Hangi Metaller En İyi Isıyı İletir? Gördüğünüz gibi, en yaygın metallerden bakır ve alüminyum en yüksek ısı iletkenliğine sahipken, ıslah çelikleri ve bronz en düşük değerlere sahip.
Isı alıĢveriĢini engellemeyen veya ısıyı iyi ileten maddelere ısı iletkeni maddedenir. Altın, gümüĢ, bakır, alüminyum, demir ve çelik gibi metaller ısıyı iyi ileten maddelere örnek olarak verilebilir.
Fakat metaller iyi bir ısı iletkenidir ve dokunduğumuz anda gerçekleşen ısı transferinin hızı tahtaya göre daha fazladır. Bu yüzden demir yüzeyi daha soğuk hissederiz.
Enerji tasarrufu ve CO2 emisyonu yönünden ele aldığımızda, elektrik ve ısıyı en iyi ileten metaller arasında, bakır öne çıkmaktadır.
ISI İLETİM ALETİ
Dairesel demir levha üzerinde monteli farklı 4 metal çubuktan oluşmaktadır. Çubuklar; bakır, pirinç, alüminyum ve metal.
İlgili 30 soru bulundu
Metallerin özellikleri
Işığı yansıtma özellikleri vardır. Isı ve elektriği iletirler.
Isı iletim katsayısı maddenin fiziksel bir özelliğidir. Genel olarak maddenin cinsine,sıcaklığına,kalınlığına ve basınca bağlıdır. Gazların ısı iletim katsayıları sıcaklık arttıkça artar,çok yüksek ve düşük basınçlar dışında pratik olarak basınca bağlı değildir. Isıyı iyi iletemeyen maddelere ısı yalıtkanı denir.
Hangi Metaller En İyi Isıyı İletir? Gördüğünüz gibi, en yaygın metallerden bakır ve alüminyum en yüksek ısı iletkenliğine sahipken, ıslah çelikleri ve bronz en düşük değerlere sahip.
Bakır en iyi iletken madde olarak elektrik alt yapısında kullanılır.
Alüminyum kolay soğuyup ısıyı emen bir metal olması nedeniyle soğutma sanayinde geniş bir yer bulur.
Isınma: Alüminyum ısıl iletkenliği demir ve çeliğe göre üç kat fazladır. ısıtma sistemlerinde kullanılan en verimli metaldir. Bu sebeple daha çabuk ısınır ve daha çabuk soğur.
Avantaj olarak alüminyum daha düşük bir ergime sıcaklığına sahip olduğu için demir ve çeliğe göre daha kolay eritilip, döküme hazır hale getirilir. Fakat alüminyumun ergime sıcaklığının düşük olmasına bağlı olarak yüksek sıcaklık gerektiren alanlarda kullanılmaz.
Metaller atomik yapılarında elektrik akımının iletimini sağlayan serbest elektronları mevcuttur. Serbest elektronların çokluğu, elektrik iletimini sağladığı gibi ısı iletimini de sağlar.
Elmas, mükemmel bir elektrik izolatörüdür. Keza ısı iletkenliği en yüksek olan maddedir.
Saf gümüş kolay paslanmaz. Elektrik ve ısıyı çok iyi iletir.
Oldukça iyi bir korozyon direncine sahiptir. Aynı zamanda Nickel 200 (Alloy 200) malzemenin iyi mekanik özellikleri bulunmaktadır. Oldukça pahalı olan bu malzeme yüksek elektrik ve ısı iletkenliğine sahiptir ve bu sebeple çeşitli mühendislik alanlarında tercih edilmektedir.
Genel olarak bilinen en iyi iletken bakırdır. Bunun sebebi ise gümüş haricinde, en yaygın kullanılan iletken metal olmasıdır. Bakır, Uluslararası standart haline gelmiştir.
değişmekte olup elektrik en iyi ileten iletken GÜMÜŞdür.Pahalı olması nedeniyle kısıtlı alanlarda kullanılır. Örneğin kontaktör, şalter,vb.Elektriğin dağıtılması ve iletilmesinde aliminyum ve bakır kullanılır. iletkenlerin iletkenliği karşılaştırmada kullnılır.
Gümüşten sonra elektrik iletkenliği en yüksek olan metaller bakır, altın ve alüminyumdur. Bakır gümüşe göre daha ucuz olduğu için genellikle kablo ve tellerde bakır kullanılır. Gümüş ve bakırdan sonra altın, altının oksiti ve alüminyum en iyi iletkenliğe sahip metallerdir.
Buna örnek olarak altın, gümüş ve bakır gösterilebilir. Gümüş en iyi iletkendir, ikinci en iyi iletken bakır, sonraki altındır. Bakır, kablo ve tellerde gümüşe göre ucuz olması nedeniyle tercih edilir. Altın kolay oksitlenmemesi sebebiyle elektriksel kontaklarda kullanılır.
Genellikle katılar ısıyı akışkanlardan daha iyi iletirler. Ayrıca elektriği iyi ileten maddeler, örneğin metaller, aynı zamanda ısıyı da iyi iletirler.
Yüksek iletkenlik, K, hızlı ısı akışını gösterir ve düşük iletkenlik, düşük ısı akışını gösterir. Aynı malzemenin daha kalın parçaları, ısının ince parçalardan daha yavaş akmasına neden olur. Dolayısıyla gerçek termal performans, malzemenin hem iletkenliğine hem de kalınlığına bağlıdır.
Tanecikler birbirinden ne kadar uzaksa maddenin ısıyı iletme hızı o kadar azdır. Tahta kaşığı oluşturan tanecikler birbirine uzak olduğu için ısının yayılma hızı düşüktür.
Metal ısıtıldığında genleşir. Sıcaklık, uzunluk, yüzey alanı ve hacim artar. Bunun için bilimsel terim ısıl genleşmedir. Isıl genleşme derecesi, farklı metal türlerine göre değişir.
Elektronik iletkenlik (metalik iletkenlik): Metallerdeki iletkenlik elektronların hareketliliğinden kaynaklanmaktadır. Metalik iletkenlik yükselen sıcaklıkla düşer. Sıcaklık yükseldikçe daha etkin hale gelen atomların termal titreşimleri elektronların saçılmalarını arttırarak, direnci yükseltir .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri