Meyve çabuk acıktırır Örneğin incir, muz, karpuz, kavun ve üzümün glisemik indeksi diğerlerine oranla daha yüksektir ve daha çabuk acıktırırlar. Elma, armut ve şeftali gibi meyveler ise glisemik indeksi düşük olanlarıdır.
Elma: Yapılan diyetlerde ara öğün olarak elma tavsiye edilir bunun nedeni ise tok tutucu özelliğinin olmasıdır. Kalorisi az olan elmayı acıktığınızda yerseniz bir süre daha tok hissedersiniz. Çilek: Canınız çok fazla tatlı istediğinde bir kap dolusu çilek yiyebilirsiniz.
Kavun, karpuz, üzüm: Meyveler içerdikleri vitamin, mineral, posanın yanı sıra belirli miktarlarda şeker içeriyor. Yüksek şeker içermek aynı zamanda çabuk acıktırmak anlamına geliyor.
İncir, hurma, ananas, kavun, karpuz gibi meyveler iştahı açıyor. Glisemik indeksi düşük meyveler de porsiyon kontrolünde tüketildiğinde iştahı kontrol etmeye yardımcı oluyor. Bu meyveler ise elma, armut, mandalina, nar, şeftali gibi meyvelerdir. Meyvelerin glisemik indeksi düşük olsa da acıktırır, iştahı arttırabilir.
Liften zengin yiyecekler; mercimek, fasulye, meyve, yulaf, tüm meyve ve sebzeler. Bunların içerdikleri lif, şeker molekülleriyle birleşip onların emilimini yavaşlatır. Böylece kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
İlgili 42 soru bulundu
Meyveleri şekerli gıdalarla birlikte tüketmekten kaçınmalısınız. Örneğin; karpuz, kavun ile beraber bal, reçel, şerbet tüketmek vücudunuzun şeker dengesi için çok sakıncalıdır. Bunun yanı sıra balığın yanında incir, ayva ve kavun tüketmek kulunç, bahak ve baras gibi ciddi hastalıklara neden olabilir.
Kiraz, lifli yapısı sayesinde, yetişkin bir bireyin bağırsak sağlığı için gereken 30-35 gram lif ihtiyacının yaklaşık yüzde 15'ini karşılar. Kiraz, lifli yapısı sayesinde tok tutarak açık hissini yatıştırmaya yarar. Kiraz, kompleks karbonhidrat içerdiği için uzun süre tokluk hissi verir ve tatlı isteğini bastırır.
Elma yediğimizde sanki bir şeyler yememiş gibi hissederiz. Hatta açlığımızı bastırmak için yediysek bile daha fazla acıkırız. Elmanın yüzde 85'i sudan, yüzde 12'si ise karbonhidrattan oluşur. Bu nedenle kişide tokluk hissi yaratmıyor.
Meyve çabuk acıktırır
Bu bağlamda meyvelerin glisemik indeksi göz önünde bulundurulmalı. Örneğin incir, muz, karpuz, kavun ve üzümün glisemik indeksi diğerlerine oranla daha yüksektir ve daha çabuk acıktırırlar.
Bununla beraber, gece atıştırmaları sırasında meyvelerin, özellikle işlenmiş yiyeceklere ve diğer yiyeceklere oranla, uykuyu olumsuz etkileme olasılığı daha düşüktür. Muz, kayısı, hurma gibi yüksek magnezyum oranına sahip meyveler kişinin rahatlamasına ve daha iyi uyku uyumasına yardımcı olabilir.
Özellikle fruktoz içeren (meyve gibi) besinleri tükettikten birkaç saat sonra kan şekerinde ani bir şekilde düşüş gerçekleşir. Hipoglisemiye bağlı fruktoz içerikli besin tüketildiken sonra acıkma görülür.
Dr. Canan Efendigil Karatay, tüketim zamanı ve miktarının meyveleri sağlıksız hale getirebildiğini ifade ederek, "Meyvelerin şekeri ve her türlü şeker, tatlı zehirlerdir. Hiçbir zaman aşırı şekilde, özellikle akşamları geç vakitlerde tüketilmemelidir" dedi.
Patates, pirinç, bezeleye, havuç, hamur işleri glisemik indeksi yüksek diğer besinlerdir. Protein ağırlıklı beslenin; Çok fazla yağlı olmayan kırmızı et, beyaz et, süt, yoğurt, yumurta, peynir, kaşar peyniri gibi yiyecekler uzun süre acıkmamanızı sağlar.
Et, tavuk, balık, süt ürünleri tüketmeniz gerekir. Zayıflama sürecinde özellikle de daha çok tok tutan lifli besinler tüketmek gerekir. Tok tutan ve zayıflamaya yardımcı olan besinler arasında ise; yulaf, avokado, fındık, elma, armut, yoğurt ve ceviz, haşlanmış yumurta, yeşil çay, şeker yerine tarçın yer alıyor.
Sebzeler, baklagiller, tam tahıllar ile şeker miktarı çok yüksek olmayan meyveler doğru karbonhidratlardır. Fasulye, bezelye, mercimek, lahana, pazı, ıspanak, pırasa, kepekli bulgur, ekşi maya ile yapılan tam tahıllı ekmek, elma, portakal, kayısı gibi seçimler sizi daha uzun süre tok tutacaktır.
Ceviz, elma, yoğurt, mercimek, tam buğdaylı makarna, kiraz, üzüm ve fasulye gibi yiyecekler tokluk hissinin uzun süre gidebilmesine destek verebilir.
Eğer biraz yemek yiyip 20 dakika kadar beklerseniz leptin hormonu beyne tokluk mesajı yollar ve sizi çok yemek yemekten kurtartır. O yüzden karnınızın tam dolmasını beklemeden yemeyi yarıda kesip 20 dakika bekleyin, gerçekten ihtiyacınız olan kadarını yemiş olduğunuzu anlayacaksınız.
Mandalina, portakal, greyfurt ve limon gibi meyveler C vitamini ve çok miktarda lif içerir. İçerdikleri bol su ve düşük kalori değerleriyle, kilo vermek isteyenler için mükemmel bir tercih olacaklardır.
Tropikal meyveler özellikle mango, muz, ananas ve avokado gibi meyveler yüksek kalorileri ile enerji vericidir. Yine tropikal bir meyve olan passiflora da kilo almada etkin bir meyve çeşididir. Bunların yanı sıra üzüm, incir, kayısı gibi meyveler özellikle kuru olarak tüketildiklerinde yüksek enerji içermektedir.
Eğer bir kişi geç vakit yatmadan önce meyve tüketirse burada tabii ki meyvedeki bulunan fruktoz dediğimiz şeker var. Bu şekerin yağa dönüşüp kana geçmesi çok kolay olmakta. Dolayısıyla şişmanlık için önemli bir konu diyebiliriz. Geç vakit yemek doğru bir uygulama değil.
Meyve günde 4 porsiyonu geçmeyecek şekilde, yemekten en az 2 saat sonra veya aç karnına yenmelidir. Özellikle akşamları geç vakitlerde tüketilmemelidir.
Meyveler vitamin ve mineral deposu olarak anılsa da içerdikleri yüksek oranda lif ile sindirim işlevini de rahatlatırlar. Bu nedenle kahvaltı masamızda az da olsa meyveye yer açmamız sağlıklı beslenmemiz açısından önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri