Gelir Vergisi'nden muaf olan esnaf, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler, Gelir Vergisi Kanunu'muza göre kazançları basit usulde tespit edilenler, Kurumlar Vergisi'nden muaf olan iktisadi kamu müesseseleri ile dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler defter tutmak zorunda değillerdir.
Defter Tutacaklar :
Ticaret ve sanat erbabı, Ticaret şirketleri,İktisadi kamu müesseseleri, Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler, Serbest meslek sahipleri, Çiftçiler. Defter Tutmayacaklar: VUK 'un 173. maddesinde belirtilen şartları taşıyanlar ticari defter tutmak zorunda değillerdir.
Gerçek veya tüzel kişi olup olmadığına bakılmaksızın her tacir yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebiri tutmakla yükümlüdür.
Vergi Usul Kanunu'na göre defter tutması gereken mükellefler, ticaret ve sanat erbabı, ticaret şirketleri, iktisadi kamu müesseseleri, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler, serbest meslek erbabı ve çiftçilerdir.
Devlet, özel idare, belediye ve diğer kamu kuruluşlarına ait müesseseler bilanço esasına göre defter tutmak zorundadır. İşletme sahibi meslek gruplarına mensup doktor, avukat, mühendis ya da serbest muhasebeci olanlar serbest meslek defteri tutmak zorundadır.
İlgili 42 soru bulundu
Şahıs Şirketi Muhasebeci Şart Mı ? Şahıs şirketi kurmak için mali müşavir ya da muhasebeci tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat ticari süreçlerin profesyonel bir şekilde yönetilmesi için şahıs şirketi kuruluşu sonrasında muhasebeci tutmanız şirketinizin devamlılığı açısından iyi olacaktır.
evet muhasebenizi kendiniz tutabilirsiniz. Beyannamelerinizide kendiniz verebilirsiniz.
Birinci sınıf tacir olmanın şartları VUK'un 177.maddesi gereğince 2022 yılı için şu şekilde belirlenmiştir: Yıllık alışları 400.000 TL'yi, satışları ise 570.000 TL'yi aşanlar, • Mal alım ve satımı dışındaki işlerle uğraşanların, yıllık gayrisafi gelirinin toplamı 200.000 TL'yi aşanlar.
Tüzel kişi işletmeler; Yevmiye Defteri, Defteri Kebir, Envanter Defteri ve Karar Defteri tutmakla yükümlü tutulmuştur. Gerçek kişi işletmeleri ise, yaptıkları ticari faaliyetin önemine göre; yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri veya bunların yerine sadece işletme defteri tutabilirler.
Türk Ticaret Kanunu'nda belirlenen defterlerin tutulması zorunludur. Tacirler ve ticari işletmeler kendileri için belirlenen defterleri tutmalıdır. Defter tutmanın zorunlu olmasının sebebi ticari hayattaki güvenliğin ve dürüstlüğün sağlanmasıdır.
Anonim şirketler: Yevmiye defteri, Defteri kebir, Envanter defteri, Damga vergisi defteri, Yönetim kurulu karar defteri, Pay defteri, Genel kurul toplantı ve müzakere defteri. Limited şirketler: Yevmiye defteri, Defteri kebir, Pay defteri, Envanter Defteri, Genel kurul toplantı ve müzakere defteri.
Birinci sınıf tüccarlar, bilanço esasına uygun olacak şekilde kayıt tutmalılardır. İşletme defteri yukarıda da ifade edildiği gibi ikinci sınıf tüccarlar tarafından tutulur ve bilanço defterlerinin aksine, tek taraflı kayıt sistemine dayanır.
Şahıs şirketleri e-fatura mükellefi olabilir mi? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi şahıs şirketleri de dahil olmak üzere tüm şirket tipleri e-fatura mükellefi olabilir.
Türk Ticaret Kanunu'nda defter ve belgelerin saklanma süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. Açılabilecek ticari davalarda delil olması bakımından defter ve belgelerin varlığı önemlidir.
Yönetici defter tutmak zorunda değil mi? “Yöneticiler görevlerini yerine getirirken, siteyi yönetirken, alınan kararların ve yapılan giderlerin işlendiği düzenli bir defter sistemi tutmakla yükümlüdürler. Apartman ve sitelerin büyüklüklerine göre tutulması gereken defterler de farklılık gösterebilmektedir.
Serbest meslek erbabı “Serbest Meslek Kazanç Defteri” tutmak zorundadır.
Oysa, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'na göre, gerçek ve tüzel kişi tacirler tutulması zorunlu olan defterler ile bu defterlere yapılan dayandığı belgelerin ve yine Kanunun zorunlu tuttuğu diğer birtakım evrakın saklanmaması hali için hem adlî hem de idarî para cezası öngörülmektedir.
Ticari defter tutma yükümlülüğü tacirler, tacir sayılanlar ve tacir gibi sorumlu tutulanlar bakımından öngörülmüş bir yükümlülüktür. Bu yükümlülük söz konusu sıfatların kazanılmasıyla başlayıp ticaret sicilinden terkin ile son bulmaktadır. Ticari defterler açılış onayına tabidir. Bu onay noter tarafından verilir.
Resmi defterler, şirketlerin zorunlu olarak tutması ve takip etmesi gereken defterlere denir. Hem Ticaret Kanununda hem de vergi kanunlarında bununla ilgili hüküm vardır. Tutulmadıkları takdirde şirket cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir.
Serbest meslek kazanç için defter tutma veya sınıf değiştireme olmaz.
Vergi Usul Kanununda tüccarlar defter tutma bakımından iki sınıfa ayrılmıştır: - Birinci sınıf tüccarlar: Bunlar bilanço esasına göre defter tutmaktadırlar. - İkinci sınıf tüccarlar: Bunlar işletme hesabı esasına göre defter tutmaktadırlar.
[4] Buna göre, 2022 yılı tutarları dikkate alındığında; 2021 yılında alış tutarı 320.000 [400.000 – (400.000 x %20)] liranın, satış tutarı 456.000 [570.000 – (570.000 x %20)] liranın altındaysa, 2022 yılından itibaren işletme hesabı esasında defter tutulabilir.
3568 sayılı yasaya VUK 340 No.lu Genel Tebliğine göre bir engel yok.
Ön muhasebe elemanı olmak için öncelikli olan şart, muhasebe ile ilgili bir eğitim geçmişine sahip olmaktır. Firmalar, genellikle muhasebe ile ilgili alanda ön lisans veya lisans mezunu kişileri tercih ederken sektörel deneyime sahip olan lise mezunları da bu mesleği yerine getirebilmektedir.
Bu işlerle genelde muhasebeciler yürüttüğü için piyasada "muhasebeci olmadan olmaz" kanısı oluşmuş. Oysaki kuruluş işlemleri için muhasebeci zorunluluğu bulunmuyor, tüm işlemleri firma sahibi bizzat kendisi yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri