Yazılı Orkinoslar derin dalarlı büyük gagalı sahte yemler, popper ve kalamar şeklindeki yemler ile kolayca avlanabilir. Spining (At Çek) disiplininde kullanılacak kamış ve yemler oldukça değişkenlik gösterir. Bu değişkenlik balığa ne kadar yaklaşabileceğimiz ile doğrudan ilişkilidir.
Orkinos, etçil bir balık olması nedeniyle sürü halinde gezmektedir. Hamsi, sardalya, tirsi, torik, uskumru, palamut, lüfer gibi küçük balıklarla beslenen orkinosun yetişkinleri 5 metre boya ve 900 kilogram ağırlığa ulaşabilmektedir.
Türkiye'de orkinos en fazla Mayıs ve Haziran aylarında avlanır. Çevre koşullarına göre geçmiş yıllarda Nisan ayı başlarında da av verdiği görülmüştür.
Orkinos, Karadeniz'den Marmara'ya inişi sırasında İstanbul Boğazı'nda, Vaniköy, Ortaköy önlerinden Sarayburnu ve Tophane arasındaki sahada, Kumkapı ve Adalar'ın Marmara'ya bakan sahillerinin açıklarında, Hayırsız Ada, Büyükada-Neandnos arasında, İzmit Körfezi'nde olta ile avlanır.
İlgili 31 soru bulundu
Sesli Sözlük - orkinos yavrusu, tombik.
Türkiye'de orkinos en fazla mayıs ve haziran aylarında avlanmaktadır. Çevre şartlarına göre geçmiş yıllarda nisan ayı başlarında da av verdiği görülmüştür. Türkiye'nin güney bölgesi açıklarında 20-120 mil mesafelerde (özellikle Antalya açıkları 40-60 mil) avlanmaktadır.
Dünyada orkinoslar üzerine uygu-lanan bazı hasat tekniklerinden klasik yöntemde, balık kafes içerisinde dalgıçlar tarafından hızla yakalanmakta ve tekneye alınarak hızla kurban edilmektedir. İkinci yöntem, balıkların elektrikli zıpkın ya da elektroşok ile hızlı öldürülmesidir.
Orkinos türlerinin 40 ile 50 yıl kadar yaşayabildiği biliniyor. Bazı türler subtropik, tropik suları tercih etse de genellikle çok sıcak sularda değil de daha çok ılıman sularda yaşarlar. Göçmen bir balık türü olduğu için zaman zaman farklı coğrafyalarda gezseler de genellikle derin sularda yaşarlar.
Temmuz: Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit bu ayın en lezzetli balıklarıdır.
Bu balıklar özel olta iğnelerine tüy veya bitki liflerinden yapılmış suni sinekler takılarak avlanırlar. Canlı sardalya balıkları bağlanarak sabit oltalarla da orkinos avcılığı yapılır. Bu tip avlar ancak gemilerle yapılır. Orkinos tekneleri yaklaşık 20-25 metre uzunluğunda olur.
Büyük sürüler halinde orta ve yukarı sularda yaşar; hamsi, sardalya, zargana, kolyos, uskumru sürülerine saldırırlar. Orkinos saldırısı sırasında küçük balıkların sudan havaya doğru fırladıkları, bu kezde martılara yem oldukları görülür. Torik, palamut ve kofana sürülerini de önlerine katıp sürerler.
Ancak bebeklere yedirilmemesi gereken civa değeri çok yüksek balıklar da var. Bebeklerin yememesi gereken balıkların arasında ise kılıçbalığı, kara balığı ve taze orkinos yer alıyor.
Ton balığı (Thunnus alalunga), uskumrugiller (Scombridae) familyasının orkinos cinsine ait bir balık türü. Dünyaca çok önemli bir gıda balığıdır. Tropik ve ılıman okyanuslarda ve Akdeniz'de bulunur.
Orkinos balığı, halk arasında ton balığı olarak da bilinen çok lezzetli bir balık türüdür. Konservecilik sektöründe de çok sık kullanılır. İsteğe göre taze ya da konserve şeklinde tüketilebilen bir balık türüdür.
Orkinos balığı, insan sağlığı için önemli besin maddeleri açısından zengindir. Omega-3 yağ asitleri bakımından son derece zengin bir balıktır. Bu besin maddeleri sayesinde, orkinos balığı tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirir, enerji seviyelerini arttırır, kalp sağlığını destekler.
Örneğin Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu.
Uskumru, Torik ve Orkinosu içeren bir familyadandır.
Tuna balığı, iri cüsse ve dolgun ete sahip olan bir balık türüdür. Tuna balığı genellikle ton balığı adı ile bilinir. Uskumrugiller familyasından olan tuna balığı, aynı zamanda orkinos cinsine aittir.
Türkiye'de 6 adet büyük ölçekli orkinos çiftliği olup bunların çoğu İzmir, birkaç tanesi ise Antalya civarındadır.
Bu gemilere o yıl için yeni izin belgesi düzenlenmez. i) Orkinos avcılığında, orkinos aramak amacıyla uçak veya helikopter kullanımı yasaktır. j) 10 kilogramın altındaki orkinos balıklarının avlanması, gemide tutulması, aktarılması, karaya çıkarılması, nakledilmesi, depolanması ve satışı yasaktır."
uluslararası sularda ise 26 Mayıs 2023- 30 Haziran 2023 tarihleri arasında (bu tarihler avcılığa dâhildir) uygulanacaktır. Av sezonunda gırgır ağları dışındaki av gereciyle orkinos avcılığı yasaktır.
Bu olağanüstü fiyatların nedeni ise elbette mavi yüzgeçli orkinosun en nadir bulunan ton balığı türü olmasıdır. 41 mavi yüzgeçli orkinos 2008 yılında müzayedede satılırken, 2009 yılında aynı müzayedede sadece 3 adet bu türden balık satıldı. Yani giderek tuna balığı azalmaktadır.
ARTIK BOĞAZ'DA YAŞAMIYORLAR
Yenikapı'da yapılan kazılarda en eski limanın bulunmasıyla birlikte orkinos ve kılıç balıklarına dair birçok omur bulunmuştu. Bu omurların üzerinde bıçak izlerinin bulunması o zamanlarda bu balıkların avlandığını ve tüketildiğini gösteriyor.
Çünkü ton balıkları sadece hareket ederken solungaçlarından geçen oksijenden faydalanabilirler. Bu uyurken bile geçerlidir. Ton balıkları uyurken hareket etmek zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri