp krizi riskinide en aza indiriyor. İçerdiği antioksidanlar, kolesterolün damarlarınızı tıkamasını engelliyor, hatta iyi kolesterolünüze olumlu etkide bulunarak artmasını sağlıyor.
Diyabet ilaçları
Diyabet ilaçlarından bazılarının, kan şekerini düşürdüklerinden ve bu da tehlikeli sonuçlar doğurabileceğinden alkolle alınmaması gerekiyor.
Çok fazla alkol almak başlangıçta karaciğerde yağ birikimine neden olabiliyor. Çok miktarda içilmeye devam edildiğinde karaciğer iltihaplanabilir, bu da karaciğer yetmezliğine ve ölümle sonuçlanabilecek alkolik hepatite neden olabilir. Karaciğer kanser ve siroz riskini de artırabiliyor.
Düşük riskli ve riskli alkol tüketimi
Yetişkinlerde düşük riskli alkol tüketiminin sınırı söyle tanımlanmıştır: Kadınlar haftada en fazla beş gün olmak şartıyla günde bir standart birim içki, erkekler ise aynı şartlarda günde iki standart birim içki içebilirler.
Biranın da bir miktar polifenol içerdiği ancak bunun beyaz şaraptakine eşdeğer miktarda, yani kırmızı şaraptakinden daha az olduğu belirtiliyor. Yani az miktarda içildiği takdirde bu içkiler yararlı olabilir. Sonuç: Kırmızı şarap biraya göre çok daha yararlı.
Rakıya eklenecek şeker mutlaka rafine beyaz şeker olmalıdır. Piyasadaki rakılardaki şeker miktarı ortalama 0 ile 5 g/lt civarında değişmektedir. Rakı üretiminde kullanılan şeker, Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliği'nde de yer aldığı şekliyle orijinal rakı reçetesinin temel bileşenlerinden biridir.
Şeker hastalarının glisemik indeksi düşük besinleri tercih etmesi, kan şekerinin istenen düzeylerde tutulmasına yardımcı olur. Glisemik indeksi düşük-orta besinler: Bulgur. Yoğurt, ayran.
Enerji içecekleri
Enerji içeceği yüksek şeker oranından dolayı diyabet hastaları için uygun bir içecek değildir. Yüksek şeker içeriğine ek olarak, kafein içerikleri de oldukça yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri