Pek çok kuruyemiş prostat sağlığı üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Çinko bakımından zengin olan fındık buna örnek olarak gösterilebilir. Aynı zamanda kabak çekirdeği içerisinde bulunan yağ, hormonların prostat hücrelerini çoğaltmasına engel olur.
Bir araştırmanın sonucuna göre bu besinler prostat kanserini yüzde 50 oranında azaltmaktadır. Fındık, Badem ve Ceviz Gibi Yağlı Tohumlar: Günlük beslenme sürecinde bu tohumların yaklaşık 30 gram kadar tüketilmesinde fayda vardır. Meyveler: Antioksidanlar açısından zengin meyveler prostat kanseri için önemlidir.
Güçlü antioksidanlar olan polifenol içermesi sebebiyle ceviz tüketmek özellikle meme kanseri, kolon kanseri ve prostat kanseri riskini azaltabilir.
Nutrition ve Cancer yayınlarındaki bir makaleye göre yer fıstığı yüksek fitosterol içeriği sayesinde kansere karşı savaşmada yardımcı oluyor. Özellikle içindeki Beta-sitosterol özellikle kolon, meme ve prostat kanserine karşı koruyucu etki göstermekte!
İlgili 23 soru bulundu
BPH da en sık uygulanan ameliyat TURP işlemidir (Transüretral prostat rezeksiyonu). Bu işlemde, üretradan (idrar kanalı) ince bir boruyla girilerek prostata ulaşılır ve kanalı daraltan prostatın orta kısmı tıraşlanarak dışarı alınır. TURP ameliyatını takiben hasta birkaç gün hastanede kaldıktan sonra evine gidebilir.
Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Prostat hastalarının bu konuda etin veya kıymanın yağsız kısmı, yarım yağlı sütler, yine aynı şekilde çok yağlı olmayan peynirleri tüketmesi gerekiyor.
Prostat kesin çözüm tedavisi yada prostat büyümesi için kesin çözüm olarak Prostatın kapalı endoskopik tedavisi(Transüretral Rezeksiyonu-TUR-P) halen altın standart olarak kullanılan seçeneklerden biridir.
Yeşil çay içinde bulunan polifenoller, PSA düzeylerini önemli derecede azaltmaktadır. Günde 3 fincan yeşil çay tüketen erkeklerde prostat kanseri riski azalır. Araştırmalar; yeşil çayın prostat kanserini tetikleyen enzimleri baskıladığını ve apopitozis adı verilen programlı hücre ölümünü tetiklediğini vurgulamaktadır.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
10) Fındık
E vitamini, magnezyum, protein, demir, fosfor ve selenyum açısında tam bir depo niteliği taşıyan fındığı prostat teşhisi konulan hastalar mutlaka tüketmeli. Prostat kanseri yanı sıra kas ve kemik yapısını korur, kötü kolesterolü düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Yüksek magnezyumlu mineralli suların ayrıca prostat ve meme kanserinin görülme sıklığını azalttığını bildiren yayınlar bulunmaktadır. Avrupa Birliğinin kabul ettiği yasal düzenlemeye göre bir mineralli suda magnezyum değeri en az 50 mg/L ise, o su magnezyumdan zengin sayılır.
Fındık güçlü bir antioksidandır. Sadece vücuttaki hücreleri yenilemez, DNA'sı bozuk ve tümörlü hücreleri azaltarak kanser riskini azaltır. Fındıkta bulunan bir bileşik olan beta-sitosterol meme ve prostat kanseri riskinide azaltmaktadır.
Büyümenin hızı ve şekli, doğal olarak insandan insana farklılık arz eder. Prostat büyümesinin en önemli sebebi ise belli bir yaştan sonra bireylerde meydana gelen hormonal bozukluklar ya da dengesizliklerdir. Yaş ilerledikçe baş gösteren hormon bozuklukları, prostatın barındırdığı hücrelerin büyümesine sebebiyet verir.
Son araştırmalar kapsaisinin özellikle prostat kanserine ve şeker hastalığına da iyi geldiğini gösteriyor.
Acılı ve baharatlı besinlere dikkat!
Prostatta geçici olarak oluşturduğu ödem nedeniyle; acılı, turşulu, baharatlı ve mayalı yiyecek ile içecekler prostat ile ilgili sıkıntıları artırmaktadır. Belli bir süre sonra bu etki ortadan kalkar.
Elma sirkesi genelde günümüzde kilo kontrolü için kullanılmaktadır. Prostat tedavisine faydası ise, prostat bezlerini küçültmeye ve sıkılaştırmaya yardım eder. Günde bir bardak ılık suya 1 çorba kaşığı elma sirkesi eklenerek hazırlanır.
Flanovoidler açısından zengin olan limon, prostat sağlığını destekler. Anti-enflamatuar etkileri sayesinde prostatta kanserli hücrelerin üretimini yavaşlatır ve prostat kanserini önlemeye yardımcı olur.
Aynı bilim adamlarının 1455 prostat kanserli hasta üzerinde yaptıkları ve Haziran ayında yayınladıkları bir diğer çalışmada ise; fiziksel aktivitenin prostat kanserinin ilerlemesini de azalttığı belirlendi.
Bazı durumlarda, vücut kendi başına enfeksiyonla savaştığında ve iltihap gerilediğinde prostatit kendi kendine geçebilir.
Prostatın büyümesi önlenebilir mi? Prostatın büyümesi önlemek mümkün değilse de hayat tarzı değişikliği ve erken teşhis ile ilaç tedavisi kullanılarak belirtiler tedavi edilebilir.
ABD'de yapılan çalışma, prostattan korunmanın en etkili yollarından birinin tatlı patates tüketimi olduğunu ortaya koydu. Yapılan araştırmaya göre, her gün tüketilecek bir orta boy tatlı patatesin içerisindeki A vitamini, günlük ihtiyacı yüzde 400 oranında karşılıyor.
PSA nasıl düşer? Cüce palmiye ağacından elde edilen saw palmetto içeren ilaçlar ve 5-alfa reductase inhibitörü içeren ilaçlar PSA değerlerini düşürür. PSA oranlarındaki düşüş özellikle kanser teşhisi bakımından olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. PSA'yı düşüren ilaçların doktor kontrolünde alınması gerekir.
Dahili kullanımı: Benign prostat hiperplazisi veya aşırı aktif mesane ile ilişkili alt üriner sistem semptomlarının giderilmesi için geleneksel olarak kullanılmaktadır. Günde 3 kez 1 tatlı kaşığı olarak kabak çekirdeği yağı kullanılmalıdır. Günlük toplam doz 5-10 gramdır. Uzun süreli kullanım mümkündür.
1 kaşık elma sirkesinde iyice yıkarak çiğ ve az haşlanmış sebzeleri yemeye özen gösterin. 2- Doğal baş ucu ilacı: Her soğuk algınlığı ya da grip olduğumuzda başvurduğumuz C vitamini, prostat hastalığının önlenmesinde de büyük önem taşıyor. Prostat büyümesine karşı çalışan en önemli destek elemanlarından bir tanesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri