Genellikle katılar ısıyı akışkanlardan daha iyi iletirler. Ayrıca elektriği iyi ileten maddeler, örneğin metaller, aynı zamanda ısıyı da iyi iletirler.
Maddeler ısıyı iletmelerine göre ısı iletkeni ve ısı yalıtkanı olarak adlandırılır. Isı alıĢveriĢini engellemeyen veya ısıyı iyi ileten maddelere ısı iletkeni maddedenir. Altın, gümüĢ, bakır, alüminyum, demir ve çelik gibi metaller ısıyı iyi ileten maddelere örnek olarak verilebilir.
Hangi Metaller En İyi Isıyı İletir? Gördüğünüz gibi, en yaygın metallerden bakır ve alüminyum en yüksek ısı iletkenliğine sahipken, ıslah çelikleri ve bronz en düşük değerlere sahip.
Bütün maddeler taneciklerden oluştuğu için katı, sıvı ve gazlar ısı enerjisini iletim yoluyla yayabilirler. Isı enerjisinin iletim yoluyla yayılabilmesi için maddeyi oluşturan taneciklerin birbiri ile çarpışması ve çarpıştığı taneciği de titreştirmesi (yani ona ısı enerjisi aktarması) gerekir.
Genel olarak bilinen en iyi iletken bakırdır. Bunun sebebi ise gümüş haricinde, en yaygın kullanılan iletken metal olmasıdır. Bakır, Uluslararası standart haline gelmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Ayrıca çelik alüminyum iletkenin bakıra göre 2 kat daha hafif oluşu, nakliye ve montajda büyük kolaylık sağlar.
Valans kabuğu, malzemenin iletkenlik özelliğini belirler. Örneğin Bakır atomu (Cu) valans yörüngesinde sadece 1 elektrona sahiptir. Bu onu iyi bir iletken kılar ve bu yörünge n=4 kabuk sayısına sahip olduğu için, 2n2 formülüne göre 32 elektron alma kapasitesine sahiptir.
Tanecikler birbirinden ne kadar uzaksa maddenin ısıyı iletme hızı o kadar azdır. Tahta kaşığı oluşturan tanecikler birbirine uzak olduğu için ısının yayılma hızı düşüktür.
TOPLAM KÜTLE YAKLAŞIMI
Eğer top küçük ve ısıl iletkenlik katsayısı oldukça yüksek olursa dış direncin yanında (taşınım), iç direnç (iletim) ihmal edilebilir düzeyde olur. Dolayısıyla ısı transfer sırasında her zaman katı içerisinde sıcaklık homojen olacaktır.
ISI İLETİM ALETİ
Dairesel demir levha üzerinde monteli farklı 4 metal çubuktan oluşmaktadır. Çubuklar; bakır, pirinç, alüminyum ve metal.
Alüminyumun aksine, bakır bağlantılar nadiren aşırı ısınır ve yüzey hazırlığı ya da oksit önleyici bileşiklerin kullanılması gerekmez.
Elmas, mükemmel bir elektrik izolatörüdür. Keza ısı iletkenliği en yüksek olan maddedir.
ISO ve CEN standardına göre ısı iletkenlik katsayısı (λ) 0,065 W/mK değerinden küçük olan malzemeler ısı yalıtım malzemesi olarak tanımlanır ve ısı yalıtım malzemelerinin seçiminde belirleyici kriterlerden biridir.
Kristal ve metallerin ısı iletkenlikleri yüksek iken, gazların ısı iletkenlikleri çok düşüktür.
Genellikle katılar ısıyı akışkanlardan daha iyi iletirler. Ayrıca elektriği iyi ileten maddeler, örneğin metaller, aynı zamanda ısıyı da iyi iletirler.
Metallerin özellikleri
Işığı yansıtma özellikleri vardır. Isı ve elektriği iletirler.
Isıl iletkenlik, basit bir özellik değildir. Detaylı olarak maddenin yapısına ve sıcaklığa bağlıdır.
Bu katsayı, çeşitli unsurlara bağlı olarak değişir. Bu unsurlardan bazıları; akışkanın temas ettiği yüzeyin, malzemesi ve pürüzlülüğü, akış şekli ve dolayısı ile Ke sayısı, akış hızı, hidrolik çap, akışkanın viskozitesi ile yoğunluğudur.
Bir ortam içinden ısı iletim hızı, cismin geometrisine, cisim içindeki sıcaklık farklılığına ve malzeme ortamının kendisinin tipine bağlıdır.
Tuğla, gazbeton, bimsblok gibi malzemelerin ısıl iletkenlik katsayıları bu değerin üzerinde olduğu için ısı yalıtım malzemesi değil, ancak ısı yalıtım malzemelerine katkı yapabilecek yapı malzemeleridir.
Isınan madde yükselirken yerini hızla etraftaki soğuk maddeler doldurur. Bu duruma bir tencerede kaynayan suyu örnek verebiliriz. Tencerenin alt kısmında ısınan su yükselmeye başlar ve sıcak suyun boşalttığı yerlere yukarıdan gelen görece daha soğuk sular dolar.
Açıklama: ➛ Hava ısı iletkenidir, çünkü hava tanecikleri ısıyı iletebilir. → Isıyı iletebilen maddelere ısı iletkeni maddeler denir. → İletken maddeler ses vb. şeyleri ileten maddelerdir.
Yalıtkan Sıvı Maddeler: şekerli su, saf su, etil alkol, kolonya, yağmur suyu… Yalıtkan olarak bilinen maddeler üzerinde elektrik enerjisinin hareketine izin vermezler.
Sonra SU konusunda bilgimiz arttıkça öğrendik ki SU yani H2O molekülü elektriği hiç iletmez, su içindeki safsızlıklar, mineral iyonları elektriği iletir.
Pirinçler iyi bir ısı ve elektrik iletkenliğine sahiptir. Yüksek ısı ve elektrik iletkenliği, yine çok iyi olan korozyon dayanımı ile birleşince ev ve endüstride kullanılan elektrik gereçlerinin yapımında pirinçleri seçilebilecek ideal bir malzeme yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri