Bir avuç kadar taze (dondurulmamış) lezzetli meyveler, betakaroten gibi antioksidanlar ve cilt iyileştirici kimyasalların kaynağıdır. Yaban mersini, böğürtlen ve ahududu tüketmek cildinizdeki sivilceleri yok edecektir.
Çinko içeren besinlerin, ciltteki sivilce oluşumunu engelleyebiliyor. Antibakteriyel bir ajan olan çinko, aynı zamanda sivilceli ciltler için üretilen cilt bakım ürünlerinin içinde de bulunuyor. Balık, soya fasulyesi ve fındık gibi yiyecekler içinde bolca bulunan çinko, aknelerinin azalmasına yardımcı olabilir.
Sivilce problemi yaşıyorsanız; ekmek başta olmak üzere beyaz un ile yapılan her türlü yiyecek, pirinç, şeker, şekerlemeler, asitli ve şekerli içecekler, bal, mısır şurubu, akçaağaç şurubu ve agave gibi tatlandırıcılardan uzak durmalısınız.
Akneye İyi Gelen Yiyecekler
yağları tüketmek de sivilce oluşumunu engelleyecektir. Sarımsak, yoğurt, elma, havuç, pancar ve esmer pirinç sivilce ve akneye iyi gelen yiyeceklerin başında gelir.
İlgili 18 soru bulundu
Yeterli Miktarda Su İçmek Sivilce Oluşumunu Azaltabilir
Bunun nedeni ise kuru cildin yağ üretimini artırması ve artan yağ üretiminin de sivilce oluşumuna neden olabilmesidir8.
Su. Bol bol su içmek sivilceden kurtulmak için çok önemli bir faktördür. Meyve sularının, çorbalarının veya sodaların içerdiği sulardan bahsetmiyoruz, normal içme suyundan yeterli miktarda tüketmelisiniz. Su cildinizi nemli tutarak sivilceye neden olan kimyasalların temizlenmesine yardımcı olur.
Bitter çikolata tüketim durumuna göre farklı özellik taşımaktadır. Yüksek tüketimi sivilce nedeni olabilirken, az tüketenlerde olumsuzluk gözlenmemiştir. Beyaz ve sıcak çikolata tüketimi de görüş farklılıklarına neden olabilmektedir. Mutluluk ve enerji veren çikolata yemenin sivilce çıkardığına dair net bilgi yoktur.
Yetişkinlerde sivilce oluşumu hormon dengesizliğinden kaynaklanabilir. Menopoz, bebek beklemek, hormon ilaçları kullanmak, sağlıksız beslenmek, kişisel hijyene özen göstermemek gibi etkenler sivilceleri tetikleyebilir. Yetişkinlik dönemindeki sivilcelerin düzelmesi için dermokozmetik ürünlerden yardım alabilirsiniz.
Son çalışmalar akne ile süt, özellikle kaymağı alınmış süt arasındaki ilişki üzerine. Önceleri aknede yağı alınmış sütün etkisi üzerinde durulurken zaman içinde fazla miktarda tam yağlı süt ürünlerinin (süt, kefir ve yoğurt) tüketimi ile orta ve şiddetli akne oluşumu arasında ilişki olduğu bildirilmiştir.
Muz sivilce yapar mı diye merak eden birçok kişi de bulunuyor. Muz, sağlık açısından hiçbir zaman tehdit unsuru olan bir yiyecek değildir ve bununla birlikte sivilce yapmaz.
Akne ya da diğer adıyla sivilce, ciltteki yağ bezleri ve kıl köklerinde meydana gelir. Sivilcenin (aknenin) oluşumunu en kısa şekilde anlatmak gerekirse, ciltteki gözenekler, derinin altındaki folikül adı verilen kanalların dışa açılan ağız kısmıdır. Bu kanallara, yağlı bir sıvı olan sebumu üreten yağ bezleri bağlanır.
Günümüzde hayvansal gıdaların birçoğunda et üretimini arttırmak için büyüme hormonu kullanılıyor. Bu yüzden hormonlu et ürünleri tüketildiğinde vücutta hormon dengesizliği gibi problemler ortaya çıkıyor. Hormon dengesizliği ise sivilceye yol açıyor.
Bu dönemde şikayetler aşırı olursa, doktorunuzun önereceği yardımcı dermatokozmetik ürünler, komedon temizliği ve ilaçlar ile bu dönem rahatça atlatılabilir. Cilt genellikle 1.5-2 ayda tedaviye alışır ve iyileşmeler başlar. Tamamen düzelme, 4-8 ay arasında değişebilir. 3. Sivilce ( akne ) tedavisi uzun bir süreçtir.
Sivilceye, Yoğurt ile peeling maskesi, Gül suyu ile tonik, Zerdeçallı yoğurt maskesi, Hindistan cevizi yağı, Limon suyu, Karbonat peelingi, Kahve telvesi peelingi, İltihap giderici diş macunu ve Lavanta yağı gibi yönetemler iyi gelebilmektedir.
Ekmek ve rafine tahıllar
Rafine olan tahıllar glisemik indeksi yükseltir ve kan şekeri seviyesini arttırarak sivilcelere neden olan insulin hormonunun tam anlamıyla bir patlama yaşamasına neden olur.
Fakat, geçtiğimiz 10 yıl içerisinde yapılan birçok araştırma, stres ve sivilce oluşumu arasında bir ilişki olduğunu destekler nitelikte (1). Yapılan son çalışmaların ortaya koyduğu bilimsel verilere göre, stresten sivilce çıkar mı sorusuna cevap, evet olacaktır.
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
"Ergenlik döneminde çıkan ve yağ bezlerinin neden olduğu sivilceler evlilikle birlikte kayboluyor." Genellikle ergenlikte ve adet öncesinde hormonların yağ bezlerini uyarması sonucu ortaya çıkan sivilcelerin evlilikle azaldığı belirtiliyor.
1. Rafine tahıllar ve şeker aknenin en büyük dostu. Ekmek, kraker, makarna, pirinç, gazlı ve şekerli içecekler, tatlılar, çikolatalar, hamur işleri sivilce yapan başlıca gıdalar arasında.
Rafine şeker dışında beyaz ekmek, pizza hamuru ve diğer beyaz unlu mamüller, bisküvi-kraker, mısır gevreği (corn flakes) gibi gıdalar da yüksek glisemik indekse sahiptir ve bunun gibi gıdaların fazla tüketilmesi akneyi artırma potansiyeline sahiptir.
Özellikle işlenmiş tahıllar genel olarak sivilce yapma gibi bir durum ortaya çıkarmaktadır. Bu sebepten dolayı çok fazla tüketimi ile beraber noodle makarnanın sivilce yapabileceğini söylemek mümkün. Sadece sivilce değil aynı zamanda akne problemlerini de artırdığını eklemek gerekir.
Egzamaya karşı doğal bir ilaç olan limon suyu akne, sivilce oluşumunu engeller.
Süt ürünleri ile birlikte bunun yanında işlenmiş gıdalar (sosis, sucuk, salam gibi), fast-food, şekerli paketli gıdalar ve abur cuburların sivilce çıkarmaya da eğilimli olduğu biliniyor. Bu nedenle de sivilcelerini azaltmak isteyen kişilerin beslenmene dikkat etmesi, diyetindeki şekeri ve donmuş yağ azaltması gerekir.
Özellikle asidik maddelere karşı alerjileri olan kişilerin mümkün olduğunca içerisinde asit bulunan yiyeceklerden uzak durmaları özellikle portakal tüketimi yaparken az miktarda tüketmeleri gerekmektedir.Portakal'ın fazla tüketildiği zaman ciltte sivilcelere yol açtı bilinse de aslında birçok faydası bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri