Resim, heykel, mimarlık, müzik ve şiirden oluşan beş başlıca sanat alanını kapsar.
Yedinci sanat, güzel sanatların geleneksel altı dalına (resim ve heykel, mimari, dans, tiyatro, edebiyat ve müzik) sonradan eklenen "sinema sanatı" nı anlatan deyim. Yedinci Sanat (dergi), 1973 - 1975 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık sinema dergisi.
Sanat dalları, herkesin bildiği gibi mimari, heykel, resim, edebiyat, müzik, tiyatro ve sinema olmak üzere yedi tanedir.
Bugün MÜGSF bünyesi kapsamında Resim, Grafik, Seramik-Cam, Tekstil, İçmimarlık, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Heykel, Geleneksel Türk El Sanatları, Film Tasarımı, Fotoğraf, Temel Sanat Eğitimi ve Müzik olmak üzere oniki bölüm bulunmaktadır.
Heykel, 3. Resim, 4. Müzik, 5. Edebiyat (şiir ve nesir), 6. Gösteri sanatları (dans ve tiyatro), 7. Sinema ve film, 8. Medya sanatları (radyo, televizyon ve fotoğraf), 9. Çizgi roman, 10. Video oyunları veya genel olarak elektronik sanat ve dijital sanat formları.
İlgili 22 soru bulundu
Bu dallar resim ve heykel, müzik, tiyatro, dans, edebiyat, mimari ve sinemadır. İlk altı sanattan farklı olarak sinema diğer tüm sanat dallarını bünyesinde barındıran karma bir sanat dalı olarak karşımıza çıkacaktır.
Sanat yeteneği sahibi olan kişiler, müzik, resim, heykel, tiyatro, dans, edebiyat ve benzeri sanat dallarında özgün ve etkileyici eserler ortaya çıkarabilirler. Sanatsal yetenek doğuştan gelen bir özellik olabileceği gibi, çevresel faktörler de bu yeteneğin gelişiminde büyük katkı sağlayabilir.
Grafik tasarım bölümü çizim ile ilgisi hem geleneksel hem de dijital düzeyde olanlar için daha uygundur. Ayrıca görsel dünyayı sanatsal bakış açısının yanında ticari perspektiften de yorumlamayı sevebilmek de önemli bir ayrıntıdır.
Güzel Sanatlar Fakültelerinin, Konservatuvarların ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarının yetenek sınavlarına başvuru hakkı için asgari TYT'de 150 ve üzerinde bir puana sahip olman gerekiyor.
Sanat çeşitleri; resim, müzik, heykel, dans, fotoğraf, video, çizim olarak bilinmektedir. Sanat genel olarak insanları hareket ettirme amacı ile yine insanlar tarafından üretilen tüm eserlerin bir araya getirildiği eserlerin tümü olarak ifade edilebilir.
Görsel sanatlar göze hitap eden ürünler çıkaran sanatlardır. Seramik, resim, heykel, tasarım, fotoğrafçılık, çini ve mimarlık bu sanatlara örnek olarak verilebilir. Gösteri sanatları, kavramsal sanat ve dikiş gibi farklı sanat türleri de görsel ögeler barındırmaktadır.
O yedi dalı hemen sıralayalım. Yedi sanat dendiği vakit akıllara ilk önce resim ve heykel gelir. Bu ikili en eski sanat dalı olarak karşımıza çıkar. Tarih öncesi dönemlerde mağara duvarlarına çizilmiş resimlerden ve taşa verilen şekillerden günümüze kadar ulaşmayı başaran örnekleri bulunmaktadır.
Görsel Sanatlar bölümü, öğrencilere resim, heykel, grafik tasarım, fotoğrafçılık, video, animasyon ve diğer görsel sanatlar alanlarında eğitim veren bir sanat bölümüdür.
Sanat ve Tasarım alanı; mekân düzenlemeleri ve tasarımı, resim, heykel ve tasarım uygulamaları, yüzey süsleme ve dekoratif tasarım uygulamaları ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Sanatsal tasarımlar, mekânların daha estetik ve sıcak bir ortam hâline gelmesini sağlar.
Güzel sanatlar lisesi mezunları dilerlerse eğitim hayatlarını güzel sanatlar fakültesinden devam ettirebilir dilerlerse liseden aldığı mesleki eğitim ile hemen bir iş arayışına girebilir ve sektörlerine yönelik çalışmaya başlayabilirler.
Bu meslekler; grafikerlik, fotoğrafçılık, yönetmenlik, yazarlık, müzik alanı, mimarlık, reklamcılık, görsel iletişim, web tasarımcısı, moda- saç tasarım, endüstriyel tasarım, aşçılık, video-animasyon gibi alanlardan edinilir.
Grafik Tasarımı bölümü mezunları, grafik tasarım, reklamcılık, web tasarımı, animasyon, dijital medya, ambalaj tasarımı, kitap tasarımı ve benzeri alanlarda çalışabilirler. Mezunlar, işletmelerin pazarlama, iletişim ve reklam ihtiyaçlarını karşılamak için tasarımlar üretebilirler.
Çizim kabiliyeti; insanların görsel zeka seviyesi ile ilişkili bir yetenek olarak kabul edilir.
Resim Yapma Yeteneği Olmayanlar Resim Yapabilir mi? Hiç yeteneğiniz olmasa da sıfırdan resim kursuna başlayarak ve adım adım ilerleyerek resim yapabilmeniz mümkün. Önemli olan deneyimli ve size gerçekten yol gösterebilecek eğitmenlerle çalışmak.
İnsanların çeşitli yetenekleri vardır. Örneğin: hızlı düşünebilme, çeviklik, soyut düşünebilme, farklılıkları görebilme, tasarım yapabilme, kokuları ayırt edebilme… Bu yetenekleri hayatımızda çeşitli alanlarda kullanırız.
Yüksek akademik başarı, keşif ve icat yeteneği, yaratıcı davranışlar yeteneği, liderlik yeteneği, ilişkilerdeki başarı yeteneği, görsel ve performansa dayalı sanat dallarındaki yeteneği, sportif yetenek gibi çeşitli alanlarda gösterilen başarı üstün/özel yetenek olarak görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri