Çanakkale'nin iki ada ilçesinden birisi olan Bozcaada, boğazın Ege ağzının 18 deniz mili güneyinde Geyikli yük iskelesine 5 deniz mili uzaklıkta, köyü olmayan tek ilçedir. Bozcaada, yaklaşık 42 kilometre karelik yüz ölçümüne sahiptir.
Türkiye'de köyü olmayan tek ilçesi ve Türkiye'nin 3. büyük adasıdır. Adada 12 koy ve 12 burun bulunmaktadır.
Bozcaada, Ege Denizi'nin kuzeyinde, Çanakkale iline bağlı küçük bir ada.
Bozcaada veya eski adıyla Tenedos (Yunanca: Τένεδος Ténedhos, Latince: Tenedus), Türkiye'nin üçüncü büyük, Ege Denizi'nde ise Gökçeada'dan sonra ikinci en büyük adası ve Çanakkale ilinin nüfus bakımından en küçük ilçesidir.
Gökçeada veya 1970 yılına kadar kullanılan adıyla İmroz (Osmanlıca: ايمروز, Yunanca: Ίμβρος Imvros), Çanakkale'nin bir ilçesi ve Türkiye'nin en büyük adasıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Dereköy, Kale Köy, Tepeköy, Zeytinli, Eski Bademli olmak üzere adada 5 Rum köyü vardır.
Türkiye'nin en çok köyü olan ilçelerinden biri Vezirköprü ibaresi Bazen "Türkiye'nin en çok köyü olan ilçesi Vezirköprü'dür." Bilgisine dönüşmektedir. Bu konu da ufak bir bilgilendirme yapalım. Vezirköprü en çok köyü olan ilçeler sıralamasında Mardin Kızıltepeden sonra 2. Sıradadır.
Eski adı Tenedos olan Bozcaada'nın bu adı, mitolojik bir öyküyle açıklanır. Tarihin her döneminde cazibe merkezi olan Bozcaada, Fatih Sultan Mehmed zamanında 1455-56'da Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1912 Balkan Harbi yenilgisinin ardından Yunanistan'ın kontrolüne geçmiştir.
Türkiye'nin en büyük adası olarak Bozcaada'nın yaklaşık sekiz katı büyüklüğündedir. Türkiye'nin en batı ucu olduğu için 'güneşin en son battığı yer' olma ünvanına sahiptir. Gökçeada, Çanakkale'ye bağlı bir ilçedir.
En meşhur Bozcaada yemekleri arasında; asma yaprağında sardalya, kabak çiçeği dolması, Bozcaada mantısı, piruhi, deniz börülcesi, çullama ve lipsos buğulaması bulunmaktadır. Bozcaada'nın ünlü mafiş tatlısı ise her yaş grubu tarafından beğenilmektedir.
Yani Lozan''dan çok daha önce söz konusu adalar elimizden çıkmıştı. 1912 tarihli 1. Balkan Savaşı sırasında Yunanistan''ın girdiği Gökçeada ve Bozcaada 1913 tarihli Atina Antlaşması ile geri alınmıştı. Gökçeada ve Bozcaada dışındaki tüm Ege Adaları ise Yunanistan'a verilmişti.
TÜRKİYE'NİN EN KALABALIK KÖYÜ CİZRE'DE
Şırnak'ın Cizre ilçesindeki Dirsekli köyü, 6 bin 90 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık köyü olarak dikkati çekti.
Listenin en başında 5 bin 949 kişilik nüfus ile Karabük'ün Safranbolu ilçesine bağlı Bostanbükü Köyü oldu. İkinci sırada ise 5 bin 164 kişilik nüfusu ile Ağrı'nın Patnos ilçesine bağlı Doğansu köyü oldu.
İstanbul'un Esenyurt ilçesi, 2021 sonu itibarıyla 977 bini aşan nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık ilçesi olurken, bu özelliğiyle 57 ilin nüfusunu geride bıraktı.
Yunanca adı İmbros (Imbrus) olan adaya, Osmanlı Türkleri İmroz adını vermiş, 1970 yılında ise Gökçeada adını almıştır. Yunanca'daki İmbros adının Luvice'de "açık alan/açık arazi" anlamına gelen İmraşşa kelimesinden geldiği düşünülmektedir.
1990 genel nüfus sayımına göre ilçe merkezi nüfusu 10.000, köylerin nüfusu 3000 civarında olup toplam nüfus yaklaşık 13.000 dir. Gökçeada oldukça karmaşık bir sosyolojik yapıya sahiptir. Adaya iskan suretiyle getirilip yerleştirilen Dereköy bağlısı Şahinkaya halkının kökeni Trabzon - Çaykara ilçesidir.
Gökçeada denildiğinde akla ilk olarak eşsiz doğası, bakir ormanları gelir. El değmemiş kırların içerisinde doğayla baş başa yapılan kahvaltılar, deniz manzarası eşliğinde akşam yemekleri, temiz havada yapılan uzun yürüyüşler ve daha pek çoğu Gökçeada'yı vazgeçilmez kılan etmenler.
Elazığ şehir merkezine 14 kilometre uzaklıktaki Pertek Kalesini kuşbakışı gören Karataş köyü, yaşanan göç yüzünden hayalet köy haline geldi. Eski yıllarda yüzlerce insanın yaşadığı köyün nüfusu son TÜİK verilere göre 39'a indi. Köyde şimdilerde ise 7 erkek ve 2 kadından oluşan toplam 9 kişi yaşıyor.
Ege'nin gizli hazinelerinden biri olan Bozburun, Marmaris sınırları içerisinde yer alan şirin bir tatil beldesi. 10'dan fazla antik kenti bünyesinde bulunduran küçük köy aynı zamanda Türkiye'nin en zengin köyü.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye'nin en küçük nüfuslu ilçesi 1500 kişilik nüfusuyla Konya'nın Yalıhüyük ilçesi oldu.
Yunanistan'ın Ege Denizi'nde yer alan turistik adası Santorini'nin en kuzey noktası olan Oia, 1.6 milyonun üzerinde paylaşımla "dünyanın en güzel köyleri" listesinde birinci oldu.
Hamsiköy (Maçka/Trabzon)
“Türkiye'nin en güzel köyü hangisi?” sorusuna en çok verilen yanıt olma özelliği taşıyan Hamsiköy Zigana eteklerinde kuruludur. Sütlacı ile de ünlü olan bu doğa harikası araç kiralama hizmeti alanların tereddütsüz rotalarına ekleyebilecekleri bir deneyim sunar.
II. Dünya Savaşı'nda İtalya'nın 1943'te teslim olmasından sonra İngilizlerin adaları alma girişimleri başarısızlığa uğradı. Denetimi ele geçirmiş olan Alman birlikleri, Mayıs 1945'te adalardan çıkarılabildi. Adaların yönetimi ise ancak 1947'de Paris Antlaşmasıyla resmen Yunanistan'a geçti.
Dünya Savaşı sırasında Fransızların eline geçen ada Lozan Antlaşması (1923) ile İtalya'ya verildi. II. Dünya Savaşı sonrasında (1948) ise On İki Ada'yla birlikte Yunanistan'a bağlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri