Tüm metallerin korozyona uğradığı bilinen bir gerçektir. Fakat her bir metal farklı oranlarda korozyona maruz kalır. Bu nedenle iki veya daha fazla farklı metalden imal edilmiş alaşımlar, paslanma ve oksitlenmeye karşı çok daha dayanıklıdır. Teknik olarak, karbon ve demir içeren tüm çelik türleri alaşımlıdır.
Demirin Korozyonu
Pas, çelik gibi demir alaşımlarını da etkileyebilir. Demirin paslanması, oksijenden yoksun bir ortamda demirin klorürle reaksiyona girmesiyle de meydana gelebilirken, başka bir korozyon türü olan yeşil pas, doğrudan metalik demir veya demir hidroksitten oluşabilir.
Korozyon, malzemenin yüzeyindeki kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan bozulmadır. Paslanmaz çelikler, yüksek korozyon direnci sağlamak için tasarlanmış malzemelerdir. Ancak, korozyon direnci mutlak değildir ve çeşitli faktörler paslanmaz çeliklerde korozyona neden olabilir. Yani paslanmaz çelik de paslanabilir.
Su, tuz ve kireç karışımı gibi çeşitli doğal çözeltiler de kullanabilirsiniz. Beyaz sirke, hidrojen peroksit ve kabartma tozu macunu da uygun seçeneklerdir. Galvanizli çelik borular pas oluşumuna karşı koruma sağlamak için çinko kaplıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Ürünün amacı pası sökmek yerine pasın kendisini bir kaplama malzemesine çevirerek paslanmayı durdurmaktır. RUST STOP hemen hemen tüm paslanmış demir ve çelik yüzeylerde kullanılabilir. Uygulandığında metalin üstündeki pası, nemi dışarıda tutacak koruyucu bir tabakaya çevirir ve korozyonun devam etmesini engeller.
Metali, paslanmayı oluşturan dış etkenlerden uzak tutabilmek amacı ile metal yüzeylere koruyucu yöntemler uygulanır. Bu koruyucu yöntemlerden bazıları boya, plastik, nikel, krom, bakır ve çinko kaplamadır. Ancak; bütün bu kaplama yöntemleri arasında çinko kaplama en güvenli ve uzun ömürlü olanıdır.
Paslanmaz çelikler, yanlış sürelerde ve yanlış sıcaklıklarda, yanlış koşullarda ısıl işlem yapılması halinde, ısıl işlem sonrası paslanmaz çeliğin tepkimeye girmesine yol açabilir. Bu tepkime paslanmaz çeliğin hem kararmasına, hemde paslanmasına yol açabilir.
Örneğin, 304 paslanmaz çelik, kuru ve temiz bir atmosferde mükemmel korozyon önleyici özelliklere sahiptir, ancak bir kıyı bölgesine taşınırsa, tuz bakımından zengin deniz sisinde hızla paslanır. Bu nedenle, tüm paslanmaz çelik türleri her zaman korozyona ve paslanmaya karşı koyamaz.
304 Paslanmaz Çelik: 304 kalite paslanmaz en yaygın kullanılan paslanmaz çelik kalitesidir.
Pas, mutfakta uzun süre bulunan demir, nem ve oksijenin birleşimiyle oluşur. Pas oluşumuyla, mutfak gereçleri işlevini yitirebilir. Özellikle mutfakta sık sık kullanılan bıçağın paslanması, oldukça kötü bir durumdur.
Alüminyum ve Çelik Karşılaştırma
Paslanmaz çelik demir, krom, nikel, manganez ve bakırdan yapılmıştır ve korozyona karşı direnci fazladır fakat alüminyum, yüksek oksidasyon ve korozyon direncine sahip olduğu için aşırı asidik ve baz ortamlarda hızlı bir şekilde paslanma gösterebilir.
Metal Neden Paslanır? Metaller su ya da oksijen ile temas ettiklerinde paslanmaya karşı hassas elementlerdir. Bu durum, elementler arasındaki doğal bir kimyasal reaksiyon olarak tanımlanmaktadır. Bununla beraber, tuzlu ve asitli su da korozyonun hızlanmasına neden olmaktadır.
Paslanmaz çeliğin kalitesini anlamak için TÜBİTAK'ın laboratuvar merkezlerine gerekli numuneler verilerek kalite ölçümleri yapılabilir. Çeliklerin kalitesi yüzey kısımlarından anlaşılmaz. Çelik oluşumunda farklı bileşenler yer alacağı için yüzey görüntülerinde de çeşitlilik olabilir.
Gümüş gibi parlak, mavimsi beyaz, kolay kırılan sert bir maden olan krom havaya karşı çok dayanıklıdır, nemli havada bozulmaz, yani paslanmaz. Bu niteliğinden dolayı, paslanma olasılığı büyük olan madenlerden birçoğu ince bir krom tabakası ile kaplanır. Krom en başta demiri sertleştirmekte kullanılır.
430 kalite paslanmaz çelik malzeme krozyona karşı çok yüksek bir mukavemete sahip değildir. Genellikle dekoratif amaçlı imalatın olduğu yerlerde kullanılan bu paslanmaz çelik kalitesi fiyat bakımında uygundur ve paslanma probleminin çok olmayacağı yerlerde tavsiye edilir.
Üretim hatalarından biri olan sıcaklık uygulama işlemi de çeliğin paslanmasına sebep olur. Bu aşamada ısı ve zaman oldukça etken bir rol oynamaktadır. Doğru süre ve doğru ısı işlemi ile çeliğin paslanmasının önüne geçilir. Aksi takdirde çelik, doğru olmayan koşullarda işlem gördüğü için tepkimeye girerek paslanır.
304 kalite paslanmaz çelik, %15 ila %20 arasında krom ve %2 ila %10 arasında nikel içermektedir. Birçok paslanmaz manyetik özelliğe sahip olsa da 304 kalite paslanmaz içerisinde daha az elektriksel bileşen içerdiğinden manyetik özelliğe sahip değildir. Bu özelliği onu diğerlerinden ayıran önemli bir tarafıdır.
Paslanmaz çelik gibi özel alaşımlar sayesinde oksitlenme sürecinin ertelenmesi ve engellenmesi sağlanabilir. Metallerin rutubetli, nemli veya asitli ortamlarda bulunması oksitlenmesine, paslanmasına ve çürümesine sebep olabilir.
Farklı metallerin aksine, çelik kalitesi ve yorulma ömrü ile bilinir. Farklı metallere kıyasla çok büyük yükleri uzun süre tolere edebilir. Çelik, sağlam ve güçlüdür ve evlerin, gök sıyırıcıların, gemilerin veya silahların inşa yapıları veya diğer projeler için kullanılan yapılar için yapılmıştır.
Alüminyum, mükemmel işlene bilirlik özellikleri olan hafif, gümüşi, paslanmaya karşı dirençli bir metaldir—oksijen ve silisyumdan sonra en çok rastlanan (en çok bilinen) elementtir.
Zamanla galvaniz kaplama çeliğin üzerinde bulunan çinko tabaka aşınır veya solar. Eğer çeliğin yüzyinde bulunan galvaniz kaplama çeliği koruyamazsa çelik paslanmaya başlar. Pasın , çeliğe işleyip çeliği çürütmesini önlemek için, yüzeyin pastan arındırılması gerekmektedir.
Krom, oksijenin demir ile kaynaşması için krom oksit tabakası meydana gelmeden önce birleşir. Oluşan bu tabaka pasın ortaya çıkmasını önler. Ayrıca, oluşan tabaka alttaki metali koruyan paslanmaya karşı dayanıklıdır.
Genellikle ahşap yüzeyleri çevresel etkilerden korumak için kullanılır. İçerisinde yer alan katkı maddeleri ve reçine sayesinde paslanmayı önler. 50'li yıllardan sonra, dünya genelinde kullanım oranı artan vernik, kullanıldığı yerlere ve içerisindeki maddelere göre birçok türe ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri