Isı alıĢveriĢini engellemeyen veya ısıyı iyi ileten maddelere ısı iletkeni maddedenir. Altın, gümüĢ, bakır, alüminyum, demir ve çelik gibi metaller ısıyı iyi ileten maddelere örnek olarak verilebilir.
Hangi Metaller En İyi Isıyı İletir? Gördüğünüz gibi, en yaygın metallerden bakır ve alüminyum en yüksek ısı iletkenliğine sahipken, ıslah çelikleri ve bronz en düşük değerlere sahip.
Metallerin özellikleri
Işığı yansıtma özellikleri vardır. Isı ve elektriği iletirler.
ISI İLETİM ALETİ
Dairesel demir levha üzerinde monteli farklı 4 metal çubuktan oluşmaktadır. Çubuklar; bakır, pirinç, alüminyum ve metal.
İlgili 29 soru bulundu
Isı iletim katsayısı maddenin fiziksel bir özelliğidir. Genel olarak maddenin cinsine,sıcaklığına,kalınlığına ve basınca bağlıdır. Gazların ısı iletim katsayıları sıcaklık arttıkça artar,çok yüksek ve düşük basınçlar dışında pratik olarak basınca bağlı değildir. Isıyı iyi iletemeyen maddelere ısı yalıtkanı denir.
Isı bir ortamdan bir başka ortama kondüksiyon, konveksiyon ve radyasyon (ışıma) yollarıyla iletilir.
Atomları 1 valans elektronlu olan metaller iyi iletkendir. Buna örnek olarak altın, gümüş ve bakır gösterilebilir. Gümüş en iyi iletkendir, ikinci en iyi iletken bakır, sonraki altındır. Bakır, kablo ve tellerde gümüşe göre ucuz olması nedeniyle tercih edilir.
Metaller atomik yapılarında elektrik akımının iletimini sağlayan serbest elektronları mevcuttur. Serbest elektronların çokluğu, elektrik iletimini sağladığı gibi ısı iletimini de sağlar.
Yarı metallerin özellikleri
Işığı yansıtırlar fakat metaller kadar iyi yansıtmazlar. Oda koşullarında katıdırlar. • Metaller kadar olmasada ısı ve elektriği iletir.
Alüminyum kolay soğuyup ısıyı emen bir metal olması nedeniyle soğutma sanayinde geniş bir yer bulur.
Gümüşten sonra elektrik iletkenliği en yüksek olan metaller bakır, altın ve alüminyumdur. Bakır gümüşe göre daha ucuz olduğu için genellikle kablo ve tellerde bakır kullanılır. Gümüş ve bakırdan sonra altın, altının oksiti ve alüminyum en iyi iletkenliğe sahip metallerdir.
Alüminyumun aksine, bakır bağlantılar nadiren aşırı ısınır ve yüzey hazırlığı ya da oksit önleyici bileşiklerin kullanılması gerekmez.
Saf gümüş kolay paslanmaz. Elektrik ve ısıyı çok iyi iletir.
Elmas, mükemmel bir elektrik izolatörüdür. Keza ısı iletkenliği en yüksek olan maddedir.
Oldukça iyi bir korozyon direncine sahiptir. Aynı zamanda Nickel 200 (Alloy 200) malzemenin iyi mekanik özellikleri bulunmaktadır. Oldukça pahalı olan bu malzeme yüksek elektrik ve ısı iletkenliğine sahiptir ve bu sebeple çeşitli mühendislik alanlarında tercih edilmektedir.
Genel olarak bilinen en iyi iletken bakırdır. Bunun sebebi ise gümüş haricinde, en yaygın kullanılan iletken metal olmasıdır. Bakır, Uluslararası standart haline gelmiştir.
Ametallerin sahip olduğu en büyük özelliklerden birisi elektriği ve ısıyı iletmemesidir. Erime ve kaynama noktaları düşük olan ametaller kendi aralarında kovalent bileşikleri, metaller ile de iyonik bileşenleri oluşturmaktadır.
Yapılan deney sonucunda en iyi ısı iketkeninin metal kaşık olduğu, en az iletkenin ise tahta kaşık olduğu görülmüştür.
değişmekte olup elektrik en iyi ileten iletken GÜMÜŞdür.Pahalı olması nedeniyle kısıtlı alanlarda kullanılır. Örneğin kontaktör, şalter,vb.Elektriğin dağıtılması ve iletilmesinde aliminyum ve bakır kullanılır. iletkenlerin iletkenliği karşılaştırmada kullnılır.
Alüminyumun Elektrik Sektöründe Kullanımı
Alüminyum iyi bir iletken olmasının yanı sıra her türlü iklim koşulunda kullanım için uygundur. Elektrik iletkenliği 36 megasiemens/m olan alüminyum, elektrik enerjisinin üretiminden dağıtımına kadar tercih edilen önemli bir maddedir.
Süperiletkenler ve elektronlar
Süperiletkenlerde elektrik akımını oluşturan elektronlar atomların arasında hiçbir atoma çarpmadan akar gider. Elektronlar çarpışarak ısınıp enerji kaybetmez ki biz de elektronların serbestçe akmasına izin veren materyallere süperiletken deriz.
Güneş' ten yayılan ışınlar uzay boşluğunda yayılarak (hareket ederek) ışıma yoluyla Dünya' ya gelirler. Uzay boşluğunda tanecik bulunmadığı için Güneş ışınları Dünya' ya çok kısa sürede gelir. Dünya, gündüz Güneş' ten ışıma yoluyla gelen ışınlar sayesinde ısınır. Fakat geceleri, Güneş' ten ışıma yoluyla ısı alamaz.
Isıl iletkenlik, basit bir özellik değildir. Detaylı olarak maddenin yapısına ve sıcaklığa bağlıdır.
Örneğin katılarda ısı transferi, enerjinin bir parçacıktan diğerine doğrudan transferi olan iletim yoluyla gerçekleşirken Güneş'ten Dünya'ya ısı transferi radyasyon şeklinde olur. Sıvılarda ve gazlarda ısıyı aktarmanın en verimli yolu ise genellikle konveksiyondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri