Altın, gümüĢ, bakır, alüminyum, demir ve çelik gibi metaller ısıyı iyi ileten maddelere örnek olarak verilebilir. Isıyı iyi iletmeyen maddelere ısı yalıtkanı maddelerdenir. Plastik, tahta, saman, deri, elyaf ve pamuk gibi maddeler ısı yalıtkanı maddelere örnek olarak verilebilir.
Bakır, mükemmel bir ısı iletkeni olduğundan, ısı eşanjörleri, ısı alıcıları ve hatta tencere tabanları için iyidir. Çelik zayıf bir ısı iletkeni olduğundan, uçak motorları gibi yüksek sıcaklıktaki ortamlar için iyidir.
Sıvı ve gaz halindeki maddenin tanecikleri arasındaki boşluk katılara göre daha fazla ve tanecikler daha düzensiz olduğu için ısı enerjisinin sıvı ve gazlarda iletim yoluyla yayılması katılara göre çok daha yavaş gerçekleşir. Bütün maddelerin ısı iletkenlikleri farklıdır.
Isı iletimi gaz, sıvı ve katı ortamlarda gerçekleşir. Ancak gazların, sıvıların ve katıların ısıyı iletme özellikleri farklıdır. Maddelerin ısıyı aktarma özelliği ısı iletim katsayısı ile belirtilir. Isı iletimi için an denklemi Fourier Yasası olarak bilinir ve aşağıdaki denklem ile ifade edilir.
Genellikle katılar ısıyı akışkanlardan daha iyi iletirler. Ayrıca elektriği iyi ileten maddeler, örneğin metaller, aynı zamanda ısıyı da iyi iletirler.
İlgili 29 soru bulundu
Konveksiyon sırasında ısınan sıcak sıvı, soğuk sıvıdan daha az yoğun olduğu için soğuk sıvının üzerine çıkar. Bu hareket sırasında sıcak sıvıdan soğuk sıvıya ısı aktarılır. Aynı zamanda yükselen sıcak sıvının yerini soğuk sıvı alır. Yani ısı kabın içinde konveksiyonla yayılır.
Yapılan deney sonucunda en iyi ısı iketkeninin metal kaşık olduğu, en az iletkenin ise tahta kaşık olduğu görülmüştür.
İletim ile ısı transferi katılarda, sıvılarda ve gazlarda gerçekleşebilir. İletim ile ısı transferi atomik ve moleküler düzeyde hareketler ile ilişkilidir. Katılarda bu hareket titreşim şeklide gerçekleşirken, sıvı ve gazlarda moleküllerin rastgele hareketlerle birbirleri ile çarpışması sonucu gerçekleşir.
Bakır en iyi iletken madde olarak elektrik alt yapısında kullanılır.
Kristal ve metallerin ısı iletkenlikleri yüksek iken, gazların ısı iletkenlikleri çok düşüktür.
Tanecikler birbirinden ne kadar uzaksa maddenin ısıyı iletme hızı o kadar azdır. Tahta kaşığı oluşturan tanecikler birbirine uzak olduğu için ısının yayılma hızı düşüktür.
En iyi iletken metal gümüştür. Gümüşün bünyesinde barındırdığı bu elektronlar sayesinde elektrik iletme özelliği en fazla olan metaldir.
Elmas, mükemmel bir elektrik izolatörüdür. Keza ısı iletkenliği en yüksek olan maddedir.
Buna örnek olarak altın, gümüş ve bakır gösterilebilir. Gümüş en iyi iletkendir, ikinci en iyi iletken bakır, sonraki altındır. Bakır, kablo ve tellerde gümüşe göre ucuz olması nedeniyle tercih edilir. Altın kolay oksitlenmemesi sebebiyle elektriksel kontaklarda kullanılır.
Metaller atomik yapılarında elektrik akımının iletimini sağlayan serbest elektronları mevcuttur. Serbest elektronların çokluğu, elektrik iletimini sağladığı gibi ısı iletimini de sağlar.
değişmekte olup elektrik en iyi ileten iletken GÜMÜŞdür.Pahalı olması nedeniyle kısıtlı alanlarda kullanılır. Örneğin kontaktör, şalter,vb.Elektriğin dağıtılması ve iletilmesinde aliminyum ve bakır kullanılır. iletkenlerin iletkenliği karşılaştırmada kullnılır.
Genel olarak bilinen en iyi iletken bakırdır. Bunun sebebi ise gümüş haricinde, en yaygın kullanılan iletken metal olmasıdır. Bakır, Uluslararası standart haline gelmiştir.
Ancak iletkenlik özellikleri ele alındığında, bakırın iletkenliğinin alüminyuma göre çok daha iyi olması ya da alüminyumun direncinin bakıra göre daha yüksek olması, aynı sistem için gerekli olan alüminyum iletkenin fiziksel yapısının %15-25 oranında daha fazla olması anlamına gelmektedir.
Süperiletkenler ve elektronlar
Süperiletkenlerde elektrik akımını oluşturan elektronlar atomların arasında hiçbir atoma çarpmadan akar gider. Elektronlar çarpışarak ısınıp enerji kaybetmez ki biz de elektronların serbestçe akmasına izin veren materyallere süperiletken deriz.
Fiziksel açıdan çok karmaşık olan ısı transferi için üç tür mekanizma tanımlanır. Bunlar: 1. Kondüksiyon (iletim), 2. Konveksiyon (taşınım), 3. Işınım (termal radyasyon)' dır.
Isı aktarımı daima yüksek sıcaklıktan, düşük sıcaklığa doğrudur. Yoğun maddeler genelde iyi iletkendirler; örneğin metaller çok iyi iletkenlerdir. Taşınım, katı yüzey ile akışkan arasında gerçekleşen ısı aktarımının bir çeşididir. Akışkan içindeki akımlar aracılığı ile ısı aktarılır.
Bir ortam içinden ısı iletim hızı, cismin geometrisine, cisim içindeki sıcaklık farklılığına ve malzeme ortamının kendisinin tipine bağlıdır.
Isı ve elektriği iyi iletirler.
Alüminyum kolay soğuyup ısıyı emen bir metal olması nedeniyle soğutma sanayinde geniş bir yer bulur.
Alüminyum folyo iyi bir termal iletkendir, yani sıcak şeylerle doğrudan temas halindeyken zayıf bir yalıtkandır. Aynı zamanda incedir ve doğrudan temas ettiğinde ısı içinden çok kolay geçebilir. Bu, alüminyumun engellemede iyi olmadığı ısı transferi türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri