Vezir parmağı, Türk mutfağında şerbetli bir tatlı türüdür. Osmanlı mutfağında yer alır.
O gün padişahın hayatta olduğunu kutlamak için sarayda büyük bir ziyafet verilmiş, vezir de aynı masada padişahla yemek yemiş. Saray aşçılarının o güne özel olarak hazırlayıp padişaha sunduğu şerbetli, irmikli tatlıya ise o günden sonra "vezir parmağı" denmeye başlanmış.
Avucumuzda yuvarlayarak parmak şeklini verelim. Şekillendirdiğimiz hamurların her tarafını güzelce irmiğe bulayalım. Fırın tepsisine aralıklı olarak dizdiğimiz tatlılarımızı önceden ısıttığımız 170 derece fırında 30 dakika süreyle pişmeye bırakalım. Sürenin sonunda tatlıları fırından alarak ayrı bir borcama aktaralım.
TDK sözlüklerine göre "vezirparmağı" birleşik yazılıyor. Bazı kaynaklarda yer alan "vezir parmağı" şeklindeki kullanımlar yazım hatasıdır. TDK sözlüğünde isim kategorisinde yer alan vezirparmağı sözcüğünün anlamı ise şu: Bir tür hamur tatlısı.
İlgili 38 soru bulundu
Önceden ısıtılımış 180 derece fırında 25 dakika pişirin. Fırından alıp oda sıcaklığında 5 dakika dinlendirin. 5 dakika kadar dinlendikten sonra soğuyan şerbeti üzerlerine dökün. Şerbeti ara ara tatlıların üzerine gezdirerek dinlendirin.
Bal badem tatlısı, adından da anlayabileceğiniz gibi bademin lezzet kattığı bir şerbetli tatlı. Haşhaşlı şekerpare olarak da tarif edebileceğimiz bu tatlının görüntüsü de lezzeti de müthiş. Evde kolayca yapılabilen bal badem tatlısı, misafire servis etmek için de çok uygun.
Parmak Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır? 1 çay bardağı irmik ile 1 çay bardağı yoğurt, şekeri sonra kabartma tozunu ve unu iyice yoğur. sonra elinle şekil ver, hindistan cevizine batir ve borcama diz ve pişir. Piştikten sonra şerbetini dök.
Filmişn çekimleri İstanbul, Kapadokya, İzmit, Kayseri, Aksaray'da gerçekleşti.
Avuçlarınızın içini yağlayıp parmak şekli verin. Soğuk yağın içine atıp çok harlı olmayan ateşte kızartın. Şerbet için tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyu ilave edip biraz daha kaynatın Soğumaya bırakın.
Öncelikle şerbeti hazırlıyoruz. 3 su bardağı suya 2 su bardağı şeker ekleyip karıştırıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayan şerbetin içerisine bir iki damla limon suyu sıktıktan sonra koyu bir şerbet kıvamını alana kadar kısık ateşte bırakıyoruz ve ocaktan aldıktan sonra şerbeti ılımaya bırakıyoruz.
Adım: Pişen şekerpareler fırından çıkarılır ve hazırlanan şerbet üzerine dökülür.
e. Yiyecek adları: hanımgöbeği (tatlı), kadınbudu (köfte), kedidili (bisküvi), dilberdudağı (tatlı), tavukgöğsü (tatlı), vezirparmağı (tatlı), bülbülyuvası (tatlı), kuşlokumu (kurabiye), alinazik (kebap) vb.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dk. pişirilir. Hazırlanılan ılımış olan şerbet sıcak tatlının üzerine dökülür.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişiriyoruz.
Hanım göbeği, kadın göbeği veya kadıboğan da denen bu tatlı Türk mutfağında şerbetli bir hamur tatlısıdır. Basılı ilk yemek kitabı Melceü't-Tabbâhîn'de adı geçer. Muhtemelen esprili Osmanlı aşçıları tarafından adı böyle konmuştu.
Renk vermesi için kullandığımız pancar suyu yerine dilerseniz aynı miktarda süt ve birkaç damla gıda boyası kullanabilirsiniz. Dilerseniz renksiz şekilde, sadece süt kullanarak da yapabilirsiniz.
Çilekli Çikolatalı Tavuk Göğsü Tatlısı
Vezir Parmağı filmi nerede çekildi? Vezir Parmağı filminin çekimleri İstanbul, Kapadokya, İzmit, Kayseri, Aksaray başta olmak üzere birçok noktada yapıldı. Filme damgasını vurması beklenen sahnelerden birine güzellik katan vadinin adı ise Ihlara Vadisi'dir ve bu vadi Aksaray'da yer almaktadır.
Vezir Parmağı, Mahsun Kırmızıgül tarafından yönetilen 2017 yapımı komedi filmi.
Zehra filmi 1972 yılında vizyona girmiştir. Filmin çekimleri İstanbul ve Antalya'da gerçekleştirildi.
Köftü-pekmezli Tatlı Tarifi Hazırlanışı
Pekmez ve suyu derin bir kaba aktarıp çatal yardımıyla çırpın. Unu ilave edip pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar çırpmaya devam edin. Kaşığın tersiyle bastırarak köftüyü katı bir kıvama getirip artık karıştırmakta zorlanıncaya kadar pişirdikten sonra ocaktan alın.
Bir kap içerisine 3 adet oda sıcaklığın da yumurta, şeker ve yarım çay bardağı süt eklenerek, 3-4 dakika karıştırılır. Un, kabartma tozu ve vanilya eklenir, biraz daha karıştırılır. Pişirme kağıdı serili, küçük boy borcam tepsiye dökülür. 175 derece fırında, 25 dakika pişirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri