KPSS ŞARTI OLMADAN MEMUR ALACAK KURUMLAR
Kamu kurumlarına sınavsız ya da KPSS şartı olmadan da memur alımı yapılmaktadır. KPSS'siz memur alımı yapan kurumlar, 657 Sayılı Devlet Memuru Kanununun 59. Maddesinde yer alan istisnai kadrolara Kpss Şartı aranmadan Memur Alımı yapılabilecek.
Kamu Personeli Seçme Sınavı olan KPSS kamu meslekleri için girilmesi gereken bir sınavdır. Kamuda çalışmak ya da öğretmen olmak için KPSS şartı bulunur.
KPSS sınavına giren doktor adayları arasında yapılmaktadır. Bilindiği gibi Tıp Fakultelerinde 6 sene okuyarak Doktor çıkan adayların atamaları öncelikle KPSS puanına bakılarak yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığının iller üzerinde vermiş olduğu yetkiler ile birlikte sağlanan bu durum boş kontenjanlar dahilinde olmaktadır.
Yeni tıp fakültesini bitirenler için süreç nasıl işleyecek? Tıp fakültesini bitiren tabiplerin diplomaları ilgili fakülte dekanlıkları tarafından 15 gün içinde Sağlık Bakanlığı'na gönderilir. Sağlık Bakanlığı diplomaların kendisine gelmesinden sonra iki ay içinde tabibin atamasını yapmak zorundadır.
İlgili 40 soru bulundu
Pratisyen hekim hasta kontrolleri yapmak, hastalıkları teşhis etmek, hastalığın tanısını koymak ve gerekli takdirde bu hastanın uzman doktoru sevkini sağlamak amacıyla görev yapan doktorlardır. Pratisyen hekim olmak için öncelikle üniversitelerine 6 yıllık eğitim veren tıp fakültelerinden mezun olmak gerekmektedir.
3201 sayılı Kanunun ek 24. maddesi hükmü gereğince, erkekler ve bayanlar için sınav tarihi itibarıyle 28 yaşından gün almamak; askerliğini yapmış erkek adaylar için ise 30 yaşından gün almamış olmak şartı aranmaktadır.
2023 KPSS sınavına girmek isteyen adayların öncelikle belirli bir eğitim seviyesine sahip olmaları gerekmektedir. 23 Temmuzda yapılacak olan KPSS sınavına lisans mezuniyt sonrası eğitim seviyelerine sahip olan bireyler KPSS'ye girebilir.
KPSS Ortaöğretim sınavından 80 puan almak için ise 67 – 72 arasında net yapmanız gerekir. 90 puan alabilmek için ise 87-92 arasında net yapılması gerekiyor. Genel Yetenek sınavında yapılan netler avantaj olarak sayılır.
Ülkemizde devlet memurluğu olabilmek amacıyla KPSS'ye girmiş olma şartı aranmaktadır. Bu koşul istisnai memurluk için geçerli olmamaktadır. Sınavsız memur olma konusunu merak edenler istisnai memur kadrolarını tercih etmelidir.
Memur olmak isteyenler mezuniyetlerine göre Lisans KPSS'ye (kamu personeli seçme sınavına), lise mezunu olan kişilerin Ortaöğretim KPSS sınavına girmeleri ve sınavdan yeterli puanı almaları şart koşulmaktadır. Bu puanlar ile 2 yıl içerisinde tercih yapmaları gerekmektedir.
56-60 net arası; 76-78 arası puan getirecektir. 61-65 net arası ;78-80 arası puan getirecektir. 66-70 net arası ; 80-82 arası puan getirecektir. 71-75 net arası; 82-84 arası puan getirecektir.
TYT'de 55 Net Kaç Puan Getirir? TYT'de 55 net 308,632 puan getirir. 2021 ve 2022 yılında düzenlenen TYT verilerine göre 55 net ile aşağıdaki puanlar alınır. Puan hesaplamaları, diploma notu 60 ve OBP (ortaöğretim başarı puanı) yani okul puanı ise 300 kabul edilerek yapılmıştır.
45 NET Genel Yetenek- 25 Net Genel Kültür 80-82 arası puan getirecekken, 25 Net Genel Yetenek - 45 Net genel kültür neti yapan aday 78-80 puan arası puan alacaktır.
Yapılan anket sonuçlarına göre birçok kişi şimdiye dek yapılan en zor KPSS'nin 2009 yılına ait olduğu söylendi. Kesin bir netliği olmadan yapılan ankette yorumlarda en çok 2009 yılının söylenmesi adayların en çok zorlandığı senenin 2009 yılı olduğu yönündeydi.
KPSS LİSANS PUANI KAÇ YIL GEÇERLİ? 2023-KPSS sınav sonuçları, sonuçların açıklanmasından itibaren iki yıl süreyle geçerlidir ancak öğretmen adayları için 2023-KPSS'de elde edilecek puanların geçerlilik süresi bir yıldır.
KPSS sınavına başvuru yapabilmek için ortaöğretim kurumlarından, ön lisans programlarından ve lisans programlarından mezun olmak ya da mezun olabilecek durumda olmak (son sınıf öğrencileri) gereklidir. Sınav sonrasında tercih yapabilmek için başvuru kılavuzunda belirtilen şartları yerine getirmek gerekir.
Özellikle devlet memurluğu kapsamına çoğu meslek grubu üzerinden yaş sınırı olmadan KPSS'ye giriş yaparak devlet memuru olma imkanı elde edilebilir. Ancak askeriye, polis ya da bu gibi farklı meslek grupları doğrultusunda 35 ya da 40 gibi yaş sınırları olduğunu söylemek gerekir.
i- Genel kültür ve genel yetenekten oluşan KPSS-B kadrolarına yönelik sınav. ii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak eğitim bilimlerini de içeren KPSS-Öğretmenlik sınavı. iii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak alan bilgisini (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) de içeren KPSS-A sınavıdır.
Doçentlik, bir üniversite akademik unvanı olup Doktor ile Profesör arasında yer almaktadır. Doçent olabilmek için, adayın doktora ya da tıpta uzmanlık derecesi alındıktan sonra kişinin lisansüstü çalışmalarına bağımlı kalmadan çalışma yapabildiğini ispat etmesi gerekir.
6 senelik Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler hekim olarak zorunlu hizmete atanırlar. Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girip istedikleri bölümlere yerleşen öğrenciler, zorunlu hizmeti bırakarak yerleştiği bölümde asistanlık yapmaya başlarlar. Asistanlık süreleri 3-5 yıl arasında değişkenlik gösterir.
Yapılan 2023 Ocak itibariyle uzman Doktor maaşı 15,980 TL'den 24.743 TL'ye; pratisyen Doktor maaşı ise 15,263 TL'den 19.079 TL'ye yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir uzman doktorun mevcut maaşı 39.872 liradan Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 54.959 lira oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri