“Pankreas kanseri en sinsi kanser türü”
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir.
Kanserin türü, tedavi başarısını etkileyen faktörlerden biri. Zira pankreas, mide, akciğer kanseri gibi türler agresif seyrediyor ve çok hızlı yayılıyor.
Akut kanser ağrıları: Kanser hücrelerinin hızla çoğalarak sağlıklı dokuları istila etmesi sonucu ortaya çıkar. Hastalığın hem başında hem de ileri dönemlerinde gözlenebilir. Özellikle meme, prostat, yumurtalık ve son bağırsak (rektum) kanserlerinde ağrı, erken dönem bulgusudur.
İlgili 21 soru bulundu
Sırt ağrısının yalnızca akciğer kanserinin değil, multipl miyelom, meme kanseri ve diğer kanserlerinde ilk belirtisi olabileceğini unutmamak önemlidir. Örneğin sırt ağrısı meme kanseri teşhisi konan kişilerin kabaca %1'i için başvuru semptomudur (ilk semptom) [2].
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Evre 3: Kanserin büyüyüp geliştiği ve lenf düğümleriyle birlikte diğer dokulara yayıldığı evredir. Evre 4: Bu evreye ilerlemiş kanser evresi veya metastatik kanser adı da verilir. Dördüncü evrede kanser hücreleri vücudun diğer organ ve dokularına yayılmıştır. Bu evrede kişinin hayati tehlikesi söz konusu olabilir.
Kimi kanserler aylar içinde kimi kanserler ise yıllar içinde gelişerek kişide hayati risk oluşturmaya başlar. Bu durum, kanserin “agresifliği” ile ilişkilidir. Eğer kanser agresif bir yapıdaysa aylar içinde, agresif bir kanser değilse yıllar içinde ortaya çıkmaktadır.
İyi huylu tümör türleri
Meningiomlar ve schwannomlar gibi beyin tümörleri. Hipofiz adenomları gibi bez tümörleri. Anjiyomlar gibi lenfatik tümörler. Lipomlar gibi iyi huylu yumuşak doku tümörleri.
Bu tür bir durumda kanser hastalığı hem tespit edildiği organ hem de çevredeki doku ve organlar için ciddi bir etkiye sahip olabilmektedir. Ancak gelişen teknoloji ve tıbbi tedavi uygulamaları sayesinde kanser hastalığının tamamen iyileşme ihtimali bulunmaktadır.
Erken evrede, yani henüz başka organlara yayılmadan teşhis edilmiş bazı kanserlerde beş yıllık sağkalım oranı yüksektir; % 85-100 arasındadır.
Kansere bağlı tüm ölümlerin %30'unun nedeni sigaranın başını çektiği tütün ve tütün ürünleridir. Akciğer kanseri ile sigara ilişkisi ilk olarak 1950'de geniş çaplı bilimsel bir çalışmayla yayımlanmıştır, fakat tütün endüstrisi bu gerçeği hukuk yoluyla ancak 1990'larda kabul etmek zorunda kalmıştır.
Tüm kanser olgularının üçte biri tamamen iyileşmektedir. Şeker hastalığı, kan basıncı yüksekliği, süreğen böbrek hastalığında tam iyileşme olanaksızdır. Oysa tamamen iyileşen birçok kanser vardır ve bu kanser türlerinin sayısı her geçen gün artmaktadır.
Sadece kansere özgü olmasa da kanser hastası kişilerde görülebilen bazı belirtiler şunlar olabilir: Cilt altında ele gelen yumru veya kitle. İstek dışı kilo kaybetmek veya kilo almak. Cilt renginde meydana gelen değişiklikler veya kızarma.
– Kaslar giderek gevşer, hasta yavaş yavaş hareket edemez hale gelir. – Solunum gürültülüdür, Cheyne-stokes solunum vardır, sekresyon birikir. – Hastada ölüm hırıltısı vardır. – Nabız hızlı, zayıf ve düzensizdir. Radial nabız giderek kaybolur. – Bulantı hissederler, bazen de kusarlar, hıçkırık görülür.
Dördüncü evre akciğer kanserli hastalarda 1 yıllık yaşam oranı %14'dür. Dördüncü evre akciğer kanserli hastalarda 5 yıl yaşam şansı %1'dir.
Kanserin evrelerinin belirlenmesinde ve kanserin teşhisinde kullanılan başlıca tanısal yöntemler; biyopsi, MR, BT, ultrason, PET-CT'dir. Eğer kanserli doku uygunsa, bir parçasının alınarak incelenmesine biyopsi adı verilir. Vücuttan alınan örnekler patoloji laboratuvarlarında değerlendirilir.
Kanser ağrısı, donuk bir ağrı, keskin bir ağrı veya yanma hissi gibi hissedilebilir. Sürekli veya aralıklı olabilir. Kanser ağrısı hafif, orta veya şiddetli olabilir. Yaşadığınız kanser ağrısının türü, sahip olduğunuz kanser türüne, kanserin vücudunuzda bulunduğu yere ve kanserin evresine bağlıdır.
Ağrının nedeni tam olarak belirlenmeli
Kansere bağlı ağrılar pek çok sebeple ortaya çıkabilmektedir. Tümörün kendisi, yayılımı veya ilaçların yan etkisi, ağrının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bunların yanı sıra kanserle ilgisi olmayan başka etkenlerle de ağrı ortaya çıkmış olabilir.
Kanser türlerinin oluşması ve gelişmesinde tespit edilen en önemli risk faktörü yaştır. Kanser hastalarının büyük bir çoğunluğu 50 yaş üzeri bireylerden oluşmaktadır. Yaş faktörü aynı zamanda kanser tedavisi aşamasında da en önemli faktörlerden birisidir.
Gastrointestinal (mide-bağırsak), pankreas, akciğer ve kolorektal kanserlerin yüzde 50 -85'inde tedaviye başlanmadan önce kilo kayıpları görülmektedir.
Akciğer kanserinde öksürük sıklıkla kuru öksürük şeklindedir, ancak hastaların ¼'ünde balgamlı öksürük bulunabilmektedir. Akciğerlerde bulunan tümörün yerleşimine göre çeşitli derecelerdeki nefes darlığı sıklıkla öksürüğe eşlik etmektedir.
Karında şişlik 2 haftadan uzun sürüyorsa…
Karında şişlik veya genişleme, yumurtalık kanserinin erken ve bazen de tek belirtisi olabilir. Karında şişlik, hem erkek hem de kadınlarda sık görülen yaşam kaybı riski yüksek olan kolorektal yani kolon ve rektum kanserlerinin belirtisi de olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri