Kuruyemişler. Ayçiçeği, kabak çekirdeği, kaju, ceviz gibi enerji deposu olan kuruyemişler vücudun kolajen oluşturma yeteneğini artıran çinko ve bakır içerir.
Kolajen üretimini en fazla destekleyen besin, kemikli etlerdir. Kemiklerin içerisinde bulunan ilik kolajen üretimine fayda sağlayan aminoasitleri içerir. Bu nedenle ilikli kemik suyunu yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Yumurta beyazı kolajen üretimini destekleyici aminoasitleri içerir.
Kemik suyu, kırmızı meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, soya ürünleri, sarımsak, mor meyveler, süt ve süt ürünleri doğal kolajen içeren başlıca gıdalardır. Özellikle kemikli etler ve sakatat grubundaki hayvansal gıdalar, yüksek oranda doğal kolajen içerirler.
Kolajen üretimini artırmak için; Beslenme: Soya ve soya ürünleri, Omega 3 yağ asitleri içeren besinler, et, yeşil sebzeler, yumurta akı, antioksidan içeren gıdalar gibi besinler kolajen üretimini artırabilmektedir. Kemik suyu tüketmek de kolajen miktarını artırmaya yardımcı olabilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Portakal, mandalina ve limon gibi turunçgiller de C vitamininden zengin oldukları için kolajen üretimini destekliyorlar. Çünkü kolajen sentezlenirken tıpkı diğer birçok protein gibi yardımcı besin ögelerine ihtiyaç duyuyor ve C vitamini de kolajen üretiminde başrolü üstlenen bir besin ögesi.
Soğan, sarımsak, pırasa ve kereviz gibi sülfür içeren besinler de kolajen için önemli besinler arasında. Lor peynir, beyaz peynir, inek sütü, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri de kolajen üretimini uyaran bileşenler içeriyor.
Yumurta akı ve limon maskesi
Yumurta akı ile limon suyunu karıştırın. Oluşan karışımı bir fırça yardımı ile yüzünüze güzelce sürün. Cildinizin karışımı iyice emmiş olmasına dikkat edin. 2-3 dakika kadar cildinizde beklettiğiniz doğal kolajen maskesi bir süre sonra kuruyacaktır.
C vitamini içeren gıdalar
Turunçgiller ve koyu yeşil sebzeler, kolajen üretim döngüsünün önemli bir parçası olan C vitamini bakımından yüksektir. C vitamini kolajen üretilmesine yardımcı olarak ciltteki elastinin parçalanmasını engelleyen güçlü antioksidanlardan sayılır.
Paça ve kemik suyu çorbalarının içeriğinde kök hücre bulunduğunu belirten Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, "Paça ve kemik suyu çorbaları kolajen yönünden son derece zengin. Bunlar insan sağlığı açısından çok kıymetli maddeler.
Kolajen bakımından zengin olduğu tespit edilmiş olan argan yağı, hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, jojoba yağı, lavanta yağı, badem yağı, avokado yağı gibi daha pek çok bitkisel yağ bu proteinin üretimini destekler ya da üretiminin azalmasına yol açan etkenleri ortadan kaldırmaya yardımcı olarak cildin dinç ve parlak ...
Kemik suyu: Kemik suyu içerdiği glisin, prolin ve arjinin gibi önemli amino asit içeriğiyle mükemmel bir kolajen kaynağı. Beslenme rutininize zaman zaman kemik suyu eklemeniz, vücudunuzda azalan kolajeni yerine koymak için ideal.
Kolajen eksikliğinin en belirgin belirtilerinden biri kırışıklıklar ve nemini kaybeden kuru bir cilttir. Kolajen cildin esnekliğini sağladığı için kolajen miktarı azaldığında çizgiler, kırışıklıklar ve sarkmalar meydana gelir. Ciltte kuruluk meydana gelir ve kremler cildi nemlendirme de yetersiz kalır.
Kolajen nereden elde edilir sorusuna kısaca yanıt vermek gerekirse, kolajen doğada yalnızca insan ve hayvanlarda bulunan bir protein türü olduğu için yalnızca balık, sığır, tavuk gibi hayvansal kaynakların kolajen yönünden zengin dokularından (bağ dokular, deri, kıkırdak vb.) üretilir.
Kapağı şişmiş ve sızdırmış ürünleri tüketmeyiniz. *1 kavanoz (660 ml) paça çorbası yaklaşık olarak 25000 mg kolajen içerir.
En çok tercih edilen bitki çayı türlerinden birisi olan yeşil çay, cildi yumuşatır ve nemini korumasına yardımcı olur. Ayrıca parlak ve sağlıklı bir cilde sahip olmanızı sağlar. Tüm bunların yanı sıra yeşil çayı cilt bakımı sırasında da kullanabilirsiniz.
Cilde iyi gelen vitaminlerin sayısı epey fazladır. A, E, C, D, K B3 ve B9 vitaminlerinin her biri cildin sağlığı ve güzelliğinin korunmasında paha biçilmez değerdedir. Aynı zamanda antioksidanlar ve mineraller de cilt sağlığını destekler ve güzelliğini bir üst düzeye çıkarır.
Yegane bir çinko kaynağı olan kabak çekirdeği, bu özelliği sayesinde cilt için en sağlıklı ve en önemli minerali yapısında bulundurmaktadır. Çinko, temel kolajen seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olmakta, cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlamakta ve C vitamini ile birlikte hücre zarının güçlenmesini sağlamaktadır.
Yağlı balıklar
Sardalya, uskumru, somon, hamsi gibi başlıca yağlı deniz balıklarında yüksek oranda bulunan omega 3 elzem yağ asidi kolajen yıkımını önler ve üretimini destekler.
Doğal yollardan kolajen elde etmek mümkün… Hayvansal kaynaklı olarak et suyu ve kemik suyu, bitkisel kaynaklı olarak ise sülfürce zengin kereviz, sarımsak, soğan ve turp tüketilmesi gerekir.
Hyaluronik asit, ciltteki kolajen için önemli bir bileşiktir. Fasulye, kök sebzeler ve soya gibi amino asitler açısından zengin yiyeceklerde bulunur. Besinlerle diyete hyaluronik asit eklemek, kollajen seviyelerini yükseltmeye kolayca yardımcı olabilir. Hyaluronik asit ayrıca takviye olarak da alınabilir.
Portakal kollajen içerir ve genç görünümlü bir cilde sahip olmanızı sağlar. Portakal kabuklarını çiğnemek ağız kokusunu ortadan kaldıracağı gibi uzun süreli taze bir nefes de sağlar.
6 saatin ardından etleri ve ilikleri kemiklerden ayırıyoruz. Suyun içine tekrar kemikleri koyup, bir bardak sirke ekliyoruz. Kaynamaya başladığında mum alevinde bu kez 18 saat kaynatıyoruz. 18 saatin sonunda kemik suyumuz hazır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri