Böcek sokmaları ürtikere yol açabilir. Hipertirioidi ve hipotiroidi hastalarında da sık görülür. Özellikle kronik tiroidit olgularında şiddetli seyreder. Nadiren kolon, akciğer, lenf kanserlerinin başlangıcında görülür.
Lenfoma, bazı gastrointestinal stromal tümörler (GİST), polisitemi vera (PV) ve pankreas kanserine sebep olan pankreas ve safra yolları tümörleri kaşıntının en yaygın görüldüğü tümör türleri olarak söylenebilir.
Kurdeşen (Ürtiker)
Hayati tehlike oluşturmamasına rağmen bazı kanser hastalıkları da dahil olmak üzere bir çok hastalıktan daha çok yaşam konforunu bozan bir hastalıktır.
Ürtiker nedenleri arasında alerjenler (inhalasyon, kontakt,gıdalar) ,Tranfüzyon reaksiyonları, enfeksiyonlar (bakteriyal fungal viral helmitik), böcek sokmaları, romatizmal kollajen doku hastalıkları, Malign hastalıkları (tümörler), otoimmün hastalıklar (Hashimato troiditi) gibi birçok neden sıralanabilir.
Kronik Ürtiker
Kronik ürtikerin potansiyel tetikleyicileri arasında da ilaçlar, besinler ve besin katkı maddeleri, enfeksiyonlar, solunum yolu ile alınan alerjenler, sistemik hastalıklar, gebelik, adet dönemi, diş implantları ve psikolojik faktörler yer alır.
İlgili 35 soru bulundu
Ürtiker, bazı hücrelerimizden (mast hücresi) salınan histamin'in etkisiyle ortaya çıkar. Histamin, damarlarda genişlemeye, damar duvarında geçirgenliğin artışına ve dolayısıyla damar dışına sıvı çıkışına neden olur. Bunun sonucunda cildimizde şişlikler ve kızarıklıklar oluşur.
Eğer ürtikerden kaynaklanan kızarıklıklar ile kabarıklıklar altı haftadan daha uzun süre devam ederse ve aylar ya da yıllar boyunca sık sık tekrarlarsa, durum kronik ürtiker olarak kabul edilir. Kronik ürtiker insanlar çok rahatsız edici olabilir.
Vitamin D. Ürtikerli hastalarda D vit seviyesi düşük bulunmuştur. ( 32 nanogram/ml den düşük) Bu hastalarda D vit haftalık 50.000 IU verildiğinde % 90 ürtikerin klinik belirtilerinin azaldığı gözlenmiştir.
Ürtiker Kalıcı Bir Hastalık mı? Ciltte beliren şişkinlikler ve kızarıklıklar genellikle 7-14 gün içerisinde kendiliğinden geçer ve ciddi bir tehdit değildir.
Kurdeşen Kimlerde Görülür? Her beş çocuktan veya yetişkinden biri, yaşamları boyunca en az bir akut ürtiker atağı geçirir. Atopiklerde daha yaygındır. Tüm ırkları ve her iki cinsiyeti etkiler.
Ayrıca deriye su teması ile de kaşıntı ortaya çıkabilmekte veya şiddeti artmaktadır. Hastalığın ileri evrelerinde kaşıntıya yanma hissi ve ağrı eşlik edebilmektedir. Yapılan bir çalışmada derinin T hücreli lenfoması olan ileri evrelerdeki hastalarda kaşıntı ve ağrı sıklığı, sırasıyla %88 ve %41 olarak bulunmuştur.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Kurdeşen tedavi edilmediğinde doğabilecek sonuçları şöyle sıralayabiliriz; Nefes almada zorluk: Vücutta görülen şişlikler eğer çocuğunuzun ağzında ve boğazında da meydana gelirse, nefes almada zorluk ve dolayısıyla bayılma meydana gelebilir. Eğer ağızda, dilde ve boğazda şişme varsa hemen acil servise başvurun.
Karaciğer Hastalıkları
Kronik karaciğer hastalıklarında inatçı kaşıntı yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir.
Karaciğer hasara uğrarsa karaciğer tarafından ifraz edilemeyen safra tuzları ve toksik maddelerin deride birikimi şiddetli kaşıntıya yol açar. Kaşıntı avuç içi, el ve ayaklarda daha fazladır.
Karaciğer kanserleri genellikle karında şişkinlik, ciltte sararma, kaşıntı, karnın sağ üst kısmından başlayıp sırta vuran ağrı, ani kilo kayıpları, haftalar süren iştahsızlık, çok az yemek yenmesine rağmen yemek sonrası tokluk ve şişkinlik hissi, ateş, geceleri terleme genel sağlıkta ani kötüleşme, idrar renginde ...
Dermatografinin tam olarak nedenleri bilinmemekle birlikte bazı kişilerde bu durumun oluşmasında, üzüntü, enfeksiyon veya penisilin gibi ilaçların etkili olduğu gözlenmiştir.
Kuşkusuz, stres günlük yaşamın bir gerçeğidir ve ne yazık ki cildimize doğrudan etki edebilen bir faktördür. Dermatit,1akne,2sedef3ve ürtikeri4kapsayan birkaç cilt rahatsızlığında stresin tetikleyici bir unsur olduğu ortaya konmuştur.
Stres ve anksiyete de yetişkinlerde kurdeşene yol açabilen önemli faktörlerdendir. Uzun süreli stres altında olan kişilerin bağışıklık sistemi zayıflar ve bu da vücudun alerjenlere karşı tepkisini artırarak kurdeşen belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Ürtikerde D vitamini eksikliği varlığında ise hastalık daha dirençli seyretmekte ve tedavi desteğinin hastalık düzenlenmesinde de etkisi görülmektedir.
Kronik kurdeşenin altında yatan sebepler araştırılırken genellikle tam kan sayımı, CRP, karaciğer enzimleri, sedimantasyon, D-dimer, Helicobakter pylori testi ve kan tetkikleri yapılmaktadır.
Sağlıklı bireyler arasında ortalama %1 oranında görülen kronik kurdeşen, akut kurdeşenin 6 haftadan daha uzun süren halidir. Yaklaşık olarak 1-5 yıl boyunca devam eden kronik ürtiker hava sıcaklıkları, suya olan hassasiyet ve egzersiz gibi fiziksel nedenlerden kaynaklanır.
Kronik ürtiker aylarca, yıllarca ve hatta ömür boyu sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri