Dönüş sırasında alınan mesafe ne kadar fazlaysa çizgisel hız o kadar fazla, alınan mesafe ne kadar azsa çizgisel hız o kadar az olur. Bir diğer deyişle; çizgisel hız kutuplara gidildikçe düşer, Ekvator'a gidildikçe artar.
Çizgisel hız, düzgün dairesel hareket yapan bir cismin, daire yayı üzerinde birim zamanda aldığı yola denir. Çizgisel hız vektörü daire yayına tam teğet olup, yarıçap vektörüne diktir.
Bu yüzden Dünya'nın Ekvator bölümünde çizgisel hız en yüksek noktadır. Aynı şekilde dünyanın kutupları çizgisel hızın en az olduğu kısımdır.
Çizgisel hız ekvatordan kutuplara doğru azalır 7.
İki boyutlu hareketlerde açısal hızın işareti bulunduğu eksenin değişmesi ile değişir. Bu değişime eksenlerin yerlerinin değiştirilmesi de eklenebilir, tıpkı x ekseni ve y eksenlerinin değiştirilmesi gibi. Eğer eksenler yer değiştirilmez ve sadece yönler değişirse açısal hızın sadece işareti değişir.
İlgili 35 soru bulundu
İşte, merak edilen tüm detaylar. Açısal hız ile çizgisel hız konuları birbirine çok fazla karıştırılır. Açısal hız dairesel şekilde harekette bulunan cisimlerin birim zamanda taranan açısına verilen isimdir. Çizgisel hız ise bir cisim birim zamanda kat ettiği yol olarak ifade edilebilir.
Dönüş sırasında alınan mesafe ne kadar fazlaysa çizgisel hız o kadar fazla, alınan mesafe ne kadar azsa çizgisel hız o kadar az olur. Bir diğer deyişle; çizgisel hız kutuplara gidildikçe düşer, Ekvator'a gidildikçe artar.
Ekvatordan kutuplara doğru; sıcaklık, buharlaşma, denizlerin tuzluluk oranı azalır.
Eğer çembersel hareket yapan cisime tork uygulanmadığı sürece açısal hızı değişmez sabit kalır. Dünya'ya da herhangi bir tork uygulanmadığı için kütlesi azalsa bile açısal hızı aynı kalırdı. Açısal Hız Formülü ise = 2 * Pi / T dir. Açısal hız aynı ise periyotta aynıdır.
Açısal momentum, herhangi bir cismin dönüş hareketine devam etme isteğinin bir göstergesidir ve bu nicelik cismin kütlesine, şekline ve hızına bağlıdır.
Çizgisel hızın oluşma sebebi dünyanın günlük hareketi iken çizgisel hızın Ekvatordan kutuplara doğru azalmasının sebebi dünyanın küresel şeklidir. Çizgisel hızın oluşma sebebi dünyanın günlük hareketi iken çizgisel hızın Ekvatordan kutuplara doğru azalmasının sebebi dünyanın küresel şeklidir.
hareket olarak tanımlanır. frekans (f) denir (birimi s-1 yada Hertz'dir). zamanda aldığı yola çizgisel hız (v) denir (birimi m/s'dir). Dairesel yörüngeye teğet olup, yarıçap r vektörüne diktir.
Dönme ekseninden uzaklaştıkça dönen cismin çizgisel hızı artar. En dış noktada ise en yüksek değere ulaşır.
Çizgisel hız formülünde dairesel hareket yapan cismin aldığı yol çemberin çevresi olarak kabul edilir. Bu durumda alınan yol 2πr olacaktır. Bir tam tur atarken geçen süreyi periyod olarak ele alırız. Bu durumda bir cismin çizgisel hızı 2πr / T formülüyle hesaplanır.
Hissetmesek de Dünya kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru saatte 1.670 km hızla döner. Dünya'nın çizgisel hızı Ekvator'dan kutuplara doğru gidildikçe azalır.
Vektörel, skalere artı olarak (şiddetin yanında) yön ve doğrultu ile de ifade edilir. Ve buna bakarak; hız vektöreldir. Çünkü hız için yön ve doğrultu bilgisi de gerekmektedir.
Dünya'nın dönüşü yavaşça hızlanırsa, atmosferi de beraberinde hızlandırır ve günlük rüzgarların şiddetinde artış oluşur. Dünya hiç dönmüyor olsaydı, Kuzey kutbundan gelen rüzgarlar düz bir çizgide ekvatora doğru ya da tam tersi yönde eserdi. Ancak dünya dönüyor olduğu için rüzgarların yolu doğuya doğru hareket ediyor.
Bilim insanları bunun nedenini anlamakta zorlanıyor. Şarku'l Avsat'ın The Independent'ten aktardığı habere göre, Dünya gününün yaklaşık 86 bin 400 saniye uzadığını gösteren veriler var. Milyonlarca yıldan beri, Ay'ın neden olduğu sürtünme nedeniyle gezegenin dönüşü yavaşlıyor.
Atmosferi oluşturan gazların yeryüzüne uyguladığı basınç yer çekiminin etkisiyle oluşmaktadır. Dünya'nın şeklinden dolayı kutuplarda yer çekimi daha fazladır. Dolayısıyla Ekvator'dan kutuplara ve yüksek yerlerden alçak yerlere gidildikçe yer çekimi artacağı için basınç da artar.
Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe güneş ışınlarının geliş açısının küçülmesi nedeniyle sıcaklık azalır.
-Ekvatordan , kutuplara gidildikçe sıcaklıklarda azalma meydana gelir. -Ekvatordan kutuplara doğru cisimlerin gölge boyları uzar.
Merkezcil ivmenin yönü çemberin merkezine doğrudur, ancak bunun büyüklüğü nedir? Dikkat ederseniz, hız vektörlerinin oluşturduğu üçgen ve yarıçaplar ile 'nin oluşturduğu üçgen benzerdir.
Düzgün dairesel hareket sırasında sürat sabittir, hız sabit değildir. Eğer hatırlayacak olursanız sürat ve hız arasındaki farktan bahsetmiştik. Sürat, hızın skaler karşılığıydı.
Merkezcil kuvvet cismin merkeze uzaklığı arttıkça azalır. Öğrencilerin zihinlerindeki bilgiyi tam olarak kendi cümleleri ifade etmeleri ve kendi çizimleriyle destekleyerek aktarması amacıyla, ölçme aracında sadece açık uçlu sorulara yer verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri