Öksürük önleyiciler veya öksürük baskılayıcılar, öksürüğün kendisini baskılayan maddelerdir. Örneğin: kodein, folkodin, dekstrometorfan, noskapin ve butamirat. Antihistaminler, alerjik riniti hafif yatıştırabilir ve burun akıntısı ve sulu gözler gibi diğer ilişkili belirtileri azaltabilir.
Öksürük kesiciler arasında en yaygın olarak kullanılan ilaç, dekstrometorfan (DM) adlı bir ilaçtır. DM, beyindeki öksürük merkezine etki ederek öksürük refleksini azaltır ve öksürüğü hafifletir. Bu ilaç, genellikle gece öksürüğü için reçetesiz olarak satılır.
1-2 çay kaşığı bal yemek, zencefil, zerdeçal, ıhlamur, et suyu gibi sıcak sıvılar tüketmek ve bol bol su içmek başta olmak üzere sıvı tüketimini artırmak, tuzlu su ile boğaz gargarası yapmak ve boğaz pastilleri emmek boğazı nemli tutar, tahrişi azaltır ve öksürük dürtüsünü ortadan kaldırarak öksürüğe iyi gelir.
Kuru öksürüğü hafifleten bitki çayları arasında ıhlamur, nane, adaçayı, zencefil özel bir yer edinir. Belirtilen bitki çaylarının her biri, boğazdaki tahrişin azaltılmasını, böylelikle öksürüğün giderilmesini sağlar. Bu nedenle yoğun öksürük sırasında bitki çayları hazırlanarak bu tür çaylar tüketilebilir.
İlgili 24 soru bulundu
LEVOPRONT, “öksürük baskılayıcı ilaçlar” olarak adlandırılan bir ilaç grubuna dahildir. LEVOPRONT çeşitli nedenlere bağlı kuru öksürüğün giderilmesinde kullanılır. LEVOPRONT beyaz renkte, yuvarlak, bikonveks, tek tarafı çentikli tablettir.
Bal ve Limon: Bal, doğal bir öksürük kesici olarak bilinir. Bir bardak ılık suya, bir çay kaşığı bal ve biraz limon ekleyerek içmek şiddetli öksürüğe iyi gelebilir. Ilık Tuzlu Su Gargarası: Bir çay kaşığı tuzu ılık suyla karıştırarak yapılan gargara, boğazı rahatlatır ve öksürüğü hafifletebilir.
Kuru öksürüğü hemen ne keser? Ilık bir çay ya da su başta olmak üzere bol sıvı tüketmek, sıcak duş almak ve buhar solumak, boğaz pastili tüketmek kuru öksürüğe neden olan kuruluğu önleyip, boğaz bölgesini ıslak tutacaktır. Kuru öksürüğü önlemek için zencefil, karabiber, bal, limon ve tarçın karışımı da tüketilebilir.
Geçmeyen kuru öksürük neyin habercisi? Geçmeyen kuru öksürük, çoğunlukla sık sık tekrar eden üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklı olan bir durumdur. Ancak geçmeyen kuru öksürük bazı kişilerde reflü, akciğer hasarlanmaları, kalp yetmezliği, tüberküloz gibi daha ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabilir.
Kış aylarında en çok görülen rahatsızlıklardan olan akut bronşitin yüzde 90'dan fazlasının virüs kaynaklı olduğunu vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tekin Yıldız, her öksürüklü ve ateşli hastalıkta antibiyotik tedavisi uygulanamayacağını ifade etti.
Geçmeyen balgamlı öksürük için ise sıcak su buharını (duş ortamında olabilir) birkaç dakika boyunca solumak, boğazların yumuşamasına ve boğazın nemli tutulmasına oldukça yardımcı olur. Bununla birlikte pastiller, gargara ve boğaz spreyleri kullanarak boğazı rahatlatmak. Bol su ve sıvı tüketmek boğazları yumuşatır.
Öksürüğe iyi gelen bitkiler İbrahim Saraçoğlu tarafından, sıkça tavsiye edilmektedir. Tavsiye edilen bu bitkiler arasında zencefil, karabiber, limon, bal ve tarçın oldukça ilgi görüyor. Bir fincan sıcak suda buluşan bu 5 mucize, anında boğazı yumuşatır. Öksürüğün boğaz yolunu tahriş etmesini de önler.
Çok soğuk veya çok sıcak yiyecekler ile içecekler, boğazdaki tahrişi artırarak gıcıklı öksürük sorununu artırabilir. Ayrıca gün içerisinde bol miktarda su tüketilerek boğazın kuruması önlenmelidir. Bazı kişiler için tuzlu su ile ağız ve boğaz gargarası yapmak rahatlatıcı olabilir.
Alerjik öksürük, öncelikle vücudun maruz kaldığı belirli maddelere aşırı tepki veren aşırı aktif bir bağışıklık sisteminden kaynaklanır. Bu reaksiyonlar, vücut zararsız maddeleri zararlı maddelerle karıştırdığında ve böylece onları savuşturmak için bir savunma sistemi başlattığında ortaya çıkar.
diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı: Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler.
Ilık su, bitki çayı ya da sıcak içecekler tüketmek öksürüğe neden olan bölgeyi ıslak ve sıcak tutarak kuru öksürüğün azalmasına ve oluşan ağrının giderilmesine yardımcı olur. Buhar Solumak: Havayı nemlendirmek gibi buhar solumak da boğazın nemlenmesine yardımcı olur.
Gece ortaya çıkan öksürük krizi nedenleri birçok farklı duruma bağlı olabilir. Grip ve soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlar, gece öksürüklerinin en sık nedenlerindendir. Solunum yolları enfeksiyon ile muzdarip iken tahriş riski yüksektir. Bu, hassasiyeti arttırır ve öksürük kaçınılmaz olur.
3 haftada geçmeyen öksürüğün nedeni mutlaka araştırılmalı
Basit bir üst solunum yolları enfeksiyonundan sonra ortaya çıkan öksürüğün 1 - 2 hafta içerisinde geçmesi gerekir. Bu evre akut evredir. Üç haftadan daha uzun sürüyorsa mutlaka altında yatan neden araştırılmalı.
Boğaz gıcıklanmasının temel sebeplerinden biri boğazda o an için kuruluk oluşması olduğundan bu bölgeyi olabildiğince nemlendirerek gıcıktan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Bunun için ıhlamur, yeşil çay, zencefil çayı, adaçayı, papatya çayı gibi sevdiğiniz herhangi bir bitki çayını tercih edebilirsiniz.
VICKS VAPORUB burun tıkanıklığı ve akıntısı, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığına bağlı öksürüğün semptomatik tedavisinde kullanılır.
Solunum yolları aşırı duyarlı hâle geldiğinde, öksürme sebebiyle boğaz kolayca tahriş olur ve öksürüğün daha da şiddetlenmesine neden olabilir. Kuru öksürüğün verdiği rahatsızlığı gidermek ve boğazı rahatlatmak için bal tüketilebilir. Bal tüketmek, boğaz ağrısını gidermek için tercih edilen, geleneksel bir yöntemdir.
Sıcak içecekler, bitki çayları, çorbalar, bal ve limon karışımları kuru öksürüğün evde tedavisinde kullanılan tedavi yöntemleridir. Bunun yanında öksürük şurupları da kuru öksürüğü tedavi etmede kullanılır. Ayrıca duman, toz ve tahriş edici maddelerden uzak durmakta önemlidir.
Boğazı yumuşatır, öksürüğe iyi gelir
Antioksidanlar, demir ve kalsiyum açısından zengin bir besin olan pekmez, boğaz yollarını yumuşatarak öksürüğün kesilmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri