Bu yüzden ''gün kurusu kayısı'' ismi verilen kuru kayısılar sağlanmaktadır. Kayısıların güneşte kurutulması için yapılması gerekenler ise; - Kayısıları kurutmak için ilk önce çürük olanlar ayıklanmalıdır. - Kurutma metodu adına çok yumuşak ve çok sert olmayan kayısıların tercih edilmesi önemlidir.
Hacıhaliloğlu
Genellikle 25-35 g ağırlığında olan bu kayısılar az suludur, ovaldir ve kurutmalık kayısı olarak tercih edilirler.
Gün kurusu tamamen olgunlaşmış kayısılardan elde edilir ve şeker oranı yüksektir. Sarı kayısı daha az olgunlaşmış, daha sert kayısılardan üretilir. Raf ömrü ve tazeliğini koruma, sarı kuru kayısıda çok daha iyidir.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serdikten sonra kayısıları tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 70 dereceli fırına verin. Ara sıra kayısıları çevirerek yaklaşık 6-7 saat kadar bekletin. Kayısılar bu ısıda yavaş yavaş suyunu kaybedip kurumaya başlayacaktır.
Fırında kurutma yöntemi
Bir diğer yöntem ise fırında kurutmak. Kayısılarınızı ortadan ikiye bölün ve bir fırın tepsisinin üzerine aktarın. 70 derecede ısıtılmış fırına verin ve bu şekilde ara ara çevirerek ortalama 6-7 saat boyunca fırında tutun. Kayısılarınız yavaş yavaş suyunu kaybedip kuruyacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Tamamen doğal yollarla evde kayısı kurutmanın iki yöntemi bulunmaktadır: güneşte kurutma yöntemi ve fırında kurutma yöntemi. Güneşte kayısı kurutma yöntemi kayısının suyunun güneşin altında buharlaşmasına ve sonuçta kayısın kurumasına dayanan oldukça basit bir yöntemdir.
Kayısıların kurutulması adına en sık kullanılan yöntem; güneşte ipe dizerek kurutmaktır. Kayısı kurutmak adına ilk önce kayısıların çekirdeklerini çıkarmak önemlidir. Bol su ile yıkanan kayısıların ortalarından küçük bir delik açılmalıdır. Bu delikler içerisinde ip geçirip, güneş alan yere asmak gereklidir.
Bunlardan birisi güneşte yeterince bekletip kayısıların kurumasını sağlamak. Diğeri ise fırında kurutma sistemi. Böylece kayısılar çok daha kısa sürede ve kolay şekilde kuruyabiliyor. Kayısıları temizledikten sonra dilerseniz fırında veya güneşte kurutabilirsiniz.
- Kükürdün yanmasıyla açığa çıkan kükürt dioksit (SO2) gazının belirli bir süre kayısılara uygulanması işlemidir.
Yukarıda saydığımız kayısı isimlerinin dışında; Alkaya, Alyanak, Aprikoz, Casna Drenova, Çiğili İzmir, Eski Malatya, Ethembey, Hacıhaliloğlu, Hasanbey, İmrahor, İri Bitirgen, Kabaaşı, Karacabey, Kuru Kabuk, Levent, Mahmudun Eriği, Mektep, Ordubat, Soğancı, Şam ve Turfanda İzmir gibi türleri de mevcuttur.
Gün kurusunun tadı sarı kuru kayısıya göre daha tatlıdır. Bunun sebebi ise gün kurusunun dalından toplanan kayısı meyvesinin tamamen olgunlaşmış halinin kurutulması işleminden dolayıdır. Bu sebeple şeker oranı gün kurusunun daha fazladır. Sarı kuru kayısının tadı ise biraz daha mayhoştur.
Gün kurusu olarak adlandırılan koyu renkteki kuru kayısılar ise, doğal yollarla güneşe maruz bırakılarak kurutulan kuru kayısı çeşididir. Kükürtle kurutulan sarı kayısılara kıyasla, daha pörsük bir görünüşe sahiptir ve kısa sürede bozulmaya başlayabilirler.
Tat olarak taze kayısı daha tatlı ancak kuru kayısının tadı biraz daha ekşi, mayhoştur. Ama ikisi de vücuda sağladığı yarar yönünden büyük farklar içermezler ve ikisi de vücut için gerekli olan, düzenli olarak tüketilmesi gereken meyvelerdir.
Hasanbey kayısı fidanı, Malatya'nın en önemli sofralık kayısı çeşididir. Ağaçları yayvandır ve kuvvetli olarak gelişir. Meyve eti sert dokulu ve tatlıdır.
Iğdırlılar da şehrin girişine kayısı diyarı Iğdır'a hoşgeldiniz olsa da kayısı Malatya'nındır. Çünkü ezelden beri gelinen bir gelenek Malatya toprağını sevdiği için daha lezzetli daha dünyaya ihraç edilen bir ürün olduğu için Malatya'dan çıkıyor.
3 Numara (121 - 140 adet / kg.) 4 Numara (141 - 160 adet / kg.) 5 Numara (161 - 180 adet / kg.) 6 Numara (181 - 200 adet / kg.)
Malatya'da mevsiminde temiz bir şekilde toplanan taze dutların güneşte kurutulmasıyla elde edilen bir kuru yemiş türüdür.
Ülkemizde kayısı, ''Gün Kurusu'' ve ''Kükürtleme'' olmak üzere halen iki metotla kurutulmaktadır. Kuruma süresini kısaltmak, doğal rengi korumak, böceklenmeyi önlemek ve muhafaza süresini artırmak amacıyla yapılan kükürtleyerek kurutma, toplam üretimin %80'inden fazlasını oluşturmaktadır.
Organik yöntemler ile kurutulan gün kurusu güneşte hiçbir katkı maddesi kullanılmadan kurutulmaktadır. Kuru kayısı yapımı için; dalından özenle toplanan kayısılar güzelce yıkanır. Düz bir zemine serilen temiz çarşaf, bez ya da kağıt üzerine yan yana serilen kayısılar kurumaya bırakılır.
Kuru kayısının saklanması diğer tüm kurutulmuş meyvelerde olduğu gibi kuru, serin ve karanlık bir yerde olmalıdır. Buzdolabı bunun için idealdir. Ağzı kapalı hava almayan bir kapta kuru kayısılar güvenle muhafaza edilebilir.
Yaklaşık 5 kilo taze kayısıdan 1 kilo kuru kayısı elde edilebilir.
Kuru Kayısı için ideal saklama koşulları tüm kuru meyvelerde olduğu gibi kuru, karanlık ve serin ortamlardır. Bu nedenle kuru kayısıyı saklamak için buzdolabını tercih etmek doğru olacaktır. Ağzı kapalı ve hava almayan bir kaba bırakılan kuru kayısılar buzdolabında güvenle muhafaza edilebilir.
Taze kayısılar “islim odası” denilen kapalı odalarda elementer kükürdün yakılmasıyla oluşan kükürt dioksit (SO2) gazı atmosferinde tutularak kükürtlenmektedir. Kükürtleme işlemi, kuru kayısının rengini korumak amacıyla yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri