Trüf Mantarı: Dünya'nın en değerli mantar çeşitlerinden biri olan trüf mantarı, Türkiye'de domalan mantarı olarak da biliniyor. Siyah trüf mantarı kara elmas olarak anılsa da az bulunması nedeniyle beyaz trüf mantarı çok daha değerli.
Dünyanın en pahalı yiyeceklerinden olan ve beyaz trüf mantarı olarak da bilinen beyaz yer mantarı, iklim değişikliğinin de etkisiyle artan fiyatlar nedeniyle kilogram başına 11 bin dolara alıcı buluyor.
İşte trüf mantarının bu kadar az bir coğrafyada bulunuyor olması onu çok değerli kılıyor. Fiyatı çeşit ve kalitesine göre 100 ve 500 euro arasında değişen trüf mantarına talep her geçen gün artıyor. Ülkemizde 2020 ayında trüf mantarı ticari hacmi 180 milyon tl civarında olmuştur.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor. Samsun'da Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanabilecek.
Trüf Mantarı (Domalan Mantarı)
Dünyanın en lezzetli ve değerli mantarları arasında olan trüf mantarı genellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişir.
İlgili 19 soru bulundu
Türkiye'de en büyük pazar payına sahip beyaz şapkalı kültür mantarı, üretimi konusunda en çok bilgi sahibi olunan türlerin başında gelir. Bu nedenle az risk ve yüksek pazar payı ile bu iş koluna yatırım yapmak isteyen işletmecilerin ilk tercihidir.
'Kralların yiyeceği' olarak bilinen trüf mantarının kilosu 180 Euro'dan (2 bin 800 TL) ihraç ediliyor.
KİLOSU 400 LİRA
Kilogramda fiyatı 400 TL olması nedeniyle yaklaşık bir dönümlük alanda 300 ile 700 kilogram arasında ürün alınabileceği bunun da üreticiye 120 ile 280 bin TL arasında kazanç sağlayacağı kaydedildi.
Çok Pahalı Trüf Mantarı
Dünyanın en lüks restoranlarının menülerini süsler. Tadı ve kokusu, onu özel kılan nedenler arasındadır. Bu denli pahalı olmasının bir nedeni de az miktarda toplanıyor olmasıdır. Fransa, İtalya, İspanya ve İsveç gibi ülkelerde trüf mantarı hakkında çok kapsamlı yoğun araştırmalar yapılır.
Lagotto Romagnolo Fiyat bilgisi olarak genelleme ile 4.000-12.000 TL arasında uç rakamlardır. Bunun en temel özelliği sahiplerini güldürebilen yapısı olduğu söyleniyor. Aynı bakım olarak onlara ait bir yerde rutin halinde yapılması uygundur. Bu durum ile fiyat durumu uç rakamlardadır.
Domalan mantarı define arar gibi aranıyor, kilosu 300 TL.
Antalya'nın Korkuteli İlçesi, Türkiye kültür mantarı üretiminin yüzde 52,60'ını karşılayarak üretimde birinci sırada yer alıyor. Kültür mantarı tüketimi günümüzde ormanlarda doğal olarak yetişen mantarın yerini almış durumda.
Zehirsiz olduğu ve yenilebildiği bildirilen dev mantarı tartan Topal, 7 kilo 125 gram ağırlığında olduğunu görünce büyük şaşkınlık yaşadı.
Evelek mantarı şemsiye görünümüne sahip şapkaya sahip olan, ince bir gövdesi bulunan mantar türleri içerisinde yer alır. Aynı zamanda şemsiye mantarı olarak da bilinen bu özel mantar, şapkası şemsiye görüntüsüne sahip ve incecik gövdesi olan lezzetli mantar türleri arasında yer almaktadır.
En çok mantar yetiştirilen şehirlerin başında Bolu, İzmit ve İstanbul geliyor. Bunun dışında Antalya ve Korkuteli ilçesi mantar üretiminin fazla olduğu diğer yerlerdir.
Türkiye'deki en iyi örnekleri ise Kapadokya'da özellikle de Gülşehir ve çevresinde bulunmaktadır. Ayrıca Keklikpınar, Akçadağ'da da bulunmaktadır.
Özellikle İstanbul ve Trakya'da bolca trüf mantarı toplanabilmektedir. Bölgemiz, trüf mantarının yetişme istekleri için oldukça elverişli olup trüf mantarı ilgilileri için büyük avantaja sahiptir.
Ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu köylüleri tarafından toplanan bir mantar olan trüf, Kuzey Anadolu ve Trakya bölgelerinde de yer almaktadır. Güneydoğu Anadolu halkının bu mantara keme ve domalan mantarı gibi isimlerle hitap ettiği bilinmektedir.
Trüf mantarı nedir? Halk arasında domalan ya da keme mantarı olarak da anılan trüf mantarı, dünya üzerinde en çok Fransa, İspanya ve İtalya'da üretimi yapılan, ülkemizde ise Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştirilebilen çok özel bir mantar türü.
Kuzu göbeği mantarının ülkemizde yetiştiği yerler arasında Konya'nın Beyşehir,Göynem,Derebucak ilçeleri; İzmir'in Bergama ilçesi, Muğla, Kastamonu, Aydın,Denizli,Uşak,Çanakkale ile Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yer alan Düzmeşe,Mescitli,Keklik Deresi,Suludere beldeleri yer alır.
Kuzu Göbeği, ülkemizde en çok Akdeniz, Ege ve Karadeniz kıyılarında yetişmektedir. Türkiye'de genel olarak yetiştiriciliği yapılan mantar çeşidi olan Kuzu Göbeği, bu bölgelerde özellikle tohum serilmesi yapılmaktadır. Ancak Kuzu Göbeği iyi anlayan insanlar tarafından da doğal ortamında toplanabilmektedir.
Çaşır mantarına birçok yöresel isim verilmektedir hatta bazı yerlerde kabak mantarı diye adlandırılmaktadır. Çaşır mantarı doğada kendiliğinden büyüyen ve son derece faydalı bir mantardır. Özellikle Doğu Bölgelerinde karların erimesi sonrasında yetişen bir mantar olarak bilinir.
Yağmurun bol olduğu dönemlerde daha çok bulunan mantar türü bu dönemlerde daha uygun fiyata satılırken yağmurun az olduğu yıllarda daha pahalıya satılır. Ortalama olarak domalan mantarının kilosu ise 40 TL ile 60 TL arasında seyreder.
Dünyada “kara elmas” olarak bilinen trüf mantarının kilosu 18 bin lira! - TGRT Haber. Dünyada “kara elmas” olarak bilinen trüf mantarının kilosu 18 bin lira! Kalitesine göre kilogram fiyatı 3 bin 500 euroya kadar alıcı bulan trüf mantarını Giresun'un Alucra ilçesinde de yetiştirmek için çalışma başlatıldı.
Dünyada “kara elmas” olarak adlandırılan trüf mantarları İspanya, Fransa, İtalya ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz iklim kuşağında doğal olarak yetişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri