Ceza Ehliyeti Olmayanlar (TCK m.32/1): Kişinin “algılama” ve “irade” yeteneklerinden birinin bulunmaması halinde ceza ehliyetinin bulunmadığı kabul edilir. Ceza ehliyeti olmayanlar işledikleri suçlar nedeniyle cezalandırılmazlar. Ancak, haklarında akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirlerine hükmedilebilir.
Akıl hastalığı ceza sorumluluğunun unsurlarından isnad yeteneğini ve dolayısıyla kusuru ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenlerden dolayı suç işleyen akıl hastalarının ceza sorumlulukları yoktur.
Ceza ehliyeti; bir kimsenin işlediği bir suça ilişkin kusur yeteneğine sahip olmasını ifade eder. Ceza ehliyetinin varlığı veya yokluğu kişinin işlediği suç doğrultusunda ceza alıp almayacağını belirlerken, kişiye ceza ehliyeti yokluğu nedeniyle ceza verilememesinin temel nedeni ise fiil ehliyetidir.
Akıl hastası olmasına rağmen, işlemiş olduğu suça ilişkin irade yeteneği üzerinde hastalığının etkisi olmayabilir. Örneğin, bipolar duygulanım bozukluğu olan kişinin suç tarihinde bu hastalığının etkisi altında olmadan suç işleme ihtimali vardır.
İlgili 40 soru bulundu
Bipolar bir Akıl Hastalığı Değildir
Hastalığın ne olup, ne olmadığı önemlidir. Mesela şu çok net, Bipolar bozukluk olan durum bir akıl hastalığı değildir yada şizofrenik bir durum değildir. Duygularda bir takım dalgalanmalar vardır. Lakin, dönem dönem bir takım düşünce bozuklukları eşlik eder ama geçicidir.
Bipolar hastalar; tedaviyle tam düzelmede %0, kısmi düzelmede %30, tedaviye direnç varsa %70 iş gücü kaybına uğrarlar. Yasa % 40 – 69 arası işgücü kaybını sakatlık, %70 ve üzerini malüllük olarak tanımlar.
TCK'nin 32. maddesi “Akıl hastalığı nedeniyle, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye ceza verilmez.
Yaş küçüklüğüne ilişkin hüküm, Türk Ceza Kanunu'nun 31. maddesinde düzenlenmiştir: “Fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir. (Değişik: 29/6/2005 – 5377/5 md.)
Şizofreni Bozukluğu ve Hukuki işlemlerde Ehliyet
Kişi eğer hastalığın ilk devrelerinde ise, ayırt etme gücünün olduğunu söyleyerek ilgili diğer şartları sağlaması durumunda tam ehliyetli bir kişi olarak hukuki sorumluluğunun doğacağını dile getirmeliyiz.
Şizofreninin tedavi yanıtı düşüklüğü ve kronikleşme eğilimi göstermesi ya da kullanılan ilaçların giderilemeyen yan etkilerinin varlığı gibi durumlarda kalıcı olarak sürücü belgesinin alınması kararı verilebilir.
Gönderilen hastanenin sağlık kurulunca “Şizofreni olduğu, çalışma gücünü %70'in üzerinde kaybettiğine” dair rapor düzenlenir. Hastane tarafından bu rapor mal müdürlüğüne gönderilir Gerekli işlemler sürdürülür. Ve 2022 sayılı yasaya göre şizofrenisi olan kişiye maaş bağlanır.
Şizofreni hastalarına hiç bir şekilde ehliyet (sürücü belgesi) veremez. Dolayısıyla bu kişilerin araç yasal olarak trafikte araç kullanması mümkün değil. Şizofreni hastaları adına tek bir şart altında ÖTV indirimli araç alınır. O da rapor oranlarının %90 ve üzeri olmasıdır.
Kusursuz Ceza Olmaz İlkesi
Fail, kusursuz hareketi nedeniyle cezalandırılmaz. Ceza failin kusuru oranına göre verilir. Ceza hukuku faili değil, fiili esas alır. Failin kişisel özellikleri yalnızca cezanın bireyselleştirilmesinde göz önüne alınır.
Dava ehliyetine sahip olmayan kişiler davada yasal temsilcileri tarafından temsil edilir. Sınırlı dava ehliyeti olan kişilerin üç istisna dışında dava ehliyetleri olmadığından bu kişiler adına yasal temsilcileri dava açabilir.Açılan davalarda yasal temsilcileri tarafından temsil olunur.
2 Yıl 1 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım
2 yıl 1 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır. Yeni infaz düzenlemesiyle 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
12-15 yaş aralığında olup da işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya davranışlarını buna göre yönlendirme yeteneği yeterince gelişmeyen çocukların da cezai sorumluluğu yoktur. Suça sürüklenen bu çocuklar hakkında da “çocuklara özgü güvenlik tedbirleri” uygulanabilir.
"1-3 yaş arasındaki çocuklara ceza vermek doğru değildir. Hatta çocuk yanlış bir şey yaptığında 'Sana ceza vereceğim' deyip, bu tarz cümleleri kullanmak bile yanlıştır. Bu davranışınız çocuğunuzun size karşı daha çok sinirlenmesini sağlar.
“1) Akıl hastalığı nedeniyle işlediği fiilin hukukî anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye ceza verilmez.
Ülkemizdeki bu yeni yönetmelikle epilepsi hastaları 1.grup sürücü ehliyeti alabilir, motorsiklet (A), araba (B) ve traktör (F) kullanabilirler ama ambulans şoförü olamazlar, ticari ve resmi araç kullanamazlar.
İlk ve ya tek uyarılmamış epilepsi nöbeti geçiren kişilerin altı aylık periyodlarla nöroloji muayenesi yaptırdıklarını, iki yıl boyunca nöbet geçirmediklerini ve antiepileptik ilaçları kullanmadıklarını belgelemeleri hâlinde durumları nöroloji sağlık kurulunda değerlendirilebilir.
Sadece %90 üzeri engelli raporu olanlar ve özel tertibat kodlu B ehliyetine sahip olup, oran fark etmeksizin ortopedik engelli olanlar ÖTV'siz araç alabilir. sadece psikiyatrik hastalığı olanın raporu %90'nın altında kalacağı için ÖTV'siz araç alamaz. başka hastalıkların da olması ve rapora eklenmesi lazım.
Bipolar Bozukluk kesin tanısını Psikiyatri Uzmanları koyar. Spesifik bir testi ve labaratuvar bulgusu yoktur. Belirtilerin şiddetine göre tiplendirmesi yapılır. Halk arasında çok sık olarak günlük dalgalanan ruh hali değişimleri bipolarite olarak algılansa da aslında bipolar bozukluk böyle bir durum değildir.
Malulen emeklilik şartlarının oluşabileceği bazı hastalıklar şunlardır: Kanser, parkinson sendromu, epilepsi, beyin tümörü, multipl skleroz (MS), serebral palsi, retina kanaması, organ nakli, uzuv kaybı, şizofreni, bipolar bozukluk, siroz, anemi, demans, zeka gerilikleri ve AIDS.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri