Antarktika dünyanın en soğuk, en kurak ve en rüzgârlı kıtası. Peki, yerleşik hayatın bulunmadığı, zorlayıcı koşulların hâkim olduğu bu kıta Dünyamız için neden bu kadar önemli? Gelin, Antarktika'yı daha yakından tanıyalım.
Yüzde 98'i buzla kaplı Antarktika kıtasında yeni yaşam tespit edildi. Kıtanın büyük bir bölümünü kaplayan buz rafının altında çalışma yapan bilim insanları, 200 metre derinlikte 77'den fazla tür keşfettiklerini açıkladı.
Bunun sebebi Antarktika'da görülen Katabatik rüzgarı. Atmosferdeki soğuk hava 10000 metrelik dikey bir alçalmayla rüzgarlara sebep oluyor.
Antarktika'nın yerlisi ya da kalıcı nüfusu yoktur. Bilim insanları araştırma yapmaya gelir ve giderler. Bazı bilim üsleri mevsimlik olarak, bazıları hem kış hem yaz döneminde çalışır. Kıta üzerinde sayıları 1000'i aşmayan araştırmacılar bilim üslerinde ya da gemilerde kalırlar.
Antarktika kıtası dünyanın en büyük beşinci kıtasıdır. Ekolojik denge açısından da bu kıta oldukça zengin bir kıtadır. Antarktika Antlaşması bu kıta 1959 yılında bağımsız bir bölge olarak belirlenmiştir. Buna göre bu bölge hiçbir ülkeye ait değil ve buraya her ülkeden temsilci gelebilir.
İlgili 19 soru bulundu
1959 yılında imzalanan ve ülkemizin 1995 yılında taraf olduğu Antarktika Antlaşması, Antarktika'yı barış ve bilime adanmış doğal koruma alanı olarak güvence altına almıştır. Antarktika bu özelliğiyle, insanlığın ortak yararına adanmış yegane toprak parçası ve deniz alanıdır. Antlaşmaya hâlihazırda 53 ülke taraftır.
Her yılın ilk günü yeri değiştiriliyor. Kutuplarda her yıl 5 ay gündüz, 1 ay alacakaranlık, 5 ay gece, 1 ay alacakaranlık yaşanıyor. Kuzey ve Güney kutupları birbirine ters olduğu için 21 Temmuz'da Kuzey Kutbunda yaz ortası yaşanırken aynı gün Güney Kutbunda kış ortası. Güneyde ise yaz ortası 21 Aralık.
Güney Kutbu'nda 24 saat boyunca gece yaşanır. Bunun nedeni, Dünyanın ekseni etrafında ekliptik ile. arasındaki yaklaşık 23.5 derecelik açı ile (ekliptik eğim) eğik dönmesidir.
Peki uçaklar buna hazırlıklı değil mi? Uçaklarda oldukça yaygın olarak kullanan Jet A ve Jet A-1 yakıtlarının sırasıyla -40 ve -47 derecede donma noktaları bulunuyor. Antarktika'da ise özellikle de yüksekten uçulduğu için yakıtın donma tehlikesi bulunuyor. Bunun çözümüyse alçalmak.
Bilim insanları, Antarktika'nın en büyük buzullarından biri olan Larsen Buz Rafı'nın altına gizlenmiş bir yeraltı habitatını buldular. Uydu fotoğrafları, buz rafının karayla buluştuğu bölgeye yakın sıra dışı bir oluk gösterdi. Araştırmacılar, bu tuhaf varlığı bir yeraltı nehri olarak tanımladılar.
Bir buzul boyut olarak kritik noktaya ulaştığında akışı durur ve buz sabit hale geçer. Bu esnada erimeyle oluşan su buzulun üstünden, içinden ve altından akmaya ve gerisinde tortul çökeltiler bırakmaya devam eder. Buz eridikçe arkasında bu tortuların oluşturduğu sütun, teras ya da öbek şeklinde çökeltiler bırakır.
Denia altı kabloları sayesinde, şimdiye kadar uydu internetine mahkum olan Antarktika'ya ilk kez kablolu internet geliyor.
Antarktika'da yüzlerce metre yüksekliğindeki katedral benzeri bir mağarada karides benzeri canlıların olduğu "gizli bir yaşam alanı" keşfedildi. Yeni Zelanda'dan bir bilim insanı ekibi, Antarktika'daki Ross Buz Rafı'nın merkeze yüzlerce kilometre uzaklıktaki bir bölgesinde buz tabakasının 500 metre altını inceledi.
Kutup Çölleri
Grönland ve Antarktika dünyanın en soğuk, en kurak yerleridirler. Bu nedenle bunlar Kutup Çölleri olarak adlandırılırlar.
Kuzey Kutup Bölgesi'nde bazı geceler gökyüzünde çok güzel doğal ışık gösterileri olur. Bunlara aurora denir. Biliyorsun 4 temel yön vardır: kuzey, güney, doğu ve batı. Eline bir pusula aldığında bu dört yönü de görürsün.
Soğuk ve Dondurucu Soğuk
Güney Kutbu, Kuzey Kutbu'ndan çok daha soğuktur. Aslında Antarktik sıcaklıkları o kadar düşüktür ki, bu kıtanın bazı bölgelerine hiç kar yağmaz. Kıtanın yıllık ortalama sıcaklığı -49˚C olup, dünyanın en soğuk yeri ünvanına sahiptir.
Gündönümlerinde yerkürenin 23.5 derecelik açı ile eğik olması sebebi ile yaz mevsiminin yaşandığı Haziran ayında dairenin her noktasında en azından 24 saatlik gündüz, kış mevsiminin yaşandığı Aralık ayında ise en azından 24 saatlik gece yaşanır.
Antarktika kıtasına konum olarak en yakın ülkeler arasında yer alan Arjantin'in 13, Şili'nin 11, Avustralya'nın ise toplamda 3 araştırma istasyonu bulunmaktadır.
Singapur Hava Yolları, dünyanın en uzun direkt uçuşunu gerçekleştirdi. Şirket, ilk Singapur-New York seferini 17 saat 25 dakikada tamamladı. Singapur'daki Changi Havalimanı'ndan kalkan uçak ABD'deki Newark Havalimanı'na indi.
SOFYA - Bilimsel çalışmalar için Antarktika'ya ilk kez ayak basan Türk araştırmacılar Orhan Polat ve Yakup Çelik, buzul kıtadaki çalışmalarını tamamladı.
Unutmayalım ki, Antarktika sadece buz değildir. Bu okyanus küresel okyanus döngüsü için de çok önemlidir. Soğuk sular dibe batınca okyanus döngüsüne katılır bu ise bütün okyanuslar için ısı transferini oluşturur. Yani dünyamızın uzun süreli iklimini kontrol eden bir etken haline gelir.
Türk Antarktika Araştırma İstasyonu (İngilizce: Turkish Antarctic Research Station) veya TARS, Antarktika'da bulunan bir araştırma istasyonudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri