Gluten İçermeyen Güvenilir Yiyecekler:
Kendi suyunda ya da yağında balık konserveleri, midye, karides, yengeç v.b. *Una batırılmamış, daha öncesinde yağda unlu gıdalar kızartılmamış. Domates ve tuz içeren salçalar. Tüm işlenmemiş kabuklu kuru yemiş türleri, yer fıstığı, ay çekirdeği, kabak çekirdeği ve badem.
Tüm işlenmemiş, kabuklu kuru yemiş türleri yer fıstığı ay çekirdeği kabak çekirdeği badem (Paketlenenler ve işlenmiş olan, tuzlanan kuruyemişler gluten içermektedir).
Glütensiz Katı ve Sıvı Yağlar
Ceviz, fındık, kabuklu yer fıstığı, kaju gibi yemişler doğal olarak glütensizdir.
Ceviz gluten içermez.
Ceviz doğal olarak glütensiz bir kuruyemiş çeşididir.
İlgili 31 soru bulundu
Bal doğal olarak glutensizdir. Yine de, bazı özel aromalı ballar veya bal bazlı ürünler, glüten içeren bileşenler içerebilir. Bal ayrıca gluten içeren gıdaları işleyen bir tesiste üretilirse gluten ile çapraz kontamine olabilir.
Kırmızı Mercimek Gluten İçermediğinden Çölyak Hastalarının Gönül Rahatlığıyla Tüketebileceği Bir Un Çeşididir.
Tavukta gluten var mı? Hayır! Yine, kızarmış ya da cordon bleu tarzı şnitzel ürünleri tavuk değil, kavrulmuş, ızgara, haşlanmış yani normal baharatlarla pişirilmiş herhangi bir tavuk ya da ne varsa güvendesiniz.
Söz konusu hangi tür çikolata olursa olsun, “Çikolatanın içinde gluten var mı?” sorusuna “Hayır.” cevabını vermek mümkün. Bu doğrultuda tüm dosyamıza genel bir açıklama da getirmiş olalım: Çikolatanın ana bileşenlerinin hiçbiri gluten içermiyor.
Ay çekirdeği, atıştırılacak en lezzetli tohum türlerinden biridir ve ay çekirdeği gluten içermez.
Glutene Kuruyemişli Çözüm
Kuruyemişler sonradan glutenle temas etmediği sürece çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebileceği gıdalar arasında gösterilmektedir. Tahıl tüketimi konusunda sorun yaşayan çölyak hastaları kuruyemiş tüketerek ihtiyacı olan besin değerlerini karşılayabilmektedir.
Leblebinin içersinde gluten bulunmamaktadır. Leblebi unundan birçok çeşitli yiyecekler, kurabiyeler, ekmek, çeşitli tatlılar yapılabilmektedir. Bu tatlılardan biride leblebi unu helvası.
Gluten yalnızca buğday, çavdar ve arpada bulunan bir protein olduğundan, sütten elde edilen peynirin doğal olarak gluten içermemesi gerekiyor.
Kavururken bile glüten olmaz ve bu madde hiçbir kahveye eklenmez.
Ruffles glüten içerir mi merak eden kullanıcılara da hatırlatmakta yarar var: Ketçaplı ürünler glüten içermektedir. Bununla beraber ürünlerin hiçbirinde domuz yağı ya da domuzdan elde edilmiş katkı maddeleri yoktur.
Kayseri'de Pastırma Üreticisi Tolga Korkut, çölyak hastaları için glütensiz sucuk üretti. Kilosu 135 liradan satılan sucukla ilgili konuşan Korkut, "Çölyak hastaları, glütensiz sucuğu rahatlıkla tüketebilir. Yüzde 100 dana etiyle üretilen sucukta, aroma artırıcı gıda ve katkı maddesi yok" dedi.
Ekmek içi, nişasta, buğday unu ile kıvam arttırmak amacıyla köfte, Adana kebap, Urfa kebap gibi geleneksel yemeklerde glüten kendine yer bulur. Dışarıda yemek yiyecekseniz ve et tüketmek istiyorsanız tercihinizi karışım olmayan, parça etlerden yana kullanmalısınız.
Çölyak hastaları; normal ekmek, makarna, pasta, börek, bisküvi ve benzeri çok sayıda gıdayı tüketemez. Mısır unu, pirinç unu, soya unu, patates unu gibi gıdalar ise gluten içermedikleri için rahatça tüketilebilir.
Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez.
İşlenmiş Et Ürünleri: Sucuk başta olmak üzere sosis, salam ve pastırma gibi hazır et ürünlerinde sodyum miktarı fazladır. Bu nedenle gluten içerikleri de yüksektir. Özellikle de sosis ve sucuk gibi et ürünlerinde buğday kullanıldığı için gluten oranı artmaktadır.
Fruktan, tahılların yanı sıra kuşkonmaz, enginar, pırasa, soğan, sarımsak gibi bazı bitkisel besinlerde de bulunmaktadır. Glutensiz beslenme sağlıklı beslenme anlamına gelmeyip, kronik bir hastalık olan Çölyak'ın tedavisi için gereken bir zorunluluktur.
400'den fazla fasulye türü vardır ve tüm fasulyeler (ve bezelye, mercimek ve yer fıstığı gibi diğer baklagiller) doğal olarak glüten içermez.
Patates, nişastalı bir bitki türü. Gluten ise arpa, buğday, çavdar gibi bazı tahıllarda bulunuyor. Öyleyse sorunuzun cevabını veriyoruz: Hayır! Patates gluten içermiyor.
Nohut unu gluten içermez. Bu nedenle, gluten tüketmemesi gereken çölyak hastaları tarafından sıklıkla kullanılır.Çölyak hastaları, gluten içeren buğday unlarının yerine nohut ununu tercih edebilmektedirler.Nohut ununun besin değeri de oldukça yüksektir.100 gram nohut unu 386,9 kalori içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri