Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Tüm meyveler şeker hastaları için uygun değildir. Doğal bileşimleri nedeniyle güçlü bir şeker yüküne sahip olanlar, şeker hastaları tarafından tüketilmemelidir. Bazı örnekler üzüm, incir, muz, mango ve papayadır.
Kabukları ile yenebilen elma armut gibi meyveleri kabuklarını soymadan yemek, kan şeker dengenizi daha iyi sağlayabilir. Tek seferde 1 porsiyondan daha fazla meyve yemek, kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olabilir. Günde 3 porsiyon meyveyi 3 farklı ara öğünde tüketmek daha iyi bir kan şeker dengesi sağlar.
Şeker hastalığı olanlar için besleyici bir sebzedir. Lifli yapısı vardır, kan şekerinin hızlı yükselmesine engel olur.
İlgili 32 soru bulundu
Ancak tek başına tüketilen incir, muz, üzüm gibi meyveler kan şekerini çok hızlı yükselteceği için risk oluşturuyor.
Meyve aromalı yoğurtlar genellikle yağ bakımından düşüktür ancak şeker bakımından yüksektir, bu da daha yüksek kan şekeri ve insülin seviyelerine yol açabilir. Sade, tam yağlı yoğurt, diyabet kontrolü ve genel sağlık için daha iyi bir seçimdir.
Şekere İyi Gelen Meyve ve Sebzeler
Şeftali glisemik indeksi ve yükü düşük olan bir meyvedir. Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Balın doğal bir şeker ve karbonhidrat olması kan şekerinizi etkilemesi olağandır.Sofra şekeri ile karşılaştırıldığında, balın daha düşük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Bazı araştırmalar bal yemenin insulin seviyesini yükseltirken kandaki şeker oranını azaltabileceğini göstermektedir.
* Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle mercimek, şeker hastaları için değerli bir besindir. Çünkü insülin ve kan şekerini düşürür.
Özellikle lifli besinler olan, ıspanak, pazı, enginar, kereviz, taze fasulye gibi sebzeler tercih edilmelidir. Patates, pirinç ve makarna gibi glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilmemelidir. Gece ara öğününde, 1 su tarçınlı süt tercih etmek, kan şekerini stabil hale getirmektedir.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Örneği şeker oranı en yüksek meyve üzüm olarak bilinir. Bunun yanında en şekerli meyve hangisidir sorusunun cevabı üzümle birlikte karpuz da olabilmektedir. Şeker hastalarının özellikle bu meyvelere ayrıca dikkat etmeleri gerekir.
Öğünlere günde ortalama 38 gramdan fazla yumurta katmanın diyabet riskini yaklaşık olarak yüzde 25 oranında artırdığı ortaya çıktı. Günde (bir yumurtanın eşdeğeri olan) 50 gramdan fazla yiyenlerin hasta olma riski ise yüzde 60 arttı.
Glisemik indeksi düşük olan ayva bu sayede kan şekerini çok hızlı yükseltmez. Bu nedenle diyabeti olan veya diyet yapan kişiler de rahatlıkla tüketebilir.
Şeker hastalığına sahip kişilere önerilen diyet listelerinde genel olarak sağlıklı karbonhidratlar da vardır. Şeker hastaları hangi baklagilleri yemeli diye soracak olursanız; fasulye, nohut, mercimek ve bezelye gibi lifli ve sağlıklı karbonhidratlar sınıfına giren kuru baklagilleri tercih etmelisiniz.
Pekmezin içerisinde bulunan yüksek miktarda şeker, şeker hastaları için büyük risk taşımaktadır. Şeker hastalarının pekmez tüketmemeleri gerekir. Tahin içerisinde de yüksek miktarda protein bulunur. Bu da böbrek rahatsızlığı yaşayan kimseler için hayati önem taşır.
Tufts Üniversitesi'nde Haziran ayında yapılan bir çalışmada günde bir çorba kaşığı tereyağı tüketiminin diyabet riskini azaltmak için küçük bir katkı yapabileceğini ortaya koydu. Bunun ardından Harvard Üniversitesi'nde yapılan araştırmada doymuş yağların kalp hastalığının gelişme riskini yüzde 8 artırıyor.
Zeytinin, yangı giderici, kan şekerini düşürücü, yüksek tansiyonu düşürücü, damar sertliğini önleyici, kan lipit seviyesini düşürücü, kemik kaybını onarıcı, mikrop kırıcı, antioksidan, antikanser ve daha birçok etkilere sahip olduğu deneysel olarak ortaya konuldu.
Protein miktarı, peynirin çeşidine bağlı olarak değişir.100 gram süzme peynir 12 gram ,eski kaşar peyniri 26 gram ,tam yağlı beyaz peynir 16 gram protein içerir ( kaynak : TURKKOMP ). Peynir hem düşük karbonhidrat hem de yüksek protein içermesi sayesinde kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.Ayrıca içerdiği ...
Elma: Kolesterol ve kalp rahatsızlığı yaşayanlar için aranan besin olan elma, kan şekerini dengelemesiyle diyabetle savaşmak için de gizli silahlardan biri.
Lif bakımından zengin olan muz, açlığı bastırır. Ayrıca kilo alımını engelleyen nişasta içerir. Kandaki şeker seviyesini düşürür ve insülin duyarlılığını artırır.
Çay kan şekeri seviyesini düşürebilir
Siyah çay, vücutta insülin kullanımını arttırmaya yardımcı olduğu bulunan moleküller içerdiğinden, tatlandırılmamış olarak içildiğinde kan şekeri üzerinde olumlu olan etkiler keşfedilmiştir.
Ekşi mayalı olarak hazırlanmış ata tohum siyez, karakılçık, iza ekmeleri gibi tam çavdar ekmeği de şeker hastaları için en uygun seçimlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biriside bu ekmeklerde kullanılan unların karışım olmaması %100 olarak hazırlanmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri