Mâlikîler'e, Şâfiîler'e ve Hanbeli mezhebinde Ahmed b. Hanbel'den yapılan bir rivayete göre inandığı halde namaz kılmayan Müslüman olmakla birlikte namaz kılmadığı için had suçu kapsamında öldürülür.
İnandığı halde namaz kılmayanın cezasına baktığımızda; Hanefilere göre büyük günah işlemiş olur ama dinden çıkmaz. Verilecek ceza ta 'zir cezasıdır. Şafiler, Hanbeliler ve Malikiler namaz kılmayan kişinin had cezası kapsamında öldürülmesi gerektiğini belirtir.
Hanefî, Malikî ve Şafiî hukukçular söz konusu hadisleri esas alarak namaz kılmayan kimseyi tekfir etmemiş, Hanbelîler ise namazı terk edeni kâfir kabul etmiştir.
Namazını bile bile terk eden kimsenin, Hanefi mezhebinde cezası hapis ise de, Şafiî mezhebinde, nedamet getirip namaza başlamazsa cezası idamdır. Bu itibarla beş vakit namazın farz oluşunu inkar ettiği halde kendini müslüman sayan kimselerin İslâmiyet'le asla ilgileri yoktur.
Hayır, namaz kılmayan günahkar olur, ancak öldürülmez.
Ayrıca, Ebu Davud'da böyle bir hadis de yoktur.
İlgili 21 soru bulundu
Bu sebeple onları tekrar etmeyeceğiz. - Burada söylememiz gereken şudur: İmansız olarak kabre girmeyen kimselerin af ihtimaline dahil olan günahlar arasında namaz da vardır. Yani Allah namaz kılmayanları da affedebilir. Fakat unutmamak gerekir ki, “affedilebilmek”, mutlaka “af olunmak” manasına gelmez.
Namazın farz olduğunu inkâr eden dinden çıkar. Çünkü namaz kesin ayet, hadis ve icma delilleriyle sabittir. Tembellik veya umursamazlık sebebiyle namazı terkeden âsî ve fasık olur. Namazı kılmamak dünya ve âhirette azaba sebep olur.
Hanefîler'e göre namaz kılmayan mürted olmamakla birlikte büyük günah işlemiş sayılmaktadır. Onlara göre bu kişiye verilecek ceza ta'zir cezasıdır. Mâlikîler'e, Şâfiîler'e ve Hanbeli mezhebinde Ahmed b.
Beyazlaşmış saç ve sakalı; sarıya veya kırmızıya boyamak ise, müstehabdır. Başkasının saçını, kendi saçına eklemek hem kadın hem de erkekler için haramdır. Kaş, kirpik, ve yüze çirkinlik vermeyen tüylerin yolunması haramdır. Ancak kadının; yüzündeki sakal ve bıyığa benziyen kılları yolması müstehabdır.
Bir Şafi ve bir Hanefi cemaat oluşturup namaz kılsa olur mu? el Cevab: Her iki mezhepte de fetva cemaatle namazın müekked sünnet olmasıdır. Hanefilerde fakih olan öne geçer şafilerde kıraati düzgün olan öne geçer. Kitap ve sünnet değerlerini kabul eden herkesin arkasında namaz kılmak başka bir mani durum yoksa caizdir.
Namaz kılmayan, her gün beş vakit namazda sünnetlerle beraber 21 kere tekrarlanan bu duadan Müslümanları mahrum bırakıyor. Kıyamette bütün müminler bu haklarını namaz kılmayanlardan alacaktır. Namaza gevşeklik gösteren, kıymetini bilmeyip hafif tutan birçok cezaya uğrar: Ömründen hayır ve menfaat görmez.
Eğer, beş vakit namazı tamam ise, felâha (cennete) kavuşacak, namazı noksan ise hâb-ü hüsranda (cehennemde) kalacaktır." Namazı kılmamak dünya ve âhirette azaba sebep olur. Âhiretteki azapla ilgili olarak Allah Teâlâ şöyle buyurur: "Onlar suçlulara sorarlar: 'Sizi Sakar cehennemine sürükleyen nedir?'
Hz Peygamber (SAV) şöyle buyuruyor: "Kim namazı kasten ve farz olduğunu bile bile terk edecek olursa, Allah ta onun amelini iptal eder. Allah'a tevbe ile dönüş yapıncaya kadar o kimseden, Allah'ın zimet ve himayesi uzaklaşmış olur."
Namaz tarihini çalışmış ve namaz ile ilgili kitap yazmış bir ilahiyatçı olarak Kur'an-ı Kerim'in hiçbir yerinde "namaz kılmayan cezalandırılır" şeklinde bir hükmün olmadığını dile getiren Balcı, "Kur'an'da namaz kılmayanın ilahi cezaya çarptırılacağına dair bir hüküm yok.
Akıllı ve ergenlik çağına ulaşan her Müslümanın namaz kılması farzdır. Terk edilmesi ve geciktirmeyi caiz kılan meşru bir mazeret bulunmaksızın vaktinde eda edilmeyip kazaya bırakılması, günahtır.
Namazın farz olduğunu inkâr ederek namazı kılmayan kimse dinden çıkacağı için kâfir olur.
Şafii mezhebine göre şehvetle olsun veya olmasın gelen meniden dolayı gusül gerekmektedir. Meni geldikten sonra yapılan idrarla kalan meninin tamamı gelmektedir. Bu bakımdan vesveseye gerek yoktur. Gusülden sonra gelen beyaz sıvı mezi veya vedi olabilir.
Ancak Şafii ve Maliki mezhebine göre tilki eti yemek caizdir. Şafii mezhebinde; kuvvetli, yırtıcı ve dişlerini silah olarak kullanan bütün hayvanların eti haramdır. Kedi, Köpek, kurt, ayı, fil, domuz, çakal, aslan, kaplan, maymun, baykuş ve benzerleri yenmesi haram olan hayvanlardır.
Şafiî ve Hanbelî mezheplerinde kadının namazda örtmesi gereken yerlere ayak da dahil edilirken Hanefî mezhebinde kadının çıplak ayaklı olarak namaz kılması caiz görülmüştür.
"Namaz kılmayanın amelleri kabul olmaz." hadisi nasıl değerlendirilmelidir? "Beş vakit namazını kılmayan kişinin yaptığı diğer ibadetler kabul olmaz." demek yanlış olur. Çünkü Allah hiç bir iyiliği zayi etmez.
Bir kadın, hiç namaz kılmayan bir erkekle evlendiği zaman, bu nikahın geçerli olup-olmaması konusunda âlimler arasında görüş ayrılığı vardır. İlim ehlinin cumhuruna göre bu nikah akdi geçerlidir. Çünkü farziyetini inkâr etmeden namazı terk eden, fâsıktır, kâfir değildir.
Peygamber Efendimiz, “Her kim bir namazı unutur veya ondan gaflet edip uyuyakalırsa, onu hatırladığında hemen kılsın. Onun bundan başka kefareti yoktur…” (Buhârî, Mevakitu's-salat, 37; Muvatta, Vukût, 25) buyurmuştur.
' 'Bir vakit namazın farzını kaçırmak zina yapmaktan daha büyük günahtır, adam öldürmekten de büyük günahtır. Şirklikten sonra namazın terkinden azam günah yoktur' diyor ulema ittifak ile.
Allah Resûlü (s.a.a.) şöyle buyurdu: "Allah, abdestsiz namazı kabul etmez." (Müslim ve daha uzun metinle Tirmizî).
Tekrar ifade edelim ki, “Kur'ân-ı Kerim'de kaza namazından bahseden hiçbir âyet yoktur” ve kesinlikle “İleride kılarım” düşüncesiyle keyfi olarak namazı kazaya bırakmak” asla ve kat'a söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri