Fakat en sağlıklı ve lezzetli olan domates yaz aylarında doğal koşullar altında yetişen domateslerdir.
İlkbaharda yetişen sebzeler: İlkbahar meyvelerinde olduğu kadar ilkbahar sebzeleri de çok fazla tüketilmektedir. Enginar, havuç, bakla, barbunya, patlıcan, kabak, domates ve bezelye ve gibi sebze çeşitleri yer almaktadır.
Hasat Ve Verim:Serada domates yetiştiriciliğinde hasat tohum ekiminden itibaren yaklaşık 4.5-5 ay sonra başlar.Tek ürün yetiştiriciliğinde şubat ayında başlayan hasat temmuz ayına kadar sürer.Sonbahar yetiştiriciliğinde Kasım ayı ortalarında başlar,şubat ayı ortalarında biter.İlkbahar yetiştiriciliğinde ise Nisan ...
Ağustos ayında domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber, sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı salçalık biber, çarliston biber ve kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm tüketebilirsiniz.
Anavatanı Güney Amerika olan domates, And Dağları'nda Aztekler tarafından keşfedildi. 1500'lü yıllarda Meksika'nın İspanyollar tarafından istila edilmesiyle de “Dünya Turu” başladı.
İlgili 28 soru bulundu
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
Özetlemek gerekirse, domates macerası 15. yüzyıl Amerika keşfi ile başlayıp oradan 16. yüzyılda Avrupaya sonra da 17.yüzyıl sonlarında Osmanlı'ya gelmiş ve Osmanlı mutfağının en önemli ürünlerinden biri haline gelmiştir.
Domateslerin kışın yetiştirilebilmesi için fidanların, eylül ayının sonundan kasım ayının sonuna kadar yetiştirilmesi gerekmektedir. Fideler, ocak ayına kadar sürekli olarak bir yerde muhafaza edilmektedir. Fideler sıcak suyla sulanır ve bulundukları ortamın ısısı 20-22°C olması gerekir.
İlkbahar aylarında gübrelenen topraklar domates yetiştirmek için elverişli hale gelirler. Domates tarlada ve saksıda yetiştirmek için uygun bir sebzedir. Domates fidesi ekildiği toprakta ne çok altta ne de çok üstte bulunmalıdır. Yeterli güneş ve bol su ile beslenen domates fideleri kısa sürede gelişmeye başlarlar.
Domates, yetişmek için güneşe ve sıcak havaya ihtiyaç duyduğundan domates tohumu ekimi için en uygun dönemin mart, nisan ayları olduğunu söyleyebiliriz. Domatesin yetişmesi için en az 13°C sıcaklık olması gerektiğini de hatırlatalım.
Fazla su, bitkilerin gövdelerinde kalınlaşmaya ve yapraklarında genişlemeye neden olur. Böyle bitkilerde verim ve meyve kalitesi düştüğü gibi, hastalıklara dayanıklılıkta azalır.
C vitamini yönünden zengin olan domates bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve grip benzeri virütik hastalıklara karşı korur. Safra ve böbrek taşlarının düşürülmesine destek olur.
Kasım ayı sonuna kadar hasat edilecek, raf ömrü uzun olan Çanakkale domatesi, özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi metropollerde tüketicilerin ilk tercihi oluyor.
İnce kabuklu domatesleri tercih edin. Aynı zamanda rengi kırmızı ve ağır olması da domatesin olgun olduğunu gösterir. Çok sert domatesler genelde yeterince olgunlaşmamış olduğunu gösterir. Bu yüzden ne sert, ne de çok yumuşak domatesleri tercih etmeyin.
Çanakkale domatesinde açık alanda hasat genel olarak 20 Haziran'da başlar. Bu tarihten önce hasat yapılmamaktadır.
Bolca güneş gören pencere kenarında domates fideleri daha çabuk yetişir. Ama fideyi yetiştirdiğiniz saksıdaki toprak soğuk olduğu takdirde çimlenme süresi gözle görülür şekilde yavaşlayacaktır. Fideleriniz saksıdayken düzenli olarak sulamanız gerekmektedir.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Çiçeklenme döneminde yaşanılacak nem eksikliği verimi olumsuz etkiler.
Sıcak havayı seven olan domates genellikle yaz aylarında güneş ışığıyla birlikte olgunlaşır. Olgunlaşması için bir diğer etken sudur. Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir.
Sebzelerin şehinşahı ise domatestir! Her şeyden evvel şunu belirtelim ki, domates yaz sebzesidir ve kışın yenilmesi istenmez. Çünkü o da yeşil fasulye, patlıcan, salatalık gibi serinletici özelliğe sahip olduğundan kış sebzesi değildir.
Seralarda yetiştirilen ürünlerle mevsiminde tarlada yetiştirilen ürünler arasında bileşim açısından bir fark bulunmadığı gibi seralarda üretilen ürünlerin tüketilmesinde gıda güvenliği açısından da bir risk yok.
1) Domates
A ve C vitaminini karşılamanız için ideal bir yaz sebzesi olan domates girdiği her yemeği renklendirirken lezzet de katmaktadır. Kansızlığa karşı tüketiminin önem verilmesi gereken sebzeler arasında yerini alıyor.
Mesela cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman domatesin tadını hiç bilemedi. Domatesteki A, B ve C vitaminlerinden, içindeki flavonoidlerden, potasyum ve demir minerallerinden ve en önemlisi birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan likopenden faydalanamadı.
Osmanlı, domatesi ABD'den değil İtalya'dan öğrenmiştir. Bu dönemde sadece yeşil domatesler tüketilmiş, kızaranların bozulduğu düşünülerek atılmıştır. Ayrıca uzun yıllar boyunca Anadolu'da sadece çeri domates üretilmiş ve tüketilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri