Altın, gümüĢ, bakır, alüminyum, demir ve çelik gibi metaller ısıyı iyi ileten maddelere örnek olarak verilebilir. Isıyı iyi iletmeyen maddelere ısı yalıtkanı maddelerdenir. Plastik, tahta, saman, deri, elyaf ve pamuk gibi maddeler ısı yalıtkanı maddelere örnek olarak verilebilir.
Bakır çok yüksek bir ısı iletkenliğine sahiptir ve ısı iletimi için en iyi metal olan gümüşden çok daha ucuz ve daha elverişlidir.
Bakır, mükemmel bir ısı iletkeni olduğundan, ısı eşanjörleri, ısı alıcıları ve hatta tencere tabanları için iyidir. Çelik zayıf bir ısı iletkeni olduğundan, uçak motorları gibi yüksek sıcaklıktaki ortamlar için iyidir. Isı değiştirici, iyi bir termal iletkenliğin önemli olduğu yaygın bir uygulamadır.
Elektronlar diğer metallerdeki gibi parçacıklar halinde değil de bir akışkan gibi birbirleriyle uyumlu bir şekilde hareket ediyorlar. Bu senkronizasyon sayesinde elektronlar daha az etkileşime girip ısı aktarımınını engelliyorlar.
Genellikle katılar ısıyı akışkanlardan daha iyi iletirler. Ayrıca elektriği iyi ileten maddeler, örneğin metaller, aynı zamanda ısıyı da iyi iletirler.
İlgili 29 soru bulundu
Elmas, mükemmel bir elektrik izolatörüdür. Keza ısı iletkenliği en yüksek olan maddedir.
Taşlar yapı olarak bünyesinde mikro gözeneklere sahip olup hem hafif hem de yalıtım özelliğine sahiptir. Dolayısıyla ısı ve ses yalıtımı nedeniyle geçmişte olduğu gibi günümüzde de bu taşlar tekrar büyük önem kazanmıştır.
Açıklama: ➛ Hava ısı iletkenidir, çünkü hava tanecikleri ısıyı iletebilir. → Isıyı iletebilen maddelere ısı iletkeni maddeler denir. → İletken maddeler ses vb. şeyleri ileten maddelerdir.
Saf su ve tuz elektriği iletmez. Ancak su saflıktan uzaklaştıkça elektrik iletkenliği artar.
Isı alan cisimlerin moleküllerinin hareketi artar. Bu da moleküller arası uzaklığın artmasına neden olur. Bunun sonucunda da cismin hacmi artar yani genleşir. Isıtılan cisimlerin hacminde meydana gelen artışa genleşme, azalmaya ise büzülme denir.
Saf gümüş kolay paslanmaz. Elektrik ve ısıyı çok iyi iletir.
Konveksiyon sırasında ısınan sıcak sıvı, soğuk sıvıdan daha az yoğun olduğu için soğuk sıvının üzerine çıkar. Bu hareket sırasında sıcak sıvıdan soğuk sıvıya ısı aktarılır. Aynı zamanda yükselen sıcak sıvının yerini soğuk sıvı alır. Yani ısı kabın içinde konveksiyonla yayılır.
Yapılan deney sonucunda en iyi ısı iketkeninin metal kaşık olduğu, en az iletkenin ise tahta kaşık olduğu görülmüştür.
Buna örnek olarak altın, gümüş ve bakır gösterilebilir. Gümüş en iyi iletkendir, ikinci en iyi iletken bakır, sonraki altındır. Bakır, kablo ve tellerde gümüşe göre ucuz olması nedeniyle tercih edilir. Altın kolay oksitlenmemesi sebebiyle elektriksel kontaklarda kullanılır.
Elmasın yapısındaki karbon atomlarının her biri, çevresindeki diğer dört karbon atomu ile düzgün dörtyüzlü geometrik şekle sahip kristal yapılar oluşturur. Elmasın bu kadar sert olmasının sebebi, kristal yapıdaki bağların sağlamlığıdır. Bu sayede elmas ısıyı iletirken elektriği iletmez.
Alüminyum kolay soğuyup ısıyı emen bir metal olması nedeniyle soğutma sanayinde geniş bir yer bulur.
Erimiş tuz veya çözelti halindeki tuzların çoğu eksi ile artı yüklü iyonlarına ayrışır ve elektriği iletir. Tuz adı ayrıca sofra tuzu veya sodyum klorür (NaCl) için de kullanılır.
Sulu ve sıvı elektrik akımını iletir. Bazlarla birleşerek tuz açığa çıkarır.
e) (..........) Mürekkepli su, karton, sirke, çay gibi maddeler elektrik akımını iletmeyen yalıtkanlardır.
Isıyı iyi iletmeyen maddelere ısı yalıtkanı maddelerdenir. Plastik, tahta, saman, deri, elyaf ve pamuk gibi maddeler ısı yalıtkanı maddelere örnek olarak verilebilir.
Tırnak plağı daha sert, saydam, çok iletken ve neredeyse şeffaftır. Birbirine sülfür bağı ile sıkı sıkıya bağlı, ölmüş ke- ratinize hücrelerin üst üste birikmesi ile oluşur. Bu hücreler pürüzsüz bir yüzey oluşturacak kadar birbirine sıkı bağla- nır.
Tahta, kağıt ve kauçuk ise yalıtkan maddelere örnek olarak gösterilebilir.
Elektrik iletmemesi durumu doğru bilgilerden biridir. Elektrik iletmeyen taşlar arasında elmasın olduğunu da söyleyebiliriz. Elmas taşlarının taşıdığı özellikler iletken olup olmadığını belirliyor. Isı bakımından her ne kadar iletken olsa da, elektrik ileten taşlar arasında bulunmuyor.
Camın ısı yalıtım özelliği varımıdır?: Cam pencerelere yalın olarak tek cam halinde uygulandığında kışın bina içinden dışarıya önemli boyutta ısı kaçışı olmaktadır. Tek camın ısı yalıtımı sağlama özelliği bulunmamaktadır.
Çünkü havayı oluşturan tanecikler arasındaki boşluk miktarı çok fazladır. Bu nedenle havayı oluşturan tanecikler arasındaki ısı iletimi çok yavaş olur. Plastik köpüğün yapısındaki boşluklarda da hava bulunduğu için plastik köpükte ısı yalıtkan olarak kullanılır ve ısı yalıtımı sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri