Safranbolu, evleri kadar lokumu ile de meşhurdur. Safranbolu lokumu, coğrafi işaret belgeli olup; standartlara uygun olarak üretilmektedir. Lokumlar her dem taze ve lezzetlidir. Safranlı, fındıklı, çifte kavrulmuş antep fıstıklı, güllü, sade sakızlı, hindistan cevizli gibi çeşitleri vardır.
Afyon Lokumu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Çifte kavrulmuş lokum, içerisinde yer alan Antep fıstıkları ile oldukça yararlı olan bir lokum türüdür. Bu lokuma çifte kavrulmuş denilmesinin sebebi ise, lokum hazırlandıktan sonra Antep fıstıklarının lokumla tekrar pişirilmesidir.
Daha önceleri bal ya da pekmez ve un bileşimi ile yapılan lokum, 19. yüzyilda 'Kelle şekeri' olarak bilinen rafine şeker ve özellikle nişastanın bulunup ülkeye getirilmesi sayesinde bugünkü tat ve lezzetine kavuşmuştur. Safranbolu'ya gelipte dünyaca ünlü Safranbolu Lokumunu tatmamak olmaz.
İmren Lokumları Safranbolu'da 1942 yılından itibaren; Lokum, Helva, Şeker ve Reçel üretiminde tatlı bir geleneği sürdürmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Altınay Şekerleme, dünyaca meşhur, Afyon Kaymağı ve Kaymaklı Lokum'un mucididir.
İmalat sektöründe yeni olduklarının altını çizen LOKART firması sahibi iş insanı Ramazan Cambaz; “İmalatta 2 senelik firmayız. Kapalı Çarşı esnafıyız. İhracat için talep geliyordu. Üretim ve kalitede süreklilik için imalat kurup ihracata başladık.
Isparta'nın Meşhur Çifte Kavrulmuş Gül Lokumu.
Bosna'da "rahat lokum" olarak bilinmektedir. Yunanca adı "λουκούμι" (loukoumi) idir ve Modern Türkçe ile etimolojisi neredeyse aynıdır; Kıbrıs'ın bölgelerinde "Kıbrıs Lokumu" olarak satılmaktadır.
Alerjen Uyarısı: Laktoz(süt), antep fıstığı, fındık, badem, ceviz içerebilir.
Besin Değeri Yüksektir
Karbonhidrat, protein, potasyum, kalsiyum ve demir açısından zengin bir kaynak lokumun besin değeri de oldukça yüksektir. Zengin içeriği ve yoğun aromasıyla lokum, vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve vitamini karşılamaktadır.
Kuzunun sırt kısmından çıkan filetonun dilimlenmiş halidir.
Lokum alırken bazı özelliklerine dikkat edilerek lokumun kalitesi anlaşılabilir. Örneğin lokum kaliteli ise ele yapışmaz ve uzar. Ayrıca yenildiğinde dişe yapışmamış olması da lokumun kalitesini göstermektedir. Bunun yanı sıra çiğ nişasta tadı geliyorsa buradan da lokumun iyi olmadığı anlaşılır.
İşte lokum çeşitlerinden bazıları: kuş lokumu, fındıklı lokum, cevizli lokum, çifte kavrulmuş lokum, antep fıstıklı lokum, hindistan cevizli lokum, kaymaklı lokum, meyveli mini lokum, limonlu lokum, naneli lokum, narlı lokum, antep fıstık krokanlı lokum, narlı antep fıstıklı lokum, safranlı narlı antep fıstıklı lokum, ...
Küçük küp veya dikdörtgen şeklinde kesilen, tercihen üzerine Hindistan cevizi, Antep fıstığı vb. talaşı veya pudra şekeri sıvanan, kendine özgün tada ve kokuya sahiptir. Yüksek besin değerli, oldukça lezzetlidir. Lokum Türkiye'ye özgü uluslararası düzeyde tanınmış önemli bir şekerli üründür.
Cevizli Lokum - Bursa
Bursa geleneksel mutfak kültürü içinde bayram, düğün ve özel günlerde cevizli lokum yapılır. Düğün hazırlıkları sırasında, lokum yapılarak konuklara ikram edilir, kına gecesi bütün konuklara lokum ikram edilir, bayramlarda arife günü bütün evlerde cevizli lokum yapılmaktadır.
Bafra Manda Kaymaklı Lokumu - Samsun
İşte Bafra lokumu bu mandaların sütünden elde edilen kaymaktan üretilir.
Lokumun Üzerindeki Beyaz Toz Nedir? Lokum üzerindeki tozlar uygulanan tarife göre değişkenlik gösterebilir. Bu tozlar nişasta veya Hindistan cevizi tozu olarak öne çıkar.
Osmanlıca “rahat ul-hulküm” yani (boğaz rahatlatan) kelimesinden türeyen Lokum, yaklaşık 15. yüzyıldan beri Anadolu'da bilinmekle birlikte, özellikle 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaştı. Avrupa'da ise bir İngiliz gezgin aracılığıyla "Turkish Delight" adıyla 18. yüzyılda tanınmaya başlandı.
Gerek özel günlerde, kutsal günlerde hayır amaçlı dağıtmak için, gerekse de çay ve kahve saatlerinde ikramlık olarak kullanmak için her evde mutlaka bulunur. Örneğin birinin çocuğu mu doğdu? Hemen hayır yapmak ve bu özel günü kutlamak için sokaktaki insanlara, tanıdıklarına ya da tanımadıklarına lokum dağıtır.
Lokum tüm dünyada bilinen, özellikle “Turkish Delight” adıyla evrensel bir isim yapmış olan Türklere özgü bir tatlı çeşididir. İçerisinde pek çok malzeme bulunan lokum kurutulmuş meyveler, kuruyemişler ya da çeşitli çiçek ve bitkilerin kendisiyle ya da aromasıyla yapılabilir.
Oztaylan Yayla Sekerleme yorumu. Tek şubesi olan bu lokumcu, tartışmasız Afyon'un en iyisi. Zaten bunun en güzel kanıtı da, etraftaki boş dükkanlara nazire yaparcasına oluşan uzun lokum kuyrukları.
Bunlar arasında; Afyon manda kaymağı, Afyon'a has lokumu, Afyon bükmesi, Afyon sucuğu, kuzu tandır, çullama köfte, bir soğan yemeği olan zürbiye, haşhaş tatlısı, kabak tatlısı, çarpan çorbası, Afyon keşkeği, paçık, ilibada sarması, Emirdağ güveci ve kaymaklı vişneli ekmek tatlısı yer almaktadır.
Et ve et ürünleri kullanımı fazladır. Afyonkarahisar Mutfağına özgü et yemekleri arasında bütüm et, Afyon kebabı, dana tandır, dana kavurma, paça, duvaklı (hindi veya kaz) ilk sırada gelen yemeklerdir. İlin önemli gelir kaynaklarından olan sucuk, kış aylarında en çok tüketilen et ürünlerinin başında gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri