6 aydan küçük yavru köpeklerin evde maksimum 2 saat yalnız bırakılmaları önemlidir.
Köpeklerin tuvalet yapma sıklığı, aylara göre yaklaşık olarak şöyledir: 8-10 haftalık yavru köpeklerin, tuvaletlerini tutmayı öğrenene kadar bir saatten uzun süre yalnız bırakılmaması önerilir.
6 aylıktan küçük yavru köpekler iki saatten fazla yalnız bırakılamaz, bu nedenle hassas dönemi atlatmanıza yardımcı olması için bir evcil hayvan bakıcısına veya köpek bakımına ihtiyacınız olabilir. Bir köpek yavrusunu yalnız bıraktığınızda, geniş, rahat bir kulübede veya köpeklerin giremeyeceği bir odada olmalıdır.
Köpekler evde ne kadar süre yalnız kalabilir sorusunun cevabı ise maksimum 10 saat olarak bilinir. Köpeklerinizi tatil planlarınıza eklemenizi ve onları mümkün olduğunca yalnız bırakmamaya çalışmanızı tavsiye eder, size bir ömür mutluluklar dileriz.
Yavru köpek temel itaat eğitimi, köpekler üç aylık olduklarında başlanmalıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Ancak köpekler tuvalet konusunda çekingen canlılar oldukları için koltuk arkaları ve köşelere ilk olarak bakmanızı öneririz. Köpek hangi kokuya çiş yapmaz? Köpekler, sirke, amonyak, turunçgiller, acı biber ve baharat kokularından nefret ederler.
Yavru köpeğiniz 16-20 haftalık olana kadar üç haftada bir hatırlatma dozuyla yapılan aşıların tamamlanmasının ardından 2 hafta geçmesiyle birlikte köpeğinizi dışarıya çıkarabilirsiniz.
6 aydan küçük yavru köpeklerin evde maksimum 2 saat yalnız bırakılmaları önemlidir. Yetişkin köpeklere oranla çok daha fazla ilgiye ve gözetime ihtiyaç duyan yavru köpeklerin mesaneleri küçüktür, sıkılma olasılıkları ve hem kendilerine hem de eve zarar verme potansiyelleri yüksektir.
Çok uzun süre yalnız kalan köpekler kendilerini sahipleri tarafından terk edilmiş hissederler. Köpeklerde ayrılık kaygısı olarak adlandırılan bu durumun sürekliliği psikolojik ve fiziksel sağlıklarını tehlikeye atabilir. Uzun süre yalnız kalan köpekler strese bağlı olarak yıkıcı davranışlar sergilemeye başlar.
Ancak köpekler büyüdükçe kaka yapma sıklıkları da azalmaya ve düzene girmeye başlayacaktır. İki haftalık bir köpek yavrusu için konuşacak olursak her beslenme sonrasında dışkı yaparsa 3 aya gelinceye kadar günde en fazla 4 kez tuvaletlerini yapabilirler. 6. ayda günde 3 defa olabilir.
Yavru Köpeğinizi İzole Etmeyin
İdeal olarak, geceleri yavru köpeğinizle kucaklaşmak istersiniz.Yavru köpeğinizi yatağınıza almak istemiyorsanız en azından sizinle aynı odada uyumasına izin vermeyi düşünün.Yatağınızın yakınına bir köpek yatağı kurun, böylece yavru köpeğiniz sizin varlığınızla güvende hissedecektir.
En azından birkaç gece yavrunun sizin yatak odanızda uyumasına izin verin. Onu, ütü odası, kiler gibi yerde değil yatağınızın yakınında sandık, karton kutu gibi bir şeyin içinde uyumasına imkân verin, kendini güvende hissedecektir. Aksi halde böyle bir deneyim yavru için korkutucu olacaktır.
İlk geldiği zamandan itibaren bir veya iki hafta birlikte zaman geçirebilirseniz, daha yumuşak bir alışma dönemi yaşarsınız. Mizacına bağlı olarak, yeni köpeğiniz doğrudan size bağlanabilir ve kendini rahat hissedebilir veya ilk başta isteksiz ve içine kapanık olabilir.
2 aylık köpek dışarı çıkarılır mı? Köpeğinizin ikinci aşısı tamamlandıktan sonra birkaç gün bekleyerek dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz. Veterinerler 16 haftalık köpeklerin dışarı çıkabileceklerini belirtmektedir. Erken sosyalleşme ve bağışıklık kazanımı için öncelikle aşının önemini unutmayınız.
Ancak ses tonunuz, mimikleriniz, beden dilinizi anlayarak köpekler sevildiğini anlar. Her gün kaliteli mamalar ile beslenen, oyunlar oynanan ve ilgi gören köpekten mutlusu yoktur. Yanlış davranışlarda bulunduklarında kızarken kullandığınız ses tonu ile kızdığınızı da çok rahat anlamaktadırlar.
Köpek insana kuyruğu vasıtasıyla güler ve teşekkür eder. Kuyruğun rahatça sallanması köpeğin size güldüğünü gösterir, ama yanlış anlamayın bu gülüş alay şeklinde değil tam tersi sevgi üzerine.
Macaristan'daki Eotvos Lorand Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan araştırmalara göre, köpeklerin beyinleri insan yüzlerini tanımak üzere yapılandırılmamış. Ancak köpekler sahiplerini koku ve ses yoluyla tanıyorlar.
Köpekler Üzüldüğümüzü Anlar mı? Köpekler ile sahipleri arasında çok yoğun bağlar olduğu unutulmamalıdır. Köpekler, sahiplerinin stresli olduğunu, üzgün olduğunu anlayabilir.
* Mutsuz ve depresif köpekler başları önde, gevşek bir vücut dilinde hareket ederler. Aktarımları yavaştır ve dinamik görünmezler. Uyaranlara düşük ya da hiç tepki vermezler. Uykuları yüzeysel olur.
Yavru köpekler gün içerisinde 18-20 saat boyunca uyuyabilirler. Vücutları ile birlikte beyinlerinin de geliştiği bu dönemde yavruların uyanıkken maruz kaldıkları her bir yenilik onları yorar; bu nedenle oyun esnasında dahi uykuya dalabilmeleri mümkündür.
Köpeğin rahat edeceği bir alan hazırlamak
Önemli olan siz hala evdeyken köpeğinizin aranızdaki mesafeye alışmasıdır. Siz evde yokken kalmasına karar verdiğiniz yere -antre ya da evin herhangi bir odası- rahat bir yatak ve su koyun. Gerginliğini atması için çiğnemelik oyuncaklar da koyabilirsiniz.
Köpeğinizin yatağı birkaç gün veya hafta kullanmasına izin verin, böylece alışsın. Yeni yatağı eski yatağın yanına koyun ve üzerini de havlu veya battaniye ile örtün. Köpeğinizin yatakları kullanmasına izin verin ve her gün havlu veya battaniye örtüsünü yavaşça yeni yatağın üzerine biraz daha çekin.
Evet köpekler ilk sahiplerini unutmazlar ve bu durumla ilgili travmalar yaşayabilirler. Genellikle köpekler sahiplerinden ayrı kaldıkları zaman depresyona girerler. Günlük rutinlerinde bile sahiplerinin evde olmadıkları zamanlar her gün aynı şekilde tekrar etse bile köpekler için endişe vericidir.
Bu duruma küçüklüğünde verilen yanlış veya eksik tuvalet eğitimi de neden olabilir. Köpeğinizle az ilgilenmeniz, yürüyüşe çıkarmamanız, onunla oyun oynamamanız, farklı bir hayvan sahiplenmeniz veya başka köpeklerle ilgilenmeniz gibi durumlarda köpeğiniz protesto amacıyla tuvaletini eve yapabilir.
Yavru bir köpeğin dışarı çıkarılmasının ilk koşulu aşılarının tamamlanmış olmasıdır. Aşılar ortalama olarak köpek 14 ila 16 haftalık olduğunda biter. Yani minik dostunuz her şey yolunda giderse yaklaşık 4 aylıkken aşıları yapılmış, dışarı çıkmaya hazır hale gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri